Δεν είναι από τα κλοπιμαία G3 της Εθνικής Φρουράς το όπλο που χρησιμοποίησε ο εκτελεστής του Αλέξη Μαυρομιχάλη το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο διαμέρισμά του στην Ακρόπολη.

Αυτό κατέδειξε η βαλλιστική εξέταση του κάλυκα που βρέθηκε στο σημείο από το οποίο ο δράστης έριξε έναν πυροβολισμό κατά του 45χρονου από απόσταση 50 μέτρων περίπου, την ώρα που αυτός βρισκόταν στην πόρτα του μπαλκονιού του διαμερίσματος. Η βολή τον βρήκε στην κοιλιά με φόρα από τα κάτω προς τα πάνω και το τραύμα ήταν διαμπερές.

Η βαλλιστική εξέταση του κάλυκα που άφησε ο δράστης, έδειξε τον τύπο του όπλου, το οποίο είναι στρατιωτικό συγκεκριμένου τύπου. Ο κάλυκας είναι διαμετρήματος 7,62χιλ. όμως η βολίδα είχε μεγαλύτερο μήκος από τη συνηθισμένη που χρησιμοποιούνται στα στρατιωτικά τυφέκια. Τα στοιχεία αυτά αναλύονται από τους ανακριτές, αλλά από μόνα τους δεν μπορούν να δείξουν και τον δράστη.

Είναι γι’ αυτό που τώρα το βάρος πέφτει στα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων επί του κάλυκα τα οποία αναμένονται σύντομα. Από αυτά θα φανεί αν ο δράστης άφησε είτε γενετικό υλικό είτε αποτυπώματα, κάτι που θα βοηθήσει τα μέγιστα τις έρευνες για τον εντοπισμό του.

Παράλληλα, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το όχημα διαφυγής που χρησιμοποίησε ο εκτελεστής καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή από τη σκηνή του εγκλήματος περιοχή. Όμως αυτό είναι κακής ποιότητας και δεν μπορεί να αναγνωριστεί ο οδηγός. Είναι γι’ αυτό που τώρα γίνονται έρευνες για κυκλώματα παρακολούθησης σε μεγαλύτερη ακτίνα ώστε να φανεί αν κάποιο άλλο έχει καταγράψει οτιδήποτε.

Σημειώνεται ότι ένα όχημα που εικάζεται ότι χρησιμοποίησε ο δράστης, βρέθηκε να καίγεται σε ανοικτό χώρο δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού παρά την έξοδο του Κοτσιάτη. Η ώρα που συνέβη αυτό συνδέθηκε αμέσως με το έγκλημα γι’ αυτό και μπήκε στο κάδρο των ερευνών από την πρώτη στιγμή.

Στο μεταξύ, ελλείψει άλλων στοιχείων, οι έρευνες του ΤΑΕ Λευκωσίας είναι χωρίς κατεύθυνση και γι’ αυτό συνεχίζονται πολλές ενέργειες σε αρκετά επίπεδα, ώστε τα στοιχεία που προκύψουν να αναλυθούν για να φανεί κατά πόσον οδηγούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Εκτός από το όχημα διαφυγής και τον κάλυκα, οι ανακριτές ζήτησαν και έχουν τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα από τα τηλέφωνα του Μαυρομιχάλη, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον δεχόταν απειλές, με ποιους μίλησε το τελευταίο βράδυ ή αν προκύπτουν στοιχεία που να δίνουν μια κατεύθυνση στις έρευνες. Επίσης, από το ΤΑΕ Λευκωσίας περνούν διάφορα άτομα που σχετίζονταν με τον Μαυρομιχάλη, ώστε να διαφανεί εάν κάποιος από αυτούς γνώριζε κάτι περισσότερο για το σχέδιο δολοφονίας του. Όσοι ανακρίθηκαν ή κλήθηκαν για καταθέσεις, φαίνεται ότι δεν έδωσαν το παραμικρό στους ανακριτές που να βοηθούν στις έρευνες.

Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου ανέφερε για την περίπτωση της δολοφονίας του Αλέξη Μαυρομιχάλη, ότι οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες με εντατικούς ρυθμούς με τις ανακριτικές ομάδες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν σε μαρτυρίες που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Αναφορικά με το ερώτημα κατά πόσον οι δύο υποθέσεις σχετίζονται μεταξύ τους, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να σχετίζονται». Πάντως, με κάθε επιφύλαξη, ο κ. Ανδρέου σημείωσε πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες για να μπορούν να λεχθούν χωρίς αμφιβολία τα παραπάνω.