Πώς θα αντιδράσουμε εάν κάποια στιγμή εμφανιστεί στη Γη ο Μεσσίας; Άραγε είναι έτοιμος ο κόσμος σήμερα για την έλευσή του; Τι μπορεί να προσδοκά απ’ αυτή και πώς ο καθένας αντιλαμβάνεται τον ερχομό της Δευτέρας Παρουσίας ή ό,τι άλλο φέρνει μαζί; Πώς όμως θα αντιδράσουν οι έχοντες την εξουσία στην εμφάνισή του; Και τέλος, πώς θεωρεί ο καθένας από εμάς τον Μεσσία;
 
Απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα δύσκολο μπορεί να δοθούν, ωστόσο, η νέα σειρά του Netflix «Messiah», ο πρώτος κύκλος της οποίας ολοκληρώθηκε σε δέκα επεισόδια, προσπαθεί να «φωτίσει» κάποιες πτυχές σε περίπτωση έλευσής του, αποτυπώνοντας ένα κοινωνικο-θρησκευτικο-πολιτικο-εθνογραφικό περιβάλλον του σήμερα μέσα στο οποίο εμφανίζεται.
 
Κεντρικός χαρακτήρας ένας νεαρός άνδρας (στο ρόλο ο Βέλγος Μέντι Ντεμπί) με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή εμφανίζεται στη Συρία και, σύμφωνα με τα λεγόμενα οπαδών του, σώζει τη Δαμασκό από την καταστροφή (όπως αναφέρουν οι γραφές του Ισλάμ). Αμέσως μαζεύεται γύρω του μία ομάδα ακολούθων μουσουλμάνων, που τον αποκαλούν Αλ Μασίχ (Μεσσίας στα αραβικά), τους οποίους οδηγεί μέσα από την έρημο στις παρυφές του Ισραήλ. Συλλαμβάνεται, αλλά εξαφανίζεται και εμφανίζεται στο Τέξας των ΗΠΑ που τον αντιμετωπίζουν κι εκεί ως Μεσσία. Κάποια αμφιλεγόμενα θαύματα προκαλούν αναταραχή στις μάζες που τον ακολουθούν καθώς πιστεύουν ότι είναι ο Υιός του Θεού κι έρχεται η Δευτέρα Παρουσία. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που είναι σκεπτικιστές και δεν πείθονται θεωρώντας ότι πρόκειται για κάποιον απατεώνα.
 
Στο κατόπι του μία πράκτορας της CIA (Μισέλ Μόναγκαν) κι ένας πράκτορας της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ (τον υποδύεται ο Γαλλοϊσραηλινός Τομέρ Σίσλεϊ) που προσπαθούν να αποκαλύψουν το παρελθόν του Αλ Μασίχ ο καθένας για λογαριασμό της χώρας του (κάνοντας έτσι τη σειρά να θυμίζει λίγο «Homeland»). Παράλληλα, εξελίσσεται κι ένα πολιτικό-διπλωματικό παιχνίδι των κέντρων εξουσίας που σκοπό έχουν την απομάκρυνση- εξόντωση αυτού του «τρομοκράτη», ενώ πίσω στη Μ. Ανατολή ιμάμηδες και σεΐχηδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους εκεί ακολούθους του, ο καθένας για τους δικούς του σκοπούς.
 
Τελικά είναι ο Μεσσίας ή πρόκειται για έναν πανέξυπνο απατεώνα; Ή μήπως είναι ο ψευδοπροφήτης που αναφέρουν οι γραφές του Χριστιανισμού, του Ισλάμ αλλά και του Ιουδαϊσμού; Η απάντηση στον β’ κύκλο… 
 
Φιλgood, τεύχος 255.