Με αυτόματο τυφέκιο FN ξέκανε τον Αλέξη Μαυρομιχάλη ο εκτελεστής του πριν τρεις και πλέον εβδομάδες, την ώρα που αυτός βρισκόταν στη μπαλκονόπορτα του διαμερίσματός του στην Ακρόπολη.

Η ταυτοποίηση του όπλου έγινε από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας και τον βαλλιστικό έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε ο κάλυκας ο οποίος εντοπίστηκε στη σκηνή του φόνου. Ο εκτελεστής του Μαυρομιχάλη φαίνεται να ήταν άριστος χειριστής του όπλου, αφού με μόνο μια βολή κατάφερε να τον σκοτώσει, πετυχαίνοντας ζωτικά του όργανα τα οποία διέτρησε. Μάλιστα το τραύμα ήταν διαμπερές δείχνοντας έτσι και τη δύναμη του όπλου.

Τα FN FAL όπως είναι η ονομασία τους, είναι βελγικής κατασκευής και παλαιότερα χρησιμοποιούνταν από ορισμένα τμήματα της Εθνικής Φρουράς. Θεωρούνται από τα πλέον αξιόπιστα όπλα, χρησιμοποιούνται ακόμη στην Ελλάδα και την αντιτρομοκρατική μονάδα, έχουν δραστικό βεληνεκές 600 μέτρα και αυτό που τα κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό είναι το ότι έχουν χαμηλότερη ανάκρουση στο διαμέτρημα 7.62×51mm NATO απ’ ότι άλλα παρόμοια όπλα.

Επειδή η χρήση του στην Κύπρο δεν είναι πλέον διαδεδομένη, εικάζεται ότι το φονικό όπλο με το οποίο ξέκαναν το Αλεξούι, πιθανότατα να μεταφέρθηκε από τα κατεχόμενα. Πάντως, μόνο του το στοιχείο αυτό δεν βοηθά στις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών, αφού αυτοί δεν φαίνεται να έχουν καταγραφεί από κλειστά κυκλώματα στην περιοχή αμέσως μετά τον φόνο, παρόλο που οι ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας αναζητούν συγκεκριμένο όχημα, αν θεωρηθεί ότι αυτό που κάηκε λίγα λεπτά αργότερα στην έξοδο Κοτσιάτη, ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε για τη διαφυγή τους.

Οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς προς πολλές κατευθύνσεις και ερευνάται κάθε πληροφορία που φτάνει αναφορικά με τις παλαιές αλλά και πρόσφατες επιχειρηματικές δραστηριότητες του 45χρονου. Αυτό που προκύπτει από τις καταθέσεις που λήφθηκαν είναι πως το Αλεξούι, το τελευταίο διάστημα έδειχνε πρόσωπο που ήθελε ή προσπαθούσε να αποστασιωπηθεί από τη νύχτα εξ ου και τους τελευταίους μήνες δεν ελάμβανε μέτρα ασφάλειας και κυκλοφορούσε χωρίς συνοδεία τις περισσότερες φορές.

Ήδη η Αστυνομία αποτάθηκε για την αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών του δεδομένων, αλλά και των τραπεζικών, σε μια προσπάθεια να βρει μια κατεύθυνση για να στρέψει τις έρευνες.

Παράλληλα, όσο περνά ο καιρός οι όποιες σκέψεις για διασύνδεση του φόνου του Μαυρομιχάλη, με τη δολοφονία του Θανάση Καλογερόπουλου που διαπράχθηκε 37 ώρες νωρίτερα, φαίνεται τώρα πως εξανεμίζονται, αφού κανένα στοιχείο δεν έχει προκύψει κυρίως από τις έρευνες στη Λεμεσό οι οποίες είναι σε πολύ προχωρημένο βαθμό, που να θεωρείται συνδετικός κρίκος με τον φόνο στη Λευκωσία.
Όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου προχθές, δεν υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση των δυο δολοφονιών και αν υπάρχει κάτι, αυτό θα φανεί με το τέλος των ερευνών.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Αστυνομία γνωρίζει τον τύπο του όπλου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία Μαυρομιχάλη.