To Top
01:44 Κυριακή
23 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αγκάθι οι αδυναμίες και διαρθρωτικές στρεβλώσεις στην οικονομία
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Αγκάθι οι αδυναμίες και διαρθρωτικές στρεβλώσεις στην οικονομία
  17 Ιανουαρίου 2020, 12:44 μμ  
Όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας τη νέα χρονιά και αν δεν τα καταφέρουμε να τα διαχειριστούμε τότε η καλή πορεία θα επηρεαστεί
 
Η κυπριακή οικονομία παρά τη σταθερή ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα και να χαρακτηρίζεται από αδυναμίες και διαρθρωτικές στρεβλώσεις.
 
Τα αρνητικά αυτά δεδομένα οφείλονται είτε σε άλυτα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, είτε στις νέες προκλήσεις, είτε στην αναποφασιστικότητα που επιδεικνύουμε για να επιφέρουμε τολμηρές τομές που θα βελτιώσουν το μοντέλο της οικονομίας μας.
 
Στα θέματα που θα πρέπει να επιλύσουμε τη νέα χρονιά περιλαμβάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η περαιτέρω εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και το ψηλό δημόσιο χρέος.
 
Στις νέες προκλήσεις περιλαμβάνονται οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, η σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, το Σχέδιο Εστία που φαίνεται να αποτυγχάνει τους στόχους του, το Brexit, η κρίση στη Συρία και το μεταναστευτικό που άρχισε να γίνεται γάγγραινα και για την Κύπρο και οι προβλέψεις για ύφεση στη διεθνή οικονομία.
 
Επίσης, ως κράτος, δείχνουμε αναποφασιστικότητα για τολμηρές τομές, μεταξύ άλλων, στις καθυστερήσεις στην προώθηση της μεταρρύθμισης στη δημόσια υπηρεσία, στη δικαιοσύνη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις εμπλοκές στον εκσυγχρονισμό του κράτους, στις αδικαιολόγητες εργατικές κινητοποιήσεις κυρίως στο δημόσιο και ημικρατικό τομέα, καθώς επίσης στον αργό ρυθμό στο ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας μας.
 
Όλα αυτά, θα τα βρούμε μπροστά μας τη νέα χρονιά και αν δεν τα καταφέρουμε να τα διαχειριστούμε με επιτυχία, τότε η καλή πορεία της οικονομίας θα επηρεαστεί.
 
Κατά τη γνώμη μας, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κόμματα, αλλά και τους παραγωγικούς φορείς του τόπου θα πρέπει να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά, ώστε να λύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα, να διαχειριστούμε τις προκλήσεις και να επιφέρουμε τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία. Ίσως, να χρειάζεται ένα έκτακτο «master plan», το οποίο να ακολουθήσουμε πιστά για να μπορέσουμε, όχι μόνο να διατηρήσουμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά και για να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές για το μέλλον.
 
Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση και στη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού, να ανοίξουμε νέες αγορές για τον τουρισμό, να εστιάσουμε σε νέους τομείς επιχειρηματικής δράσης, να αναπτύξουμε την καινοτομία και διευρύνουμε τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας, να προωθήσουμε τις εξαγωγές και γενικά να εμπλουτίσουμε το οπλοστάσιο της οικονομίας με νέα εφόδια.
 
Οι συμπληγάδες που έχουμε ενώπιον μας δεν μπορούν να προσπεραστούν με τις νοοτροπίες και τις πρακτικές που έχουμε σήμερα. Τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο και οι υπόλοιποι φορείς της οικονομίας πρέπει να γίνουν πιο τολμηροί, πιο αποφασιστικοί και πιο δυναμικοί. Η οικονομία μας χρειάζεται πολλές τομές, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο.
 
Εμείς, ως Deloitte, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, όχι μόνο για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πελάτες μας, αλλά και για να συνεισφέρουμε στο σύνολο της οικονομίας.
 
Ως μεγάλη, σύγχρονη και καινοτόμα εταιρεία η Deloitte, έχει δρομολογήσει όλες τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις, ώστε να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στα οικονομικά δρώμενα του τόπου.
 
Δηλώνουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας το 2020, αλλά τονίζουμε ότι δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός, διότι τα ανοικτά μέτωπα μπροστά μας είναι πολλά και δύσκαμπτα.

* Ανώτατος Εκτελεστικός Σύμβουλος Deloitte Κύπρου
 
  Χρίστης Χριστοφόρου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...