Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή από την Κυβέρνηση και τα οποία θα αναθεωρούνται αναλόγως των εξελίξεων άφησαν τα κόμματα ως ένα βαθμό ικανοποιημένα. Αν και πιστεύουν πως μπορούσε να υπάρξει πιο νωρίς δράση από μέρους της Κυβέρνησης. Ενώ από την άλλη διατυπώνουν και εισηγήσεις καθότι εντοπίζουν ακόμα κάποια κενά. 
Στο Προεδρικό, πολύωρες είναι οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται εδώ και μέρες σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο ήταν οι συνεδρίες του Υπουργικού και οι συσκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους εμπλεκόμενους υπουργούς και κάποιους εκ των συνεργατών του. Σε δεύτερο επίπεδο πραγματοποιούνται συσκέψεις ανάμεσα σε στελέχη της Κυβέρνησης και την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Μια τέτοια σύσκεψη είχε προηγηθεί της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου την Κυριακή και φαίνεται ότι εκεί ήταν που είχε κλειδώσει και η απόφαση για lockdown. 
 
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ χαιρέτισε χθες τα προληπτικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για προστασία από την πανδημία. Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση γιατί στη διαμόρφωση της δέσμης μέτρων «λήφθηκαν υπόψη οι πλείστες των προτάσεων του κόμματος που κατατέθηκαν την Πέμπτη στη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών».
Στις δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού δεν απέφυγε τις επικρίσεις, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προχώρησε στα συγκεκριμένα μέτρα «κατόπιν κοινωνικής πίεσης». Για να υπογραμμίσει ότι προκύπτουν κάποια ζητήματα, τα οποία η Κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει σοβαρά και σε βάθος. 
 
 
Ο ΓΓ ΑΚΕΛ υπέβαλε εξάλλου σειρά προβληματισμών και εισηγήσεων, με στόχο, όπως είπε, «να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που προκύπτουν». Συγκεκριμένα, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε κατά πόσο υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί εφαρμογής για την υλοποίηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τις αιτήσεις επιδομάτων ασθενείας για τους εργαζόμενους, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει ώστε να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός να αντεπεξέλθει στη διεκπεραίωση των χιλιάδων αιτήσεων που θα υποβληθούν.
 
Συνέχισε, λέγοντας πως σε ό,τι αφορά το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ «είναι πεποίθηση μας ότι θα είναι πρακτικά ανεφάρμοστο και τελικά οι μόνοι που θα ευνοηθούν θα είναι οι επιχειρηματίες και οι ιδιοκτήτες των υπεραγορών και όχι ο κόσμος». Προς τούτο αντιπρότεινε τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και θα ανακουφίσει κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση. Είπε ακόμη ότι τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους αυτοεργοδοτούμενους είναι θετικά, ωστόσο δεν είναι αρκετά και θα πρέπει να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα.
 
Στις δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε πως «έστω και με καθυστέρηση, τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Προειδοποίησε πως μπορεί «να απαιτηθεί να ληφθούν ακόμα πιο δραστικά μέτρα στην κατεύθυνση του περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού». Καλύτερα, είπε ο Ν. Παπαδόπουλος, να είμαστε αυστηροί σήμερα «παρά να θρηνήσουμε θύματα αύριο». 
 
 
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως «στόχος όλων μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους συνανθρώπους μας και με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο».
 
Τέλος υπέδειξε: «Όμως, όπως απαιτούμε πειθαρχία και υπευθυνότητα από τους πολίτες, έτσι απαιτούμε σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Τα προβλήματα που προκύπτουν από τα μέτρα, πρέπει να επιλύονται άμεσα».
 
Ο ΔΗΣΥ διαμήνυσε πως «αυτή τη στιγμή προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας». Ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση «είναι προληπτικά και με σκοπό να συνδράμουν στη γενική προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μας για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού». 
 
Ζητούν έλεγχο προς και από τις Βάσεις 
 
Φόβους για διασπορά του ιού από τις βρετανικές Βάσεις εκφράζουν πολιτικά κόμματα μετά την ανακοίνωση εντοπισμού δύο κρουσμάτων. 
 
Η ΕΔΕΚ καλεί την κυπριακή Κυβέρνηση «τα μέτρα ελέγχου τα οποία έχει λάβει σε όλες τις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα οδοφράγματα, να τα εφαρμόσει και στα σημεία εισόδου και εξόδου των Βρετανικών Βάσεων. Όπως είναι γνωστό η Βρετανία δεν έλαβε οποιαδήποτε μέτρα και άρα οι εργαζόμενοι και υπήκοοι στις Βρετανικές Βάσεις μπορούν να αποτελέσουν πιθανόν κίνδυνο διασποράς του ιού».
 
Η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει πως «την ώρα που η ολόκληρη Κύπρος έχει μπει σε καραντίνα υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με την κοινωνία να υπόκειται αρκετούς περιορισμούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία οι παράνομες βρετανικές Βάσεις». Υποδεικνύει πως θα πρέπει «όπως συμμορφώνονται και περιορίζονται οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και στις παράνομες βάσεις». 
Το ΕΛΑΜ θεωρεί πως «οι βρετανικές Βάσεις αποτελούν ‘’μαύρη τρύπα’’ για την Κυπριακή Δημοκρατία». Επίσης καλεί τους αρμοδίους να προβληματιστούν μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων εντός των Βάσεων. Τέλος καλεί με τη σειρά του την Κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως είναι οι περιορισμοί και οι αυστηροί έλεγχοι στα σημεία εισόδου και εξόδου των Βάσεων».