Η Αστυνομία έχει παρατηρήσει ότι ενώ δίνει το στίγμα για τον τόπο και χρόνο που θα πρέπει να σταθμεύσει το βαν με την κινητή κάμερα, εντούτοις αυτό δεν τηρείται πιστά από τους χειριστές. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις έγιναν συστάσεις και παρατηρήσεις, ενώ άρχισαν ήδη έλεγχοι των σημείων από την Τροχαία.

Την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Αστυνομία σύσκεψη για το θέμα του τρόπου που οι κινητές κάμερες ελέγχουν τους οδηγούς, ύστερα και από παράπονα πολιτών ότι παγιδεύουν τους οδηγούς. Μάλιστα με φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε γκρουπ στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα βανάκια των καμερών «κρύβονται πίσω από δέντρα, θάμνους ή σταθμεύουν σε δρόμους όπου αλλάζει το όριο ταχύτητας.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, κατά τη σύσκεψη αφού επισημάνθηκαν τα προβλήματα, δόθηκαν οδηγίες από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, για επαναξιολόγηση των σημείων τοποθέτησης των κινητών καμερών, για να αποφευχθούν τα προβληματικά σημεία, να μην είναι κοντά σε φώτα τροχαίας, ή «σημεία-παγίδες». Επίσης, ζητήθηκε από τους αξιωματικούς των επαρχιακών κλιμακίων Τροχαίας να προβαίνουν σε ελέγχους μέσω χαρτογράφησης των σημείων όπου τοποθετούνται οι κινητές κάμερες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 130.000 εξώδικα από σταθερές και κινητές κάμερες

Ο κ. Ανδρέου πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ενώ στον κατάλογο των σημείων που δόθηκαν στους χειριστές κινητών καμερών αναφερόταν συγκεκριμένος δρόμος και ακριβής τοποθεσία, διαπιστώθηκε ότι ναι μεν πήγαιναν στον δρόμο που τους υποδείχθηκε, αλλά σε διαφορετικό σημείο.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί και την Αστυνομία αλλά και τους πολίτες αφορά στις προειδοποιητικές πινακίδες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει εκεί που υπάρχει κινητή κάμερα να υπάρχει και πινακίδα από τα 100 μέτρα μέχρι και τα πέντε χιλιόμετρα. Ωστόσο φάνηκε κάποιοι να τοποθετηθούν την πινακίδα ακριβώς πίσω από το όχημα με την κάμερα, ή να βάζουν δύο ταμπέλες, με αποτέλεσμα να συγχύζονται οι οδηγοί.

Για το θέμα των καμερών και των ζητημάτων που προκύπτουν, θα ζητηθεί συνάντηση με το Υπουργείο Μεταφορών, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Σχολιάζοντας επίσης τη φωτογραφία στην οποία φαίνεται ένα όχημα με κινητή κάμερα να είναι παρκαρισμένο σε χαντάκι, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας παρατήρησε ότι ο οδηγός ισχυρίστηκε ότι σταμάτησε εκεί για να τοποθετήσει την προειδοποιητική πινακίδα και στη συνέχεια θα προχωρούσε παρακάτω, όπου θα τοποθετούσε την κινητή κάμερα. Σημειώνεται ότι κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν και οι επιθέσεις που δέχθηκαν χειριστές κινητών καμερών από αγνώστους.