To Top
00:55 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Παγκόσμια πρωτιά για την πλατεία Ελευθερίας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Παγκόσμια πρωτιά για την πλατεία Ελευθερίας
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μαΐου 2019, 11:39 πμ
Χάρη στον ερασιτεχνισμό, την προχειρότητα αλλά και την ανικανότητα των ανευθυνοϋπεύθυνων που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας το τιτάνιο έργο της… ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας, το έργο δεν έχει τελειωμό. Έχει καταντήσει σαν το γιοφύρι της Άρτας: Σχεδόν πριν 16 χρόνια και συγκεκριμένα στις 22/9/2003 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμήθηκε, τότε, στα €6,5 εκατ. περίπου. Η προκήρυξη του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού έγινε την 1/11/2003 και η ανακοίνωση του πρώτου βραβείου στις 21/4/2005. Χρειάστηκαν να περάσουν έξι χρόνια για να κατακυρωθεί στις 22/11/2011 από τον Δήμο Λευκωσίας η ανάθεση του έργου στον χαμηλότερο προσφοροδότη, που ήταν η εργοληπτική εταιρεία Μιλτιάδης Νεοφύτου για το ποσό των €23 εκατ. Στις 24/2/2014 ο Δήμος Λευκωσίας και η εταιρεία Μιλτιάδης Νεοφύτου ανακοίνωσαν κοινή συναινέσει τον τερματισμό του συμβολαίου εκτέλεσης του έργου, με την εταιρεία να λαμβάνει ως αποζημίωση το ποσό των €530.000. Ακολούθως, το έργο ανατέθηκε στις 23/12/2014 στην Lois Builders Ltd. Οι εργασίες άρχισαν στις 14/1/2015 και θα ολοκληρώνονταν τον Απρίλιο του 2016. Σήμερα Πέμπτη 16/5/2019, τα έργα συνεχίζονται και δεν ξέρουμε πότε θα παραδοθεί το έργο, ούτε στο πόσο θα ανέλθει ο τελικός λογαριασμός. Αν ευκαιρείτε, μπείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Λευκωσίας. Θα διαβάσετε, μεταξύ άλλων, ότι «στις 16/9/2016 το έργο της πλατείας Ελευθερίας εισέρχεται στην τελική φάση». 

Εξαιτίας, λοιπόν, όλων αυτών των ανευθυνοϋπεύθυνων, η πλατεία Ελευθερίας κατάφερε να πετύχει μια παγκόσμια πρωτιά που δύσκολα, μάλλον, μπορεί να επαναληφθεί: Έχει, ήδη, ξεπεράσει τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας σε διάρκεια έργων και ο στόχος, πλέον, είναι η επιτυχία ενός ρεκόρ Γκίνες. Ενδεικτικά, παραθέτουμε παρακάτω μερικά από αυτά τα κατασκευαστικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας που ολοκληρώθηκαν μέσα σε επτά χρόνια ενώ τα έργα στην πλατεία Ελευθερίας βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και οκτώ χρόνια και συνεχίζονται... 
Έχουμε και λέμε: 

* Η κατασκευή της μεγαλύτερης θαλάσσιας γέφυρας στον κόσμο ολοκληρώθηκε σε επτά χρόνια και συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2018. Η θαλάσσια γέφυρα βρίσκεται στην Κίνα και ενώνει το Χονγκ Κονγκ, το Τζουχάι και το Μακάο. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν 420.000 τόνοι χάλυβα που αρκούν για να κατασκευαστούν 60 πύργοι του Άιφελ καθώς και 1,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τσιμέντου. Η γέφυρα έχει μήκος 55 χλμ, διαθέτει έξι λωρίδες κυκλοφορίας και τέσσερις σήραγγες η μία εκ των οποίων υποθαλάσσια και στηρίζεται σε τέσσερα τεχνητά νησιά που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. 

*  Η μεγαλύτερη θαλάσσια γέφυρα στην Ευρώπη (Vasco da Gama Bridge) βρίσκεται στη Λισαβόνα, έχει μήκος 17 χλμ και κατασκευάστηκε μέσα σε τρία χρόνια. Δόθηκε στην κυκλοφορία το 1998 για να γιορτάσει την 500η επέτειο της ανακάλυψης από το Vasco da Gama της θαλάσσιας διαδρομής από την Ευρώπη στην Ινδία. Σχεδιασμένη για να αντέχει σε ανέμους 19 μποφόρ και ισχυρούς σεισμούς.

* Τα τεχνητά νησιά «The Palm» στο Ντουμπάι κατασκευάστηκαν μέσα σε επτά χρόνια (2001 – 2008) και αποτελούνται από περίπου 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων και άμμου. Για την κατασκευή τους χρειάστηκε η δημιουργία νέου εδάφους που προσέθεσε στην πόλη περίπου 900 χιλιόμετρα ακτής. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των νησιών είναι αρκετά για να χτίσουν ένα τείχος που θα μπορούσε να περιβάλει τον κόσμο τρεις φορές.

* Οι ψηλότεροι δίδυμοι πύργοι στον κόσμο βρίσκονται στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Έχουν ύψος 452 μέτρα και διαθέτουν από 88 ορόφους. Η κατασκευή τους ολοκληρώθηκε το 1998 ύστερα από επτά χρόνια κατασκευαστικών έργων. Λόγω σαθρού υποστρώματος σε μεγάλο βάθος, τα θεμέλια τους είναι τα βαθύτερα στον κόσμο καθώς έφτασαν σε βάθος 120 μέτρων. Μια γέφυρα μεταξύ 41ου και 42ου ορόφου ενώνει τα δυο κτήρια.

Όταν με το καλό, κάποτε, ολοκληρωθεί η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, θα πρέπει ο Γενικός Ελεγκτής – δεν ξέρω εάν θα είναι ο Οδυσσέας καθώς σε 14 χρόνια αφυπηρετεί – να διενεργήσει έρευνα σε βάθος για να μάθουμε τελικά εάν πρόκειται για πρωτοφανή σκάνδαλο, για μεγάλο φαγοπότι, για διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ ή τίποτα από όλα αυτά! 

hadjistylianoum@phileleftheros.com
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...