Με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιήθηκαν εκ νέου έρευνες στην περιοχή της Αγίας Φύλας, σε σχέση με το τραγικό θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, με θύμα τον 20χρονο Δημήτρη Μιχαήλ από τη Λεμεσό.

Οι έρευνες της Τροχαίας Λεμεσού επικεντρώθηκαν σε μεγάλη ακτίνα από το σημείο που κατέπεσε το όχημα του άτυχου Μιχαήλ, ούτως ώστε να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το θανατηφόρο. Χάρις στο σύστημα ανίχνευσης σύγκρουσης και την κλήση έκτακτης ανάγκης που διέθετε το κινητό του 20χρονου, αυτός εντοπίστηκε άμεσα από την Αστυνομία αλλά και από ασθενοφόρο.

Το έξυπνο κινητό του 20χρονου (iPhone 14) χάρη στη λειτουργία «crash detection», αναγνώρισε ότι το όχημα του νεαρού είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και έτσι έγινε αυτόματα κλήση έκτακτης ανάγκης στο 112 και την Αστυνομία.

Μιλώντας στο philenews, ο υπεύθυνος της Τροχαίας Λεμεσού, Μάριος Χαραλάμπους, ανέφερε ότι η Αστυνομία έλαβε κλήση στις 19:40 και με τυποποιημένο μήνυμα λήφθηκε πληροφορία ότι ο χρήστης συγκεκριμένου αριθμού τηλεφώνου έχει εμπλακεί σε σύγκρουση. «Μας γνωστοποιήθηκαν οι συντεταγμένες του κινητού και η ακριβής τοποθεσία και αμέσως ασθενοφόρο βρισκόταν στο σημείο όπου ο νεαρός έπεσε με το όχημά του».

Το εν λόγω σύστημα που διαθέτει το συγκεκριμένο κινητό φαίνεται να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και να συμβάλει στον άμεσο εντοπισμό εμπλεκόμενων ατόμων σε τροχαίες συγκρούσεις. Όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, το βράδυ της Κυριακής η Αστυνομία στη Λεμεσό, δέχθηκε και δεύτερη κλήση από το ίδιο σύστημα, για άλλο τροχαίο ατύχημα στο οποίο ευτυχώς δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Σύμφωνα με την Apple, η ανίχνευση τροχαίου έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει σοβαρά τροχαία ατυχήματα, όπως μετωπικές, πλευρικές και οπίσθιες συγκρούσεις, καθώς και ανατροπές οχημάτων στα οποία εμπλέκονται μικρα οχηματα, SUV, φορτηγά και άλλα επιβατικά οχήματα. Η λειτουργία «crash detection» είναι βασισμένη στην τεχνολογία machine learning, η οποία έχει «εκπαιδευτεί» με περισσότερες από 1 δισ. ώρες στους δρόμους. Το σύστημα ανίχνευσης σύγκρουσης ενεργοποιείται χάριν στον συνδυασμό πληροφοριών από τους αισθητήρες κίνησης, το γυροσκόπιο, το επιταχυνσιόμετρο, το GPS, το βαρόμετρο και το μικρόφωνο του smartphone χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί εάν πράγματι υπήρξε ατύχημα. Σε περίπτωση που ο κάτοχος του κινητού δεν αγγίξει την οθόνη μέσα σε κάποια δευτερόλεπτα, τότε προχωρά αυτόματα σε κλήση έκτακτης ανάγκης.

Κανένα ίχνος φρεναρίσματος

Από τις επιτόπιες εξετάσεις σε σχέση με τα αίτια του θανατηφόρου, διαπιστώθηκε ότι στο σημείο του δρόμου δεν υπήρχαν ίχνη τροχοπέδησης (φρεναρίσματος) ενώ το όχημα του θύματος προσέκρουσε βίαια στο προστατευτικό κιγκλίδωμα, το οποίο απέκοψε και κατέληξε σε γκρεμό 50 μέτρων με τον νεαρό οδηγό να βρίσκει ακαριαίο θάνατο Το όχημα εντοπίστηκε αναποδογυρισμένο στο γκρεμό και για τον απεγκλωβισμό του 20χρονου, χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής. Ο άτυχος Δημήτρης όπως διαπιστώθηκε δεν έφερε ζώνη ασφαλείας ενώ και οι δύο αερόσακοι του οχήματος, ενεργοποιήθηκαν. Τα ακριβή αίτια θανάτου του, θα διαφανούν από τη νενομισμένη νεκροτομή που θα διενεργηθεί αύριο στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.