To Top
23:22 Δευτέρα
20 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Καλά στο προσκήνιο. . . αγωνία για το παρασκήνιο
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Καλά στο προσκήνιο. . . αγωνία για το παρασκήνιο
  14 Ιανουαρίου 2020, 9:51 πμ  
Καλά είναι τα νέα μέχρι στιγμής για την προετοιμασία της δεύτερης φάσης εφαρμογής του ΓεΣΥ αφού το ναι, έστω και υπό προϋποθέσεις, των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο μνημόνιο συνεργασίας του ΟΑΥ αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για την ένταξη των νοσοκομείων στο Σύστημα. 

Κανένας, όμως, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν τα χαμόγελα θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε, αφού ήδη άρχισαν τα μουρμουρητά τόσο για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγγυηθεί ότι το ΓεΣΥ θα έχει χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, όσο και για το κατά πόσο ο ΟΑΥ θα έχει προετοιμαστεί σωστά και θα θέσει όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία την Πέμπτη ενώπιον των εκπροσώπων του ΠΑΣΙΝ. 

Μεγάλο στοίχημα, τα DRGs, οι κατάλογοι δηλαδή των ιατρικών πράξεων και των αποζημιώσεων που αντιστοιχούν σε κάθε μια από αυτές, αλλά και οι κατάλογοι φαρμάκων και αναλωσίμων ειδών. Οι διαφωνίες πρέπει να θεωρούνται δεδομένες καθώς το κάθε νοσηλευτήριο μέχρι σήμερα είχε τις δικές του χρεώσεις. Άλλωστε, από το περασμένο καλοκαίρι οι αρμόδιοι στον ΟΑΥ επεσήμαναν το γεγονός ότι διαφορά στις χρεώσεις παρατηρείται τόσο μεταξύ των νοσοκομείων όσο και μεταξύ των επαρχιών. Ως εκ τούτου, θα είναι δύσκολο να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι. 

Ευχή μας να προσέλθουν όλοι στο διάλογο με καλή θέληση γιατί όπως έδειξε η εμπειρία από την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ εάν κατά την περσινή χρόνια κάποιοι δεν πολεμούσαν το Σύστημα αλλά συνεργάζονταν με τον ΟΑΥ για τον καταρτισμό των καταλόγων δραστηριοτήτων και για την ετοιμασία πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών προς τους γιατρούς, σήμερα δεν θα είχαμε τόσο μεγάλες καταχρήσεις και κυρίως η έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ θα ήταν πολύ πιο ομαλή. 
Όσο για το παρασκήνιο το οποίο δεν παύει ποτέ να βρίσκεται σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ, οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν και οι γνωστοί άγνωστοι που συνήθως προσπαθούν να προβάλουν εμπόδια στην πορεία υλοποίησης του Συστήματος συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους στέλνοντας επιστολές στα μέλη τους και όχι μόνο. Ευτυχώς, προς το παρόν δεν βρίσκουν ανταπόκριση. 

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διεργασίες στο εσωτερικό των ιδιωτικών νοσοκομείων ενώ πρέπει να αναμένονται και ανακατατάξεις στο σκηνικό αφού κάποιες πληροφορίες φέρουν ομάδα γιατρών συγκεκριμένου ιδιωτικού νοσοκομείου της Λευκωσίας να ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το νοσηλευτήριο και να δημιουργήσει μια νέα πολυκλινική η οποία θα ενταχθεί μεν στο ΓεΣΥ αλλά θα προσφέρει επιλεκτικά υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης. Άλλες πληροφορίες, οι οποίες γίνονται όλο και πιο έντονες τις τελευταίες ημέρες, φέρουν ιδιωτικό νοσοκομείο να βρίσκεται σε επαφή με ξένους επενδυτές οι οποίοι εξέφρασαν ενδιαφέρον για την εξαγορά του με στόχο φυσικά την ένταξη του στο Σύστημα. 

Ο χρόνος ή πιο σωστά οι μέρες θα δείξουν. 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...