Αγωνία και θυμός διακατέχει τους γονείς των νεογνών που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των γιατρών και των νοσηλευτών της μονάδας και τη μετάδοση του επικίνδυνου ιού σε ένα από τα νεογνά που νοσηλεύονται εκεί.
 
Οι διαβεβαιώσεις της Διεύθυνσης του νοσηλευτηρίου και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ότι τα νεογνά είναι ασφαλή και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τους γονείς, οι οποίοι πλέον παρουσιάζονται και ενοχλημένοι από το γεγονός ότι αίτημα τους για διερεύνηση της κατάστασης, δεν έτυχε καμίας ανταπόκρισης από τις αρμόδιες Αρχές.
 
Μάλιστα, έξι μητέρες έχουν ήδη ορίσει από κοινού δικηγόρο και ετοιμάζονται να προσφύγουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των νεγνών τους, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι και το προσωπικό της ΜΕΝΝ είχε αφεθεί από τις αρμόδιες Αρχές απροστάτευτο από τον κορωνοϊό.  
«Οι αξιωματούχοι, οι αρμόδιες Αρχές και διοικήσεις στην Κύπρο σιωπούν εκκωφαντικά έως τώρα σε έγγραφο αίτημα διευρεύνησης ευθυνών κ.λπ. που εστάλη στις 6.4.2020 από 6 μητέρες με νεογνά στο Μακάρειο νοσοκομείο», ανέφερε σε ανάρτηση της στο διαδίκτυο μια από τις έξι μητέρες προσθέτοντας: «Άφησαν τη ΜΕΝΝ, τα νεογνά και το προσωπικό απροστάτευτους. Τα θετικά κρούσματα αυξάνονται. Το νοσοκομείο πλήττεται εκ των έσω».
 
 
«Στα πόσα θετικά κρούσματα κινητοποιούνται στην Κύπρο οι Αρχές; Στα πόσα η Κυπριακή κοινωνία; Πόσο και έως πότε θα πληρώνουμε διαχρονική ανεπάρκεια και ανικανότητα; Θα προσπαθήσετε να σώσετε κάτι άλλο πέραν των τραπεζών; Θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη;», διερωτάται η μητέρα και ενημερώνει: «Σήμερα απευθυνόμαστε και σε ευρωπαικά αρμόδια όργανα και Αρχές».
Την ανησυχία των γονιών μετέφερε χθες και ο δικηγόρος τους Ανδρέας Χρίστου ο οποίος παρενέβη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομής στον ΑΝΤ1, υποστηρίζοντας ότι η διεύθυνση του Μακάρειου Νοσοκομείου δεν λέει την αλήθεια για το αίτημα του νοσηλευτή (πρώτο κρούσμα κορωνοϊού μεταξύ των επαγγελματιών υγείας της ΜΕΝΝ) να υποβληθεί σε εξέταση κορωνοϊού πριν από αρκετές ημέρες. 
 
Όσον αφορά τις προχθεσινές δηλώσεις του διευθυντή του παιδιατρικού τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλία, για την κατάσταση της υγείας του νεογνού που νόσησε με κορωνοϊό, τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από αυτές και το γεγονός ότι κάποιοι ετοιμάζονται να προσφύγουν στην Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού, ο «Φ» διευκρινίζει ότι δεν υιοθετεί τους ισχυρισμούς αλλά καθηκόντως τις δημοσίευσε. 
 
Παρέμβαση δικηγόρου γονέων των νεογνών
 
Η παρέμβαση του κ. Χρίστου έγινε όταν ο διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου Ανδρέας Νεοφύτου και η υπεύθυνη του Μικροβιολογικού εργαστηρίου του νοσηλευτηρίου Ματίνα Μάρκου ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος νοσηλευτής, «ήταν ασθενής και έμεινε σπίτι του από μόνος του και επέστρεψε στη δουλειά όταν είχε γίνει καλά».
 
«Όταν ο συνάδελφος τον προηγούμενο μήνα ασθένησε, μίλησε με τον προσωπικό του γιατρό, του έδωσε άδεια ασθενείας και επέστρεψε υγιής. Δεν είχε ταξιδιωτικό ιστορικό και μιλάμε για μια εποχή που η οδηγία ήταν να υπάρχει ταξιδιωτικό ιστορικό για να θεωρηθεί κάποιος ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού. Εκείνη τη χρονική στιγμή οι οδηγίες που υπήρχαν και από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, ήταν να γίνονται τεστ από τον τότε ορισμό πιθανού κρούσματος. Οι οδηγίες άλλαξαν στην πορεία». Από πλευράς του ο διευθυντής του νοσοκομείου, τόνισε αρκετές φορές ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των νεογνών και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τους γονείς. 
Οι τοποθετήσεις αυτές, προκάλεσαν την αντίδραση του δικηγόρου των γονιών ο οποίος όπως είπε: «Παρεμβαίνω γιατί η πραγματικότητα δεν είναι αυτή όπως την περιγράφουν. Η πραγματικότητα είναι ότι ανέφερε τα συμπτώματα του ο άνθρωπος αυτός (νοσηλευτής) και για να επιστρέψει πίσω μετά την άδεια ασθενείας του, ζήτησε να εξεταστεί. Δεν θεωρήθηκε ότι έπρεπε να εξεταστεί και επέστρεψε με συμπτωματολογία πίσω. Δεν βλέπουμε φαντάσματα και ότι λέμε το λέμε επειδή γνωρίζουμε τι λέμε. Το γνωρίζουμε. Έχουμε ενημερωθεί καθηκόντως όπως θα οφείλατε να ενημερωθείτε και εσείς».