Από τον διαιτολόγο και το γυμναστήριο στα απλά συμπληρώματα διατροφής και τα βότανα και από τα συμπληρώματα και τα ροφήματα στα φάρμακα πάσης φύσεως, με προτίμηση τα αντιδιαβητικά σκευάσματα, αρκεί να βοηθούν στην όσο το δυνατό ταχύτερη απώλεια βάρους.

Η βιομηχανία αδυνατίσματος διεθνώς ανθεί, τα κέρδη των εταιρειών πολλαπλασιάζονται και η φρενίτιδα που επικράτησε τον τελευταίο έναν χρόνο με τη χρήση αντιδιαβητικών ενέσεων καλά κρατεί στο εξωτερικό αλλά και στην Κύπρο παρά τις πολύ αυστηρές συστάσεις των φαρμακευτικών υπηρεσιών, τις φιλότιμες προσπάθειες των φαρμακοποιών και τις προειδοποιήσεις των ίδιων των κατασκευαστών.

Οι Κύπριοι εξάλλου, όπως ανέφεραν στον «Φ» φαρμακοποιοί, ακολουθώντας τη διεθνή τάση των ενέσιμων αντιδιαβητικών σκευασμάτων, τα οποία πρώτοι διαφήμισαν για την αποτελεσματικότητα τους τον περασμένο χειμώνα σταρ του Χόλιγουντ και άλλοι celebrities, άρχισαν να εντάσσουν πλέον στις προσπάθειές τους για απώλεια βάρους και τα αντιδιαβητικά χάπια, κάποια εκ των οποίων είναι πολύ πιο εύκολο να τα προμηθευτούν αφού η τιμή τους είναι προσιτή σε όλα τα βαλάντια. Κάποιοι, ωστόσο, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το φαινόμενο αυτό, υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση αφού δεν μπορούν να γνωρίζουν το κατά πόσον ένα άτομο πάσχει ή όχι από διαβήτη.

Σε διεθνές επίπεδο, η βιομηχανία αδυνατίσματος και κυρίως οι φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν μάλλον ανακαλύψει τη σύγχρονη κότα με τα χρυσά αβγά, με τις εταιρείες φαρμάκων να έχουν μπει στην κυριολεξία σε αγώνα δρόμου για την κατασκευή του επόμενου πολλά υποσχόμενου σκευάσματος.
Όλα άρχισαν στα τέλη του 2022, μετά τις αναρτήσεις αστέρων του Χόλιγουντ αλλά και άλλων οικονομικών παραγόντων για χρήση του ενέσιμου σκευάσματος Ozempic, το οποίο προορίζεται αυστηρώς για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μάλιστα, στις αρχές του 2023 και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που καταγράφηκε διεθνώς, η κατασκευάστρια εταιρεία δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των διαβητικών και υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοινώσεις καλώντας τις κυβερνήσεις να λάβουν τα μέτρα τους. Ταυτόχρονα, προχώρησε σε ανακοινώσεις για την κατασκευή ενός νέου σκευάσματος το οποίο θα είχε την ίδια δράση με το Ozempic αλλά θα προοριζόταν για καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Το σκεύασμα αυτό δεν άργησε να κυκλοφορήσει εξασφαλίζοντας πρώτα άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ όπου ήδη καταγράφει τρελή πορεία. Συγκεκριμένα, το Wegovy, όπως έχει ονομαστεί, σε εύρος εξαμήνου έφθασε σε πωλήσεις στην Αμερική τα 1,7 δισ. δολάρια, ενώ το Ozempic σημείωσε 50% αύξηση στις πωλήσεις του.

Στον στίβο με τα Ozempic και Wegovy ρίχθηκε και το σκεύασμα με την επωνυμία Mourjaro το οποίο εξασφάλισε έγκριση ως φάρμακο για τον διαβήτη το 2022, αλλά πολύ σύντομα εντάχθηκε και αυτό στη νέα τάση για γρήγορη απώλεια βάρους. Η κυκλοφορία του, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οδήγησε σε έκρηξη κερδών με τις πωλήσεις να έχουν φθάσει μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2023 στα 979,7 εκατομμύρια δολάρια έναντι μόλις 16 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα δεδομένα στη βιομηχανία του αδυνατίσματος αλλάζουν διεθνώς και όπως έχει γίνει γνωστό δύο φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται αυτό το διάστημα στο στάδιο της ολοκλήρωσης δικών τους μελετών, (οι οποίες κόστισαν αρκετά εκατομμύρια δολάρια) και ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την κατασκευή νέων σκευασμάτων.

Η κυκλοφορία του Wegovy στις ΗΠΑ, δεν άφησε ανεπηρέαστη την Ευρώπη η οποία τον περασμένο χρόνο έζησε σημαντικές ελλείψεις σε ό,τι αφορά το σκεύασμα Ozempic λόγω της κατάχρησης που παρατηρήθηκε από μη διαβητικά άτομα, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να ετοιμάζεται τώρα να προχωρήσει στην αδειοδότηση, πολύ σύντομα, αντίστοιχου σκευάσματος για τις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Η χρήση των αντιδιαβητικών σκευασμάτων διαδόθηκε αστραπιαία σε ολόκληρο τον πλανήτη, όταν έγινε γνωστό το μυστικό αρκετών celebrities όπως ο Τζίμι Κίμελ, ο Έλον Μασκ, η Αντέλ αλλά και η Κιμ Καρντάσιαν η οποία, όπως διέρρευσε, είχε χρησιμοποιήσει το Ozempic και απώλεσε 9,5 κιλά προκειμένου να χωρέσει στο θρυλικό κρεμ φόρεμα της Μεριλιν Μονρόε. Τα όσα ακολούθησαν έφεραν τα πάνω κάτω με αποτέλεσμα διεθνείς κολοσσοί, οι οποίοι για δεκαετίες μονοπωλούσαν τη βιομηχανία αδυνατίσματος να υποχρεωθούν να αλλάξουν τις πρακτικές που ακολουθούσαν.

Αρκεί να αναφερθεί ότι ο επί εξήντα χρόνια κολοσσός αδυνατίσματος WeightWatchers σπεύδει το τελευταίο διάστημα να αλλάξει τακτική και εκεί που έπειθε εκατομμύρια ανθρώπους ότι μπορούσαν να ελέγξουν το βάρος τους, αλλάζοντας απλώς τον τρόπο ζωής τους, τώρα ετοιμάζεται, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, να ακολουθήσει το παράδειγμα ανταγωνιστών του, οι οποίοι ήδη προσφέρουν στους πελάτες τους εύκολη πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Οι WeightWatchers από 50,3 εκατομμύρια συνδρομητές που είχαν το 2020, έπεσαν στα 4,2 εκατομμύρια το 2021 και στα 3,5 εκατομμύρια του 2022 με την τάση να είναι καθοδική.

Η εξελίξεις στη βιομηχανία του αδυνατίσματος σίγουρα δεν θα σταματήσουν να τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, στους ίδιους ρυθμούς έτρεχαν πάντα, με τη διαφορά ότι πλέον έχουν αλλάξει μορφή αφού οι πολίτες διεθνώς απαιτούν εύκολες και γρήγορες λύσεις και αν γίνεται με όσο το δυνατό, χαμηλότερο κόστος, κάτι το οποίο, προς το παρόν, δεν φαίνεται να χαρακτηρίζει τα ενέσιμα σκευάσματα που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Διαβητικοί και παχύσαρκοι

Τόσο τα ενέσιμα αντιδιαβητικά σκευάσματα, όσο και τα νέα σκευάσματα που προορίζονται για καταπολέμηση της παχυσαρκίας, έχουν συγκεκριμένο στόχο και κατασκευάστηκαν για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα. Τα μεν αντιδιαβητικά προορίζονται για τα άτομα με διαβήτη, τα δε νέα σκευάσματα όπως το Wegovy για ανθρώπους πραγματικά παχύσαρκους. Η χρήση ή η κατάχρηση τους από ανθρώπους οι οποίοι θέλουν απλώς να χάσουν μερικά κιλά για να βελτιώσουν την εικόνα τους, όπως προειδοποιούν οι γιατροί διεθνώς, ενδεχομένως να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας. Άλλωστε, όλα τα φάρμακα έχουν ενδείξεις, αντενδείξεις αλλά και παρενέργειες.