Δέκτης καταγγελιών από φρουρούς ασφαλείας έχει γίνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κύπρου ΣΕΚ (Ο.Ι.Υ.Κ. – ΣΕΚ) με τους εργαζομένους να αναφέρουν πως οι εργοδότες τους εξαναγκάζουν να εργάζονται περισσότερες ώρες από το κανονικό. 
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ο.Ι.Υ.Κ. – ΣΕΚ, οι φρουροί αναγκάζονται να εργάζονται μέχρι και 18 συνεχόμενες ώρες, υπό την απειλή ότι θα απολυθούν. Οι φρουροί ασφαλείας εργάζονται σε χώρους υψηλού κινδύνου όπως κέντρα καραντίνας, υπεραγορές και τράπεζες χωρίς τον απαιτούμενο προστατευτικό εξοπλισμό.
 
Η Ο.Ι.Υ.Κ. – ΣΕΚ έχει προβεί σε ενημέρωση των αρμόδιων τμημάτων του Υπουργείου Εργασίας για τις καταγγελίες.
 
Αυτούσια η ανακοίνωση

Τις τελευταίες μέρες ως Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων Κύπρου – ΣΕΚ (Ο.Ι.Υ.Κ. – ΣΕΚ) έχουμε γίνει δέκτες καταγγελιών από φρουρούς ασφαλείας ότι εξαναγκάζονται από τους εργοδότες τους, πολλές φόρες και υπό την απειλή απόλυσης, να εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από το ωράριο τους. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις καταγγελίες, εργαζόμενοι εργαστήκαν μέχρι και 18 συνεχόμενες ώρες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις φρουροί ασφαλείας μετά από το πέρας της νυκτερινής τους βάρδιας, κλήθηκαν να  συνεχίσουν την εργασία τους σε φρούρηση υπεραγορών.

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες που έχουμε από τους εργαζόμενους, πάρα το γεγονός ότι οι φρουροί ασφαλείας εργάζονται σε χώρους υψηλού κίνδυνου όπως σε κέντρα καραντίνας, νοσοκομεία, υπεραγορές και τράπεζες, έχοντας επαφή καθημερινά με εκατοντάδες ανθρώπους, πολλές εταιρείες δεν παρέχουν τον απαιτούμενο προστατευτικό εξοπλισμό, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τις οικογένειες τους.

Λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα των καταγγελιών, αλλά και το γεγονός ότι οι φρουροί ασφαλείας είναι ένα από τα επαγγέλματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία του κοροναϊου, ως  Ο.Ι.Υ.Κ. – ΣΕΚ έχουμε ενημερώσει άμεσα τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τις καταγγελίες που έχουν έρθει εις γνώσιν μας ώστε να προβούν στους ανάλογους ελέγχους.

Από την Ο.Ι.Υ.Κ. – ΣΕΚ

 

6 Απριλίου 2020