«Θα λάβουμε όποιες επιπρόσθετες συντονισμένες και αποφασιστικές δράσεις πολιτικής χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένων δημοσιονομικών μέτρων, για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας». 

Έτσι καταλήγει η 1370 λέξεων ανακοίνωση του Eurogroup το οποίο συνεδρίασε απόψε για να εξετάσει τον οικονομικό αντίτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού που μαστίζει πλέον ολόκληρη την Ε.Ε. Ωστόσο, επί της ουσίας κανένα νέο ουσιαστικό μέτρο δεν προκύπτει, πέραν από κάποιες χαλαρώσεις σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους, τους οποίους έτσι κι αλλιώς αρκετές χώρες δεν τηρούσαν και που ούτως ή άλλως λόγω της «μεταδοτικής» κρίσης θα καταπατούνταν.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά σε χρησιμοποίηση των αποθεμάτων 400 δισ. ευρώ του ESM, όπως αισιοδοξούσαν πλείστοι των υπουργών Οικονομικών όπως και οι ίδιες οι αγορές. Το Eurogroup εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση του προς τους πολίτες και τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από την κρίση, και σε όσους ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν ζωές. 

Η ανακοίνωση σχολιάζει πως συμφωνήθηκε πως χρειάζεται ένα άμεσο, φιλόδοξο και συντονισμένο σχέδιο δράσης. «θα δράσουμε και θα αντιδράσουμε άμεσα και ευέλικτα στις εξελίξεις καθώς ξεδιπλώνονται. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία για να περιορίσουμε τον κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο από τον αντίκτυπο του COVID-19.   

Στο βαθμό που απαιτείται από την εξέλιξη της κατάστασης σε κάθε χώρα, θα εφαρμοστούν προσωρινά μέτρα όπως:

– Άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τη συγκράτηση και τη θεραπεία της νόσου.
– Θα διατεθούν επαρκείς πόροι στους τομείς της υγείας μας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας.
– Η στήριξη της ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές και έλλειψη ρευστότητας, ιδίως οι ΜμΕ και οι επιχειρήσεις σε τομείς και περιφέρειες που πλήττονται σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και του τουρισμού, με τρόπο που μπορεί να περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, δημόσιες εγγυήσεις για να βοηθήσουν τις εταιρείες να δανειστούν.
– Στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται, για διατήρηση της απασχόλησης και ανάσχεση απωλειών εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της βραχυπρόθεσμης στήριξης της εργασίας, της επέκτασης των επιδομάτων ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας και της αναβολής πληρωμής του φόρου εισοδήματος”.

Ταυτόχρονα τονίζεται ότι συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συμπληρώσουν τα εθνικά μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν:

–  πρωτοβουλία  Corona Response Investment Initiative της Κομισιόν που αφορά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις ΜμΕ, τις αγορές εργασίας και άλλα ευάλωτα τμήματα των οικονομιών και να διαθέσει επιπλέον € 28 δισ. δαπανών.

–  πρωτοβουλία της Κομισιόν και του ομίλου της ΕΤΕπ να κινητοποιήσουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για 100.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, υποστηριζόμενες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με την ενίσχυση προγραμμάτων για την εγγύηση τραπεζικών πιστώσεων προς τις ΜΜΕ, ποσό που θα αυξηθεί έως και 20 δισ. Ευρώ, το οποίο για να φτάσει σε άλλες 150.000 επιχειρήσεις.
– διάθεση περαιτέρω πόρων όσο το δυνατόν ταχύτερα και τη βελτίωση της ευελιξίας των μοχλευμένων χρηματοπιστωτικών μέσων.
– πρωτοβουλία του ομίλου ΕΤΕπ  για 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις σε ΜΜΕ και μεσαίες επιχειρήσεις και ανάπτυξη άλλων 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι 27 κάλεσαν την ΕΤΕπ να ενισχύσει και να επιταχύνει περαιτέρω τον αντίκτυπο των διαθέσιμων πόρων, μεταξύ άλλων μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας με τις εθνικές τράπεζες ανάπτυξης.

Οι 27 χαιρέτισαν επίσης τη δέσμη των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έλαβε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα με στόχο την υποστήριξη της ρευστότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των τραπεζών, την ομαλή παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία και την αποφυγή κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών της ζώνης του ευρώ για τη διατήρηση της ομαλής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

“Πέρα από την άμεση και στοχοθετημένη αντίδραση, εργαζόμαστε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να βοηθήσουμε την οικονομία να ανακάμψει μόλις υποχωρήσει ο κορωνοϊός”, αναφέρουν οι 27 Υπουργοί. 

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, περιγράφονται συνοπτικά τα μέτρα που λήφθηκαν στις χώρες-μέλη. Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ