To Top
15:36 Τετάρτη
26 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα πάνω-κάτω φέρνουν οι συντεχνίες και οι εργοδότες
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τα πάνω-κάτω φέρνουν οι συντεχνίες και οι εργοδότες
  26 Ιανουαρίου 2020, 9:15 πμ  
Ανοικτά είναι μεγάλα εργατικά ζητήματα το τελευταίο διάστημα. Οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι συντεχνίες βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση, καθώς η κάθε πλευρά επιδιώκει να προασπίσει τα δικαιώματά της. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των δύο μερών βρίσκονται τα ταμεία υγείας των ημικρατικών οργανισμών και των δήμων, τα ταμεία προνοίας, η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας, ο καθορισμός εθνικού κατώτατου μισθού σε όλα τα επαγγέλματα και η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ.

Από τη μια οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, υποστηρίζουν πως για τα ζητήματα τα οποία συζητούνται θα προκύψει επιπρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο θα επηρεάσει τη λειτουργία τους. Από την άλλη οι συντεχνίες, υποστηρίζουν πως με τις νέες ρυθμίσεις θωρακίζονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Οι δύο πλευρές ασκούν πιέσεις τόσο στην εκτελεστική όσο και στη νομοθετική εξουσία για να κερδίσουν όσο περισσότερα.

Πάντως, για κάποια ζητήματα έχουν δίκαιο οι εργοδότες και για άλλα οι εργαζόμενοι. Για κάποιες αξιώσεις που έχουν οι δύο πλευρές, προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα. Για παράδειγμα, μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, έγινε μεγάλη συζήτηση για τη λειτουργία των ταμείων υγείας του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή των ημικρατικών οργανισμών και των δήμων. Η κυβέρνηση, με εγκυκλίους της, ανέφερε πως από την 1η Ιουνίου του 2020 τα ταμεία υγείας θα καταργηθούν. Ωστόσο, μετά από πολλές διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε κατάργηση των σχετικών ταμείων και παράλληλα να μετεξελιχθούν σε ταμεία συμπληρωματικών παροχών. Σε αυτή την περίπτωση κερδισμένοι ήταν οι εργαζόμενοι καθώς διεκδίκησαν τη συνέχιση του συγκεκριμένου ωφελήματος, το οποίο περιλαμβανόταν στις συλλογικές τους συμβάσεις. Από την άλλη, οι εργοδότες θεωρούν πως αυτή η ρύθμιση δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων και προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα. Μάλιστα, οι εργοδότες, ακόμη και τώρα καλούν την κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της. 
 
Άλλο ένα μεγάλο θέμα είναι το νομοσχέδιο για τα ταμεία προνοίας για όλους τους εργαζόμενους. Προ ημερών η υπουργός Εργασίας απέσυρε το αρχικό νομοσχέδιο και κατέθεσε άλλο προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις σχετικά με την υποχρεωτική καταβολή ταμείου προνοίας σε όλους τους υπαλλήλους επιχειρήσεων που παρέχουν το εν λόγω ωφέλημα. Οι τροποποιήσεις αφορούσαν τρεις πρόνοιες για τις οποίες είχαν αντιδράσει οι εργοδότες. Έτσι, στο νέο νομοσχέδιο διαγράφηκε η πρόνοια για υποχρεωτική ένταξη εργαζομένου σε συνταξιοδοτικό σχέδιο που προσφέρει ο εργοδότης. Η κυβέρνηση, αναφέρεται, θα επανέλθει μόλις ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο και τον κοινωνικό διάλογο. Επιπρόσθετα, αναφορικά με τη δυνατότητα μεταφοράς του ταμείου προνοίας σε ασφαλιστική εταιρεία, οι υπουργοί αναφέρουν ότι θα επιτρέπεται υπό όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίζονται σε οδηγία του Εφόρου.  
Μεγάλη συζήτηση έγινε για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία θα συμβάλει δτην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε κόκκινο πανί για τους εργοδότες, κυρίως για το ύψος των διοικητικών προστίμων. Μάλιστα, όπως φάνηκε στην πορεία οι εργοδοτικές οργανώσεις, παρόλο που δεν το παραδέχονται, κατάφεραν να έχουν ως συμμάχους τους την πλειοψηφία των κομμάτων. Τελικά, μετά από συζητήσεις επί συζήτησεων η κυβέρνηση υπαναχώρησε και μείωσε τα διοικητικά πρόστιμα σε μια προσπάθεια να εγκριθεί το νομοσχέδιο. 

Άλλα ζητήματα για τα οποία οι δύο πλευρές διαφωνούν είναι η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ και ο καθορισμός Εθνικού Ενιαίου Κατώτατου Μισθού. 

Θα ήταν καλό η κυβέρνηση να μην υπαναχωρεί στις πιέσεις είτε των εργοδοτών, είτε των εργαζόμενων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε διεξάγεται κοινωνικός διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πριν την κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή. Θα ήταν καλό η εκάστοτε κυβέρνηση να είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος, όταν πρόκειται για σημαντικές αλλαγές που διασφαλίζουν τους εργαζόμενους και συμβάλλουν στην προστασία των επιχειρήσεων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...