To Top
10:48 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα διαχρονικά σκάνδαλα που κάνουνε γαργάρα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τα διαχρονικά σκάνδαλα που κάνουνε γαργάρα
  14 Νοεμβρίου 2019, 10:25 πμ  
Όταν καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις και κατακαθήσει ο κουρνιαχτός που προκάλεσε το σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια», καλό θα είναι οι κυβερνώντες και τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ασχοληθούν, επιτέλους, σοβαρά με τα διαχρονικά σκάνδαλα του τόπου που παραμένουν χωρίς κάθαρση και κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο κράτος. 

Στις 30/10/2019 ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα του ελέγχου του για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, τα οποία αφορούσαν στο έτος 2018. Και σε αυτή την έκθεση καταγράφονται πράγματα και θάματα, τα οποία αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την κακοδιαχείριση που μαίνεται στο ΡΙΚ, όπως και την ευνοιοκρατία και την κομματοκρατία που διανύουν βίον μακρόν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. 

Μεταξύ άλλων πολλών, ο Γενικός Ελεγκτής διαπίστωσε τα εξής στο ΡΙΚ: 
1. Έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης ύψους €10,65 εκατ.
2. Έλλειμμα στο Ταμείο Συντάξεων ύψους €119.552.820. Μετά από καταγγελία για πιθανή κακοδιαχείριση του Ταμείου, ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων.
3. Ευνοϊκή μεταχείριση δύο δημοσιογράφων αορίστου χρόνου που αναβαθμίστηκαν από την κλίμακα Α4 στην Α10 που συνεπάγεται €600 περίπου αύξηση στον ακαθάριστο μηνιαίο μισθό τους. Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, οι εν λόγω μισθολογικές αυξήσεις δόθηκαν κατά παράβαση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΡΙΚ και των σχετικών εγκυκλίων του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς καμία διαβούλευση ή ενημέρωση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών και με παραβίαση των αρχών χρηστής διοίκησης και ίσης μεταχείρισης αφού άλλοι συνεργάτες με ανάλογο εργασιακό προφίλ δεν έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης. Ο Γενικός Ελεγκτής παρέπεμψε και αυτό το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα για τυχόν ποινικές ή αστικές ευθύνες.
4. Τα Σχέδια Υπηρεσίας έξι διευθυντών προνοούν μισθοδοσία στην κλίμακα Α14, ενώ αμείβονται στην κλίμακα Α15.
5. Μεγάλη αύξηση στη δαπάνη για υπερωρίες και επιδόματα βάρδιας και ελλιπής έλεγχος υπερωριών (μη κτυπήματα κάρτας, μη τήρηση ωραρίου). Καταβολή επιδόματος βάρδιας κατά τη διάρκεια υπηρεσιακών ταξιδιών. Πληρωμές επιδόματος βάρδιας σε ανώτερο λειτουργό Τηλεόρασης χωρίς να τεκμηριώνεται η ορθότητα των πληρωμών.
6. Χρεώστες ύψους €1 εκατ. με υψηλό κίνδυνο και αδυναμία ανάκτησης των εισπρακτέων. 
7. Ανανέωση συνεργασίας με τον νομικό σύμβουλο,Πόλυ Πολυβίου, χωρίς να τηρηθούν οι πρόνοιες της εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου που επιβάλλουν προκήρυξη διαγωνισμού και ανάθεση μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας.
8. Ενοικίαση οχημάτων χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού.
9. Μετατροπή προσώπου που εργαζόταν στο ΡΙΚ με αγορά υπηρεσιών σε εργοδοτούμενο αορίστου χρόνου. 
10. Αδυναμίες/ελλείψεις στη διαχείριση της δισκοθήκης του Ιδρύματος. Διαπιστώθηκε έλλειμμα 4.391 δίσκων και μη καταχώριση 57.112 δίσκων στο σύστημα καταχώρισης αρχειακού υλικού.
 
«Τα ευρήματα της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ΡΙΚ αποκαλύπτουν εικόνα τουλάχιστον κακοδιαχείρισης, προχειρότητας, αδιαφορίας για την αποστολή και τον ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ανεξήγητων διακρίσεων υπέρ κάποιων εργαζομένων και εναντίον άλλων. Το κρατικοδίαιτο ΡΙΚ, το οποίο υπάρχει λόγω των χρημάτων των φορολογουμένων, συντηρεί πλουσιοπάροχα στρατηγούς – διευθυντές, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους που παράγουν έργο και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ιδρύματος. Η κατάσταση στο ΡΙΚ δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», τόνιζε σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε την ίδια ημέρα το ΔΗΚΟ. Μα καλά, ποιον περιμένουν να αλλάξει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στο ΡΙΚ; Δεν είναι το ΔΗΚΟ και τα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα που ψηφίζουν κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης; Η μόνη αλλαγή που έγινε πρόσφατα, υποτίθεται προς το καλύτερο, είναι η απαγόρευση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου των εμπορικών διαφημίσεων από το ΡΙΚ με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ως δημόσια ραδιοτηλεόραση και δεν πρέπει να λειτουργεί ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά κανάλια. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό έπαιξε ρόλο η εν λόγω απόφαση στην ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος της εθνικής μας ραδιοτηλεόρασης, το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτή η απόφαση φόρτωσε στους φορολογουμένους πολίτες άλλα €2,5 εκατ. τον χρόνο τα οποία παραχωρούνται στο ΡΙΚ ως αντιστάθμισμα για την απώλεια των εσόδων του από τις εμπορικές διαφημίσεις.  
 
Ανέκαθεν το ΡΙΚ ήταν το αμπελοχώραφο κομμάτων και φερέφωνο των εκάστοτε κυβερνώντων. Η διαπλοκή, η κομματοκρατία, η κακοδιαχείριση, η αναξιοκρατία, το ρουσφέτι, οι πελατειακές σχέσεις, οι άνωθεν παρεμβάσεις και οι διορισμοί ημετέρων θα συνεχίσουν στο ΡΙΚ ενόσω παραμένουν λόγια του αέρα οι κατά καιρούς διακηρύξεις για εξυγίανση, αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του ρόλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

hadjistylianoum@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...