Την αντίδραση οργανωμένων ασθενών και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας προκάλεσαν, για άλλη μια φορά, τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού για τις σχέσεις μεταξύ ΟΑΥ και Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου κάνει λόγο «για ξεκάθαρη πλέον πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, να βάλει χέρι στο Ταμείο του ΓεΣΥ προκειμένου να καλύψει τα κενά που σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούν στον ΟΚΥπΥ πολιτικές ή/και προεκλογικές αποφάσεις» και τον διευθυντή του ΟΑΥ Ανδρέα Παπακωνσταντίνου να στέλνει στον υπουργό Οικονομικών το μήνυμα ότι «άλλο είναι το ΓεΣΥ και άλλο τα δημόσια νοσοκομεία».

Η αρχή έγινε νωρίς χθες το πρωί όταν ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ΡΙΚ ανέφερε: «Με βάση τη νομοθεσία πρέπει τον Μάιο του 2024 να σταματήσει το κράτος να ενισχύει οικονομικά τον ΟΚΥπΥ. Ο ΟΚΥπΥ, είχε ζητήσει παράταση για τρία χρόνια. Εγώ αντιλαμβανόμενος τα προβλήματα και επειδή θέλουμε να στηρίξουμε τα κρατικά νοσοκομεία, αποφασίσαμε ότι θα δώσουμε ένα χρόνο παράταση νοουμένου ότι θα γίνουν και κάποιες ενέργειες από τον ΟΚΥπΥ τις οποίες έχουμε δει και μαζί τους. Πρέπει και ο ΟΑΥ να ξαναδεί το θέμα και να δει πως καλύτερα μπορεί να ενισχύσει οικονομικά τον ΟΚΥπΥ, διότι αυτοί οι δύο οργανισμοί είναι περίπου συγκοινωνούντα δοχεία».

Σχολιάζοντας την συγκεκριμένη δήλωση του Μάκη Κεραυνού, ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου υπέδειξε:

«Δεν είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ο ΟΑΥ και το ΓεΣΥ είναι ο αγοραστής των υπηρεσιών, οι πάροχοι είναι ο πωλητής των υπηρεσιών. Δηλαδή ο ΟΚΥπΥ είναι αυτός που πουλά υπηρεσίας.  Δεν μπορούν αυτά τα δύο να είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Το ΓεΣΥ αγοράζει και από τους ιδιώτες και από τον δημόσιο τομέα και ο νόμος λέει επί ίσοις όροις. Εκείνες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τον ΟΚΥπΥ, όπως παρέχονται και από τον ιδιωτικό τομέα αποζημιώνονται με τον ίδιο τρόπο. Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρει ο ΟΚΥπΥ στους δικαιούχους του ΓεΣΥ πρέπει να αποζημιώνονται ξεχωριστά».

Ο υπουργός Οικονομικών επανήλθε το μεσημέρι προχωρώντας σε παρόμοιες τοποθετήσεις οι οποίες, προκάλεσαν, αυτή τη φορά την αντίδραση του εκπροσώπου της ΟΣΑΚ στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ Μίλτου Μιλτιάδους.

«Εδώ και καιρό ως ΟΣΑΚ έχουμε επισημάνει ότι διαβλέπουμε μια συστηματική προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να διασυνδέσει τα οικονομικά του ΟΚΥπΥ με το ταμείο του ΓεΣΥ. Αυτή η πρακτική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η Υγεία δεν αποτελεί τον εύκολο στόχο για εξοικονομήσεις. Πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν με άλλα παρόμοια Ταμεία, δεν μπορούν να γίνουν αποδέκτες από την κοινωνία. Τονίζουμε ότι ο ΟΚΥπΥ πρέπει να λάβει τις αποζημιώσεις που επιβάλλεται από το Κράτος για υπηρεσίες που προσφέρει εκτός ΓΕΣΥ (όπως είναι για παράδειγμα η στελέχωση ιατρείων στις Φυλακές) και με σωστή αποζημίωση από τον ΟΑΥ για εξειδικευμένες υπηρεσίες, (όπως οι υπηρεσίες θαλασσαιμίας, η Κλινική νεογνών κ.α.). Μέχρι εκεί όμως. Το ταμείο του ΓεΣΥ δεν μπορεί να λειτουργεί ως συγκοινωνών δοχείο με τον ΟΚΥπΥ».

Σήμερα το πρωί, τη σκυτάλη πήρε η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, επισημαίνοντας, απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών ότι «είναι λανθασμένη αντίληψη να λέμε ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ η πολιτεία, το κράτος, απαλλάσσεται από τα θέματα της υγείας». Κάτι τέτοιο, είπε, «σε κανένα σύστημα υγείας, σε κανένα κράτος, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Υπάρχουν τομείς της Υγείας που πρέπει να παραμένουν κομμάτι του δημόσιου τομέα και είναι εδώ που πρέπει να συνεχίσει το κράτος να στηρίζει τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Για παράδειγμα, είπε,  «τα εμβολιαστικά προγράμματα, τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, είναι κομμάτι του κράτους. Τα δημόσια νοσοκομεία παρέχουν υπηρεσίες στους αιτητές πολιτικού ασύλου. Άρα αυτό είναι ευθύνη του κράτους να το αναλάβει. Ο ΟΚΥπΥ παρέχει μοναδικές υπηρεσίες οι οποίες πρέπει να αποζημιώνονται από το κράτος και ο ΟΑΥ πρέπει να αναλαμβάνει εκείνα που η νομοθεσία του ΓεΣΥ προνοεί. Το κράτος δεν απαλλάσσεται άρα δεν μπορούμε να λέμε ότι ο ΟΑΥ πρέπει να στηρίζει οικονομικά τον ΟΚΥπΥ».