Ο Νέαρχος Παλάς αφηγείται τον τρόπο επιλογής των καταδρομέων το 1973. 

Ο Α’ λόχος, επικεφαλής του οποίου ήταν Ελλαδίτης λοχαγός, μαζεύτηκε για αναφορά. Ένας Ελλαδίτης αξιωματικός των Καταδρομών αφού μας ανέφερε τον σκοπό της  παρουσίας του, άρχισε να μας εξηγεί τι ήταν οι Καταδρομές και γιατί έπρεπε να καταταγούμε σ’ αυτές. 

Μας εξήγησε ότι απ’ εκεί που περνούν τα πράσινα μπερέ γίνεται σεισμός και καταποντισμός, ότι οι γκόμενες πέφτουν από τα μπαλκόνια και άλλα σημαντικά που εμείς αγνοούσαμε. Τον ακούσαμε με πολλή προσοχή. Το λάθος του ήταν ότι εμείς, τότε, δεν γνωρίζαμε τι σήμαινε η λέξη γκόμενα. Αργότερα μάθαμε ότι εννοούσε την… καύκα! Το μόνο που γνωρίζαμε σίγουρα ήταν ότι εκεί μέσα ήταν μαζεμένοι όλοι οι υποστηριχτές της χούντας και της ΕΟΚΑ Β.

Μετά από τον φλογερό και πύρινο λόγο, κάλεσε όλους όσοι ήθελαν να καταταγούν εθελοντικά, να βγουν έξω. Βγήκαν 5-6 άτομα, οι πλείστοι Λεμεσιανοί!

Ξανά το κήρυγμα για τις γκόμενες, μήπως και δεν το είχαμε εμπεδώσει καλά.

Για κακή του τύχη, η ίδια ανταπόκριση. Η πλειοψηφία είμαστε Μακαριακοί και είχαμε γνώση των καταστάσεων που επικρατούσαν τότε στην Εθνική Φρουρά. Βγήκαν έξω ακόμη 2-3 στρατιώτες.

Σκύλιασε που τον γράψαμε. Νευριασμένος και χάνοντας τον έλεγχό του άρχισε να μας βρίζει και διέταξε να βγουν έξω οι πρώτες σειρές από κάθε διμοιρία που είμαστε οι πιο ψηλοί. Αφού μας μάζεψαν μας οδήγησαν τροχάδην στη βόρεια γωνιά του ΚΕΝ, δίπλα από το Διοικητήριο όπου έγινε καταγραφή των ονομάτων μας.

Ενώ καθόμαστε οκλαδόν, κάλεσε 2 στρατιώτες κι έδωσε οδηγίες στον ένα να χαστουκίσει τον άλλο. Μετά είπε στον χαστουκισμένο να ανταποδώσει. Σε ένα λεπτό οι δύο ήλθαν στα χέρια γιατί ο ένας εξέλαβε ότι το χαστούκι που εισέπραξε από τον άλλο ήταν πιο δυνατό απ’ εκείνο που του είχε δώσει ο ίδιος. Αν δεν τους συγκρατούσε θα πιάνονταν για τα καλά…

Στη συνέχεια, όσοι ακούγαμε το όνομά μας έπρεπε να φύγουμε γιατί δεν είμαστε… κατάλληλοι για τις Καταδρομές. Έμειναν μόνο εκείνοι που τους ήθελαν. 

Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα τους οδηγούσαν στο πραξικόπημα «σε διατεταγμένη υπηρεσία» και θα τους δολοφονούσαν, καταστρέφοντας, ταυτόχρονα, και τον τόπο.