Μπορεί ο ΟΑΥ να αντιμετωπίζει πληθώρα διοικητικών προβλημάτων στην καθημερινή λειτουργία του ΓεΣΥ, τα οποία θα πρέπει να επιλύει, εκείνο όμως που θα τον βοηθήσει τα μέγιστα δεν το διέγνωσε, ή δεν θέλησε να το διαγνώσει ακόμα!

Ο έλεγχος της ιατρικής πράξης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ορθολογιστικής λειτουργίας οποιουδήποτε συστήματος υγείας. Όσο κι αν το προσπερνούν θα πρέπει μια μέρα να το εφαρμόσουν για να σωθεί ο θεσμός!

Ο ΟΑΥ προτίμησε τον… λογιστικό έλεγχο των γιατρών, επιβάλλοντας περιοριστικούς ελέγχους! Έφθασε μέχρι να επιβάλλει quota στους γιατρούς επεμβαίνοντας στην εξάσκηση της επιστημονικά σωστής ιατρικής! Ο καρδιολόγος π.χ. δεν ελέγχεται αν σωστά αποφάσισε να υποβάλει τον ασθενή του σε δοκιμασία κόπωσης, αλλά ελέγχεται με τον αριθμό των δοκιμασιών κόπωσης που έχει κάνει! Οφείλει να μην ξεπερνά το quota του μήνα! Αν είναι δυνατό!

Ο Π.Ι.Σ. ως ο κατ’ εξοχήν επιστημονικός φορέας της ιατρικής περί άλλων τυρβάζει! Πώς είναι δυνατό να ανέχεται να επεμβαίνουν στο έργο του γιατρού στη σωστή άσκηση της ιατρικής του πράξης; 

Αντί να εκτελεί το καθήκον του ως φορέας της ιατρικής, σιωπά και επιτρέπει να σχολιάζεται παντού, ότι στόχος του προέδρου του και του ΣΙΣ είναι η κατάρρευση του ΓεΣΥ. Έρχεται τώρα και ο διορισμός του προέδρου του ΠΙΣ, ως εκπροσώπου του ΟΕΒ – άκουσον, άκουσον! – στο ΔΣ του ΟΑΥ! Η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών που συμμετέχουν και στηρίζουν το ΓεΣΥ, διερωτώνται πως ο ηγέτης τους που αντιτάχθηκε σφόδρα στην εισαγωγή του κοινωνικού αυτού θεσμού, να συμμετέχει τώρα εκ των έσω στη διοίκηση του! Δεοντολογικά και ηθικά θα έπρεπε να μην είχε αποδεχθεί τέτοιο διορισμό.

Ενώ προβλέπεται η ύπαρξη του ελέγχου της ιατρικής πράξης στο ΓεΣΥ και, πολύ καθυστερημένα, αποφασίστηκε τον Νοέμβριο του 2020 η σύσταση συντονιστικής επιτροπής, η οποία θα αναλάμβανε τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης.  

Τον Απρίλιο 2021 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η συντονιστική επιτροπή με πρόεδρο ακαδημαϊκό γιατρό και μέλη εκπροσώπους από το υπουργείο Υγείας, τις ιατρικές υπηρεσίες, τους ασθενείς και τον ΠΙΣ, με παρατηρητές εκπροσώπους των ιατρικών σχολών της Κύπρου. Ο ΠΙΣ δεν έχει ακόμα διορίσει τον εκπρόσωπο του! Αποτέλεσμα, να χρησιμοποιείται η καθυστέρηση αυτή ως άλλοθι στην ολοκλήρωση της διαδικασίας δημιουργίας του ουσιώδους αυτού φορέα!

Ταυτόχρονα, η Διεύθυνση του υπουργείου Υγείας καθυστερεί τη διαδικασία εξασφάλισης των 3 εκατ. ευρώ που προσφέρθηκε για τον σκοπό αυτό από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανθεκτικότητας. Επίσης, η Διεύθυνση του υπουργείου Υγείας δεν έχει καταθέσει το απαραίτητο νομοσχέδιο στη Βουλή για έγκριση του θεσμού λειτουργίας του  Εθνικού Κέντρου  Κλινικής Τεκμηρίωσης!

Τι παρατηρείται; Αντί το υπουργείο Υγείας και ο ΠΙΣ να πρωτοστατούν στην ορθολογιστική λειτουργία του ΓεΣΥ, προβάλουν προσκόμματα! Ντροπή! Η ηγεσία των γιατρών αντί να βγαίνει μπροστά να προβάλει στην κοινωνία το ψηλό επίπεδο της προσφερόμενης ιατρικής πράξης, με διαφάνεια που θα προσφέρει ο αυτοέλεγχος των γιατρών, με κρυπτομεθόδους προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη.

Το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης, όπως σε όλες τις ιατρικά αναπτυγμένες χώρες, θα ελέγχει τον κάθε γιατρό στην καθημερινή ιατρική του πράξη. Αυτό οδηγεί στη συνεχή επιμόρφωση του και την εξύψωση της προσφερόμενης ιατρικής πράξης, προς όφελος του ασθενή και της ιατρικής στον τόπο μας.

Ο ΠΙΣ οφείλει να πρωτοστατεί στην καθιέρωση του ιατρικού ελέγχου των μελών του. Αυτό απαιτεί το ήθος, η δεοντολογία και η αξιοπρέπεια ενός τέτοιου σώματος. Αφού η επίσημη ηγεσία εναντιώθηκε σφόδρα στην καθιέρωση του κοινωνικού ευεργετήματος ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας, τώρα προκαλεί κωλύματα στη λειτουργία του. Δεν αρμόζει στους γιατρούς! 

*Ιατρός- Καρδιολόγος