Γεμίζουν καθημερινά τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των κρατικών νοσοκομείων, με τις παράλιες πόλεις να καταγράφουν ήδη αύξηση στην προσέλευση ασθενών. Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο φαίνεται ότι επανέρχεται και ο κορωνοϊός με τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών να καταγράφει σταδιακά αύξηση, χωρίς βεβαίως αυτό να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Μέχρι χθες το απόγευμα και ενώ σε κάποια νοσηλευτήρια ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό είχε μηδενιστεί για κάποιο διάστημα, οι ασθενείς έφθασαν τους 32 εκ των οποίων ένας βρισκόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και άλλοι δύο σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Η αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών ήταν σταδιακή και άρχισε να παρατηρείται προ δεκαημέρου, ενώ ο μέσος όρος ασθενών με κορωνοϊό τους προηγούμενους μήνες ήταν οι 15 σε παγκύπρια βάση.

Γαστρεντερίτιδες, ιογενείς και μικροβιακές, τραυματισμοί στην παραλία και την θάλασσα, προβλήματα ανώτερου αναπνευστικού, κυρίως λόγω συνεχούς χρήσης κλιματιστικών, αφορούν τα περιστατικά που καταφθάνουν στα ΤΑΕΠ. Το ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Αμμοχώστου υπό κανονικές συνθήκες δέχεται κατά μέσο όρο 80 περιστατικά.

Τις τελευταίες ημέρες, ξεπέρασε τα 100 περιστατικά ανά εικοσιτετράωρο. Στο ΤΑΕΠ Λάρνακας από 90 περίπου περιστατικά την ημέρα, ο αριθμός αυξήθηκε στα 140. Στη Λεμεσό ενώ το ΤΑΕΠ κατά μέσο όρο δεχόταν 100 περιστατικά, τις τελευταίες ημέρες δέχεται 120 και στην Πάφο από 80 περιστατικά που εξυπηρετούσε το ΤΑΕΠ ανά εικοσιτετράωρο, τώρα εξυπηρετεί γύρω στα 100.

«Είναι φαινόμενο του καλοκαιριού να έχουμε αυξημένη προσέλευση στα ΤΑΕΠ αλλά αυτό το διάστημα κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις για το είδος των περιστατικών που προσέρχονται στα τμήματα πρώτων βοηθειών για εξυπηρέτηση», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χαράλαμπος Χαριλάου, τονίζοντας ότι «παρατηρούμε πως σε αρκετές περιπτώσεις ασθενείς έρχονται με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας τα οποία οφείλονται σε κακή διαχείριση των τροφίμων. Τα τρόφιμα στον ήλιο και στις ψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνονται και όταν καταναλωθούν στη συνέχεια προκαλούν προβλήματα στον άνθρωπο. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να προσέξουμε».

Για περιστατικά που σχετίζονται με τον καύσωνα, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι μέχρι χθες το απόγευμα, εξακολουθούσε να νοσηλεύεται μόνο ένας ασθενής στην ΜΕΘ, ο οποίος είχε εισαχθεί την περασμένη εβδομάδα με θερμοπληξία.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με κορωνοϊό, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «παρατηρούμε μια αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Συνολικά σήμερα (χθες) στα νοσοκομεία του οργανισμού νοσηλεύονταν 32 ασθενείς με κορωνοϊό ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαμε και αυξημένο αριθμό παιδιών που νοσηλεύονταν στο Μακάρειο νοσοκομείο. Ο αριθμός των παιδιών τώρα είναι 2 αλλά είχαμε φθάσει το Σαββατοκύριακο τα 8».

Στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς με κορωνοϊό, πρόσθεσε, «είναι άτομα ηλικιωμένα». Είναι γεγονός ότι διανύουμε περίοδο καλοκαιρινών αδειών, ο κόσμος μετακινείται διαρκώς, έχουμε περισσότερες επαφές μεταξύ ανθρώπων, μέτρα προστασίας δεν εφαρμόζονται σχεδόν από κανένα, και αυτό είναι κάτι που παρατηρείται σε ολόκληρο τον κόσμο όχι μόνο στην Κύπρο, άρα είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε αύξηση και στην μετάδοση του κορωνοϊού», κατέληξε ο κ. Χαριλάου.

Αύξηση στα περιστατικά κορωνοϊού καταγράφει και η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο λειτουργός της Μονάδας Χρίστος Χαραλάμπους, «τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση σε όλους τους δείκτες. Δηλαδή στο ποσοστό θετικότητας, στην αθροιστική επίπτωση αλλά και στους νοσηλευόμενους ασθενείς». Η αύξηση αυτή, τόνισε, «δεν είναι ανησυχητική, είναι μικρή και πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι κατά διαστήματα θα έχουμε τέτοια φαινόμενα».