To Top
14:37 Τετάρτη
29 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Δηλαδή, είναι λάθη και πρέπει να τα ξεχάσουμε;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Δηλαδή, είναι λάθη και πρέπει να τα ξεχάσουμε;
  08 Νοεμβρίου 2019, 10:55 πμ  
Ακούμε συχνά τις τελευταίες μέρες τη φράση «μπορεί να έγιναν λάθη» στην εφαρμογή του προγράμματος πολιτογραφήσεων. Προχτές το είπε κι ο υπουργός Εσωτερικών, το είπε κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος, μάλιστα, το τόνισε για να κατηγορήσει όσους τα εκμεταλλεύονται πολιτικά. «Αυτή η προσπάθεια αξιοποίησης λαθών που έχουν γίνει με βάση ένα πρόγραμμα που δεν είχε αυστηρούς ελέγχους», είπε, «να αγωνίζονται με κάθε τρόπο, να νομίζουν ότι μπορούν να κερδίσουν πολιτικά».

Η παραδοχή λαθών δεν μπορεί να προβάλλεται για να διαγράφονται ευθύνες. Τα λάθη είναι κατανοητά, όμως πρέπει να δοθούν και κάποιες εξηγήσεις. Πώς μπορεί, για παράδειγμα, να θεωρηθεί λάθος και να συγχωρεθεί το γεγονός ότι η Αστυνομία ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών, την ΜΟΚΑΣ και άλλους, από τον Αύγουστο του 2018 για τα στοιχεία που περιβάλλουν τον Κυπρο-Μαλαισιανό καταζητούμενο, αλλά ασχολήθηκαν μαζί του για να του αφαιρέσουν την υπηκοότητα μόλις προχτές; Κι όταν πια διασύρθηκε διεθνώς και ειδικά στην ΕΕ το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Το πρόγραμμα βοήθησε, βεβαίως, την Κύπρο την περίοδο της κρίσης όταν πάγωσε κάθε επενδυτική δραστηριότητα, αλλά τώρα με όσα έγιναν κινδυνεύει να μηδενιστεί εντελώς. Όταν λέει ο Νίκος Αναστασιάδης «να αποφεύγονται χαρακτηρισμοί, διαπόμπευση κ.λπ., όσων ανθρώπων, εντίμων ανθρώπων, αποφάσισαν να επενδύσουν, ή να επιλέξουν την Κύπρο ως τόπο επενδύσεων», το λέει γιατί γνωρίζει πως οι έντιμοι άνθρωποι θα σκεφτούν διπλά και τριπλά να έρθουν στην Κύπρο να πάρουν υπηκοότητα και να επενδύσουν όταν πια θα ξέρουν ότι θα ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα μαζί με τον Μαλαισιανό καταζητούμενο, τους Ρώσους των κυρώσεων και τους ανθρώπους της απολυταρχίας της Καμπότζης. Αλλά, δεν ευθύνεται η αντιπολίτευση που ανέβασε το ζήτημα στην κορυφή της δημόσιας σφαίρας και όχι αυτοί που δημιούργησαν το ζήτημα. Οι οποίοι τον Αύγουστο του 2018 όταν ενημερώθηκαν για τον Μαλαισιανό δεν έδωσαν τη σημασία που έπρεπε να δώσουν και το έριξαν κι αυτό στον Καιάδα του κυπριακού ζαμανφουτισμού. 

Ασφαλώς και η αντιπολίτευση θα αξιοποιήσει τα γεγονότα για να κερδίσει πολιτικά. Είναι λογικό και αναμενόμενο. Το λέει ο Πρόεδρος ως να έκανε η αντιπολίτευση τις ματσαράγκες. Όσο ενοχλητικός κι αν είναι ο τρόπος που αντιπολιτεύεται το ΑΚΕΛ, το γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση του στρώνει χαλί με τα… λάθη της. Και δεν έχει ο Πρόεδρος τη δυνατότητα να απαντήσει όπως τον Αρχιεπίσκοπο: Όποιου δεν αρέσκει ας ππέσει χώρκα του. Διότι, ο Αρχιεπίσκοπος δεν ελέγχεται από κανέναν, ενώ ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση ελέγχονται. Οφείλουν στο όνομα της Δημοκρατίας να δίνουν εξηγήσεις.

Δεν αρκεί να λένε ότι έγιναν λάθη ή να μην λένε τίποτα. Όπως κάνει ο Πρόεδρος με το ιδιωτικό αεροπλάνο του Σαουδάραβα. Εβδομάδες τώρα ρωτά και ξαναρωτά το ΑΚΕΛ αν το χρησιμοποίησε για να πάει οικογενειακές διακοπές στις Σεϋχέλλες. Είναι απλή η απάντηση και μονολεκτική: Ναι ή Όχι. Δεν χρειάζεται έρευνα για να απαντήσει. Διότι, οφείλει να απαντήσει. Είναι ο ίδιος που διασύρεται δεν είναι ο Σαουδάραβας επενδυτής για να μας καλεί να αποφεύγουμε τη διαπόμπευση «εντίμων ανθρώπων που αποφάσισαν να επενδύσουν». Κι όσο δεν απαντά τόσο η αντιπολίτευση επαναλαμβάνει την ερώτηση και παρουσιάζεται ως να του έπιασε το πόδι και δεν έχει τι να απαντήσει. Φταίει η αντιπολίτευση που ρωτά ή η κυβέρνηση που δεν απαντά;

Υ.Γ. Η συνήθης επιθετική «διπλωματία» του Αρχιεπισκόπου σε αυτή την περίπτωση φαντάζει κωμική. Δεν του είπε κανένας «να περιορίζεται μόνο στο Κύριε Ελέησον» για να απαντά ότι «η Εκκλησία της Κύπρου θα είναι και θρησκευτικός οργανισμός και φιλανθρωπικός και πολιτιστικός και εθνικός (…) κι όποιου δεν του αρέσκει ας ππέσει χώρκα του». Όταν αναμιγνύεται σε πολιτογραφήσεις καταζητουμένων, όταν εισπράττει δωρεές των 300 χιλιάδων από αυτούς, όταν η Χάρη του αλλάζει πολεοδομικές ζώνες ή απαιτεί «οργανωμένες παραλίες» ή παράβλεψη αρχαιοτήτων για να κτίσει ξενοδοχεία, σε ποιον από αυτούς τους ρόλους ανταποκρίνεται; Κύριε ελέησον, δηλαδή.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...