Άγνοια, προκατάληψη, 1200 ασθενείς, μια κλινική, δύο γιατροί. Τη στιγμή που στον αναπτυγμένο κόσμο ο HIV/AΙDS αντιμετωπίζεται πλέον ως μια χρόνια νόσος, στην Κύπρο οι ασθενείς δεν μπορούν καν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αφού ακόμα και επαγγελματίες υγείας αρνούνται να τους περιθάλψουν.

Σχετικές καταγγελίες είχαν δει και στο παρελθόν το φως της δημοσιότητας και πριν από λίγο στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, έγινε για άλλη μια φορά σχετική αναφορά με αφορμή παράπονο το οποίο διερευνάται από το γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τους συνδέσμους που εκπροσωπούν τους ασθενείς, οι οποίοι κατέθεσαν σχετικά υπομνήματα, στην Κύπρο και εντός ΓεΣΥ λειτουργεί μια μόνο οργανωμένη κλινική, στην Λάρνακα, η “Γρηγόρειος Κλινική” υπό τον ΟΚΥπΥ η οποία στελεχώνεται πλέον από ένα λοιμωξιολόγο και ένα παθολόγο οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση όλων των ασθενών. Ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται παρακολούθηση ξεπερνά αυτή τη στιγμή τους 1200.

Ευθύνες φαίνεται να βαραίνουν και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αφού οι ασθενείς με HIV/AIDS δεν εξασφαλίζουν πλήρη περίθαλψη μέσω του ΓεΣΥ.

Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.