To Top
12:28 Τετάρτη
29 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Για πόσο καιρό μπορεί να σταματάνε οι αυξήσεις
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Για πόσο καιρό μπορεί να σταματάνε οι αυξήσεις
  17 Νοεμβρίου 2019, 9:40 πμ  
Νέα δεδομένα φαίνεται να διαμορφώνονται σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις τραπεζικών εργασιών. Kινήσεις που  ξεκίνησαν πέρυσι από την Ελληνική Τράπεζα, ακολούθησε η Τράπεζα Κύπρου και άλλες μικρές τράπεζες. Και όλα αυτά σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο. Οι δύο τράπεζες ελέγχουν τα δύο τρίτα της αγοράς καταθέσεων και τη μισή αγορά δανείων. Οι δύο μεγάλες τράπεζες αυξάνουν κατά καιρούς τις χρεώσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με εργασίες που εκτελούνται στα ταμεία, κάτι που δεν εφαρμόζεται ανάλογα στις περιπτώσεις διαδικτυακής διεκπεραίωσης εργασιών. Με αυτά τα δεδομένα, οι τράπεζες φαίνεται να ευνοούν την ενίσχυση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού και της κουλτούρας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κάτι που είναι και ο βασικός στόχος όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών. Όταν λειτουργεί μια τράπεζα κάτω από τις ίδιες προκλήσεις δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφοροποιήσεις. Και επίσης οι τράπεζες θέλουν να βελτιώσουν την κερδοφορία τους. Αυξάνονται όμως και οι αντιδράσεις των πελατών, ειδικά εκείνων που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τα νέα μέσα που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης θα ήταν χρήσιμο, οι τράπεζες για παράδειγμα στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, να δίνουν στοιχεία πόσο στοιχίζει ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός, τι χρήματα έχουν δαπανήσει μέχρι σήμερα και ποιο είναι το ποσοστό των συναλλαγών που γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο και ποιο με την ηλεκτρονική τραπεζική. 

Και επειδή το θέμα είναι επίκαιρο, γιατί ένας ή δυο Κύπριοι ευρωβουλευτές δεν θέτουν ερωτήματα στην Κομισιόν όπως έκαναν ομόλογοί τους από την Ελλάδα. Ποιες μπορεί να είναι οι ενέργειες της Επιτροπής, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες δεν θα επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες στην αγορά και δεν θα προχωρήσουν μονομερώς στην αύξηση κόστους των τραπεζικών συναλλαγών για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Μπορεί να μην είναι υπεύθυνη η Κομισιόν ή να μην έχει ρόλο στις τραπεζικές χρεώσεις, αλλά μια ερώτηση δεν βλάπτει. Να δούμε πώς αντιμετωπίζει το θέμα των χρεώσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

To θέμα των αυξημένων τραπεζικών χρεώσεων απασχόλησε και το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε άδικες τις χρεώσεις που έβαλαν οι ελληνικές τράπεζες, γεγονός που ανάγκασε τους τραπεζίτες να δεσμευθούν για επαναξιολόγηση της τιμολογιακής τους πολιτικής, στη συνάντηση που είχαν πριν από μερικές μέρες με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όλες σχεδόν οι τράπεζες στην Ελλάδα επέβαλαν φέτος πιο τσουχτερές χρεώσεις στις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, αλλά και γενικότερα στις υπηρεσίες που προσφέρουν στη λεγόμενη λιανική τραπεζική. Μάλιστα η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα πραγματοποίησε ελέγχους που αφορούσαν τα τμήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών και ψηφιακών πληρωμών των τραπεζών, ενώ έλεγχοι έγιναν και στην επιχείρηση αποδοχής καρτών, την Cardlink. Αυτά γίνονται στην Ελλάδα. Έγιναν κάποια βήματα σε πολιτικό επίπεδο, έγιναν ερωτήσεις από τους Έλληνες ευρωβουλευτές και οι τράπεζες έκαναν πίσω έστω και για μερικές χρεώσεις. Στην Κύπρο τον ρόλο αυτό ανέλαβε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος με διαφορετικό τρόπο αλλά με κοινό στόχο, θέλησε να αποτρέψει αυξήσεις στις χρεώσεις. Το θέμα είναι ότι οι τράπεζες τραβάνε πίσω προσωρινά. Δεν μπορεί κανείς να σταματάει συνεχώς τις αυξήσεις των χρεώσεων. Τουλάχιστον όμως για τις ευάλωτες ομάδες οι τράπεζες μπορούν να κάνουν μερικές εκπτώσεις. Δεν θα μειωθούν τα κέρδη τους από μια τέτοια κίνηση. Υπάρχουν ηλικιωμένοι που για αυτούς πέραν από την άγνοια της ψηφιακής εξέλιξης η πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφελείας στο τραπεζικό γκισέ είναι συνήθεια. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι οποιαδήποτε πράξη κάνει ο πελάτης από το κατάστημα στοιχίζει. Οι αυξήσεις στις χρεώσεις μετά τον σάλο μπορεί να πάρουν κάποια παράταση για αργότερα και τράπεζες που έκαναν τις ίδιες σκέψεις να σταματήσουν. Αλλά για πόσο; 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...