Προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των εξετάσεων τετραμήνων στην περίπτωση των μαθητών της Γ΄τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, ως κριτήριο πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον εξέταση για αυτό τον σκοπό (δηλαδή οι γνωστές μας Παγκύπριες Εξετάσεις), στρέφεται το υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι έτοιμο να αρχίσει άμεσα τη συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Συγκεκριμένα, αυτό που θα επιχειρηθεί είναι να αποφευχθεί η επιπρόσθετη εξέταση για πρόσβαση στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας, από την στιγμή που οι τελειόφοιτοι μαθητές θα έχουν από του χρόνου εξετάσεις τετραμήνων. Η πρόταση που θα τεθεί άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου θα αφορά, μεταξύ άλλων, συμψηφισμό των δύο βαθμών που θα προκύπτουν από τη γραπτή αξιολόγηση των τετραμήνων (πρώτο και δεύτερο), ούτως ώστε να προκύπτει από αυτούς και ο βαθμός πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Εκτιμάται από πλευράς υπουργείου Παιδείας ότι μία τέτοια ρύθμιση θα απαλλάξει τους μαθητές από μία επιπλέον εξέταση σε ολόκληρη την ύλη της χρονιάς –αφού θα προηγηθούν άλλες δύο εξεταστικές περίοδοι λόγω τετραμήνων σε μισή κάθε φορά ύλη– και η οποία θα φορτώνει με επιπρόσθετο άγχος τους τελειόφοιτους μαθητές. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aλλαγές στις διαδικασίες εξετάσεων για τα πανεπιστήμια

Για τις σκέψεις αυτές γύρω από την πρόταση, μίλησε ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου στην εκπομπή «Παρασκήνιο» της Digital Tv, σημειώνοντας πως από την στιγμή που οι τελειόφοιτοι του χρόνου (δηλαδή της σχολικής χρονιάς 2021-22), θα παρακαθήσουν στις εξετάσεις τετραμήνων, αρχίζει συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, για το κατά πόσο χρειάζεται να παρακαθήσουν και σε τρίτη εξέταση. Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρόταση εάν υιοθετηθεί θα απλοποιήσει το σύστημα και θα μειώσει τη συχνότητα των εξετάσεων. Παράλληλα, σημείωσε πως «θα μπορούσε με κάθε εχέγγυο αξιοπιστίας και με καλύτερη λειτουργικότητα να αξιοποιηθούν οι εξετάσεις του σχολείου ως κριτήριο επίδοσης για την επιλογή των υποψηφίων φοιτητών και να μη χρειάζεται ακόμα μια πρόσθετη εξέταση». 

Όπως πληροφορείται ο «Φ», η πρόταση έχει περιληφθεί στην ατζέντα της τηλεσυνάντησης που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Προδρόμου με την ΟΕΛΜΕΚ, σε μία προσπάθεια να ανταλλαγούν οι πρώτες απόψεις. Πάντως, στο υπουργείο έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνουν βασικά σημεία της πρότασης, τα οποία αφορούν σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα. Ένα από αυτά είναι ο τρόπος διόρθωσης και βαθμολόγησης των γραπτών ούτως ώστε να μη διακυβεύεται η αξιοπιστία. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως η διαδικασία διόρθωσης και βαθμολόγησης των γραπτών στις εξετάσεις και των δύο τετραμήνων θα γίνεται όπως τώρα στις Παγκύπριες Εξετάσεις και σε καμία περίπτωση, καθηγητής ενός σχολείου θα διορθώνει τα δοκίμια των μαθητών του. Όπως μας λέχθηκε, αυτή η διαδικασία θα ισχύσει από τώρα, όσον αφορά στις εξετάσεις του β’ τετραμήνου για τους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.  

Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει κατάληξη στο θέμα εντός του καλοκαιριού για δύο βασικούς λόγους: α) γιατί οι επόμενοι τελειόφοιτοι πρέπει να γνωρίζουν έγκαιρα, και β) γιατί από του χρόνου βάσει νομοθεσίας οι Παγκύπριες Εξετάσεις χωρίζονται σε ενιαίες (για το απολυτήριο) και εισαγωγικές (για τα Πανεπιστήμια), οπόταν σε περίπτωση θετικής κατάληξης πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.