To Top
00:57 Κυριακή
23 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Βάλτε ψυχή, να τερματίσουμε τις γυναικοκτονίες από τα κτήνη…
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Βάλτε ψυχή, να τερματίσουμε τις γυναικοκτονίες από τα κτήνη…
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουαρίου 2020, 1:39 μμ
Ήταν κοριτσάκι μόλις 13 χρόνων. Σε ηλικία που άλλες συνομήλικές της παίζουν ανέμελες. Εκείνη βρέθηκε στα χέρια ενός 25χρόνου. Άρχισε να γεννάει τα παιδιά του. Ένα μετά το άλλο. Σε 17 χρόνια, από τα 14 της που γέννησε το πρώτο παιδί μέχρι προχθές, στα 31 της, που πέταξε για τη γη των αγγέλων, γέννησε επτά παιδιά. Δεν υπήρξε ποτέ έφηβη. Παιδάκι και αμέσως μετά γυναίκα. Μητέρα. Με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται. Μια ψυχή βασανισμένη στα χέρια ενός ανθρωπόμορφου κτήνους. Από εκείνα που λαθροβιούν σε αυτό τον κόσμο. Φορώντας προσωπεία με ανθρώπινη μορφή. Για να κρύβουν την κτηνώδη ψυχή τους.
 
Δεν πρόλαβε να παίξει. Δεν πρόλαβε να χαρεί. Δεν πρόλαβε να αντιληφθεί τι σημαίνει εφηβεία. Την βούτηξαν απευθείας στα βάσανα. Βίωσε κακοποιήσεις. Βαναυσότητα. Απειλές. Την μεταχειρίστηκε το κτήνος σαν δούλα του. Σαν άψυχο αντικείμενο. Από αυτό το βασανισμένο πλάσμα, όταν πλέον δεν άντεξε άλλο τις κακοποιήσεις και κραύγασε για βοήθεια, περίμεναν οι Αρχές να προβεί σε καταγγελίες. Παράβλεψαν όλες τις κτηνώδεις συνθήκες στις οποίες την υπέβαλε το ανθρωπόμορφο τέρας. Της ζητούσαν να ενεργήσει όπως θα ενεργούσε κάθε άλλη «φυσιολογική» γυναίκα.
 
Κάποια στιγμή βρήκε τη δύναμη. Έκανε και καταγγελίες. Βγήκε και διάταγμα. Δεν την έσωσε όμως. Βλέπετε, μετά το διάταγμα, το τέρας κυκλοφορούσε ελεύθερο. Τραγική ειρωνεία. Του ζητούσαν λέει, να παρουσιάζεται σε αστυνομικό σταθμό κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Την Δευτέρα; Την Τρίτη; Την Πέμπτη; Την Παρασκευή; Την Κυριακή; Τα βράδια; Τα ξημερώματα; Ελεύθερο το τέρας. Να σχεδιάζει το φρικτό έγκλημα… Εννιά μέρες μετά το δικαστικό διάταγμα, το κτήνος έδρασε… Τώρα μερικές κίτρινες κορδέλες τοποθετήθηκαν για να σηματοδοτούν την μαυρίλα της ανεπάρκειάς μας…
 
Μια ακόμη γυναικοκτονία. Μια ακόμη γυναίκα έρμαιο στα χέρια κάποιου τερατόμορφου άντρα. Κάποιου αντροειδούς, που πιστεύει ότι τα κάτω παπάρια είναι αυτά που του προσδίδουν αξία. Που αγνοεί ότι τα παράσημα του άντρα απονέμονται μόνο όταν αποδείξει ότι διαθέτει παπάρια στην ψυχή. Που το φρικτό του περιεχόμενο τού υποβάλλει ότι κάθε γυναίκα είναι άψυχη περιουσία του. Ένα ακόμη έγκλημα το οποίο αποτύχαμε να προλάβουμε ως Πολιτεία. Παρά το ότι το θύμα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αρμοδίων Αρχών.
 
Μάλιστα, αυτή τη φορά το θύμα δεν είναι ένα. Είναι οκτώ. Η μητέρα και τα επτά παιδιά της. Εκείνη πέθανε σωματικά. Τα επτά παιδιά ψυχικά. Σήμερα αναζητούν για μια ακόμη φορά λάθη, αβλεψίες, κενά... Η ίδια επανάληψη… Οι Υπηρεσίες λένε πως έπραξαν ό,τι επιβαλλόταν. Η τραγική κοπέλα όμως πέθανε. Επομένως, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πράξαμε ό,τι επιβαλλόταν. Διαφορετικά θα ζούσε…
 
Φτάνει όμως πια. Στο όνομα της Κάντας Αγιούρι, ξυπνήστε επιτέλους. Όλοι όσοι έχετε κάποια αρμοδιότητα σε αυτή την Πολιτεία. Κάποιο ρόλο. Δεν αρκούν όσα έχουμε καταγραμμένα σε μερικούς νόμους και μερικά πρωτόκολλα. Στο όνομα της Κάντας Αγιούρι, αλλάξτε ό,τι χρειάζεται. Αλλάξτε τους νόμους. Ενισχύστε τους όσο απαιτείται.
 
Στο όνομα της Κάντας Αγιούρι, προωθήστε τάχιστα στη Βουλή το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί σειρά αδικημάτων που προβλέπονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία κύρωσε η Κύπρος το 2017. Στάληκε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο τον Αύγουστο του 2018. Ακόμη βρίσκεται υπό μελέτη. Με το νομοσχέδιο ισχυροποιείται η θέση της γυναίκας, θωρακίζεται ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, εισάγεται μια σειρά νέων αδικημάτων, καθιερώνονται παρεμβατικά μέτρα προστασίας των θυμάτων, όποιος γνωρίζει πως μια γυναίκα είναι θύμα βίας και σιωπά είναι ένοχος ποινικού αδικήματος. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο συστήνεται φορέας για στρατηγικό σχεδιασμό, συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών, λύνει τα χέρια των εμπλεκομένων για να δράσουν αποτελεσματικά σε περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών.
 
Στο όνομα της Κάντας Αγιούρι, επιταχύνετε το Σπίτι της Γυναίκας. Προωθήστε άμεσα νόμο ώστε να απομακρύνονται αμέσως τα θύματα βίας από τα σπίτια τους. Στο όνομα της Κάντας Αγιούρι, ετοιμάστε αμέσως νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να διασφαλίζει την εφαρμογή των απαγορευτικών διαταγμάτων. Στο όνομα της Κάντας Αγιούρι, καθιερώστε αμέσως μια «κόκκινη γραμμή» επικοινωνίας με την οποία να μπορεί ένα υποψήφιο θύμα να προειδοποιεί τάχιστα την Αστυνομία. Στο όνομα της Κάντας Αγιούρι, εφοδιάστε κάθε γυναίκα ή παιδί, που καταγγέλλει άσκηση βίας, με φορητό και εύχρηστο σύστημα συναγερμού. Η τεχνολογία πλέον διαθέτει αρκετά τέτοια μέσα. Ένας ηχηρός συναγερμός μπορεί να πανικοβάλει κάποιον θύτη. Μπορεί να κάνει γείτονες να δράσουν. Ακόμη και αν προλάβει ο θύτης να προβεί στο αποτρόπαιο έγκλημά του, μπορεί κάποιοι να τρέξουν και να προλάβουν να πάρουν το θύμα σε κάποιο νοσοκομείο και να γλυτώσει...
 
Πριν και πάνω απ’ όλα, όμως, στο όνομα της Κάντας Αγιούρι, σας εξορκίζω: Δράστε από εδώ και μπρος, ως πραγματικοί Άνθρωποι! Με την ψυχή σας. Με την καρδιά σας. Με το μυαλό σας. Έξω από τις γραμμές κάθε τυπικού νόμου. Πίσω από τις αράδες κάθε άψυχου κανονισμού. Μην περιμένετε γραπτές καταγγελίες για να δράσετε. Μια αλλοδαπή, ενδεχομένως, να είναι δύσκολο λόγω νοοτροπιών να ανταποκριθεί εύκολα. Μια τρομοκρατημένη ντόπια μπορεί να μην διαθέτει την ψυχική δύναμη.
 
Στο όνομα της Κάντας Αγιούρι, καλώ κάθε αρμόδιο, κάθε εμπλεκόμενο να δρα όπως θα δρούσε αν το θύμα ήταν η σύζυγος ή η μητέρα ή η αδελφή του. Με συνείδηση. Με αποφασιστικότητα. Με πρωτοβουλία. Στο όνομα της Κάντας Αγιούρι, σας καλώ να βάλουμε τέλος στις γυναικοκτονίες. Σας καλώ να λειτουργήσουμε ως Άνθρωποι!!!
 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...