Γονείς παραιτούνται από την εργασία τους και χωρίς εισοδήματα μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να είναι δίπλα στα παιδιά τους, τα οποία υποβάλλονται σε εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις ή εξετάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, οικογένειες ξεπουλούν την περιουσία τους προκειμένου να μπορέσουν να συνοδέψουν μέλη τους που παραπέμπονται στο εξωτερικό για λόγους υγείας.

Πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που φθάνουν στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης προκειμένου να στηρίξουν τα παιδιά, τους γονείς, τους συζύγους τους που τους χρειάζονται δίπλα τους, ακούστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας.

Το κράτος, το οποίο παραπέμπει τους ασθενείς στο εξωτερικό, λόγω αδυναμίας των δομών υγείας στην Κύπρο να τους εξυπηρετήσουν, καλύπτει τα έξοδα μόνο για όσους είναι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Όλοι οι υπόλοιποι πολίτες υποχρεώνονται να πληρώσουν από την τσέπη τους τόσο τα εισιτήρια του ασθενούς όσο και τα εισιτήρια αλλά και τα έξοδα διαμονής του συνόδου τους, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μέλος της οικογένειας τους.

Εδώ και αρκετό καιρό, γονείς παιδιού με σοβαρά προβλήματα υγείας το οποίο νοσηλεύεται σε ιατρικό κέντρο του εξωτερικού, εκλιπαρούν για βοήθεια, ανέφεραν βουλευτές, προσθέτοντας μάλιστα, ότι και οι δύο γονείς υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν από την εργασία τους για να βρίσκονται δίπλα στο παιδί τους, δεν έχουν πλέον κανένα εισόδημα, πέραν μιας μικρής βοήθειας που λαμβάνουν από το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, υποχρεώθηκαν να ζητήσουν άδεια για διεξαγωγή εράνου από το υπουργείο Εσωτερικών και πήραν αρνητική απάντηση.

Το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, προσφέρει διαμονή κυρίως σε ιατρικά κέντρα της Γερμανίας, όπου υπήρχε η δυνατότητα για σύναψη σχετικών συμφωνιών. Η πλειοψηφία των ασθενών που παραπέμπονται στο εξωτερικό, εξήγησε, παραπέπονται σε γερμανικά κέντρα, γύρω στους 600 κάθε χρόνο, ωστόσο, «μόνο το 10% των ασθενών που στέλνουμε είναι λήπτες ΕΕΕ» και εξήγησε πως σε ετήσια βάση γίνονται συνολικά γύρω στις 1.200 παραπομπές.

Την απογοήτευση τους εξέφρασαν οι βουλευτές όταν ενημερώθηκαν ότι με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών, η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, έχει ζητήσει την περίληψη στον κρατικό προϋπολογισμό κονδυλίου ύψους €350.000 με σκοπό να καλύπτονται τα έξοδα συνοδών ασθενών.

Παρουσιάστηκε σχέδιο, το οποίο είχε ετοιμαστεί το 2020 από το υπουργείο Υγείας και προέβλεπε κονδύλι €5 εκατομμυρίων, το οποίο όμως τότε είχε απορριφθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο αυτό, όπως είπε η κ. Γιαννάκη, «καταρτίστηκε μετά από κοστολόγηση και αρκετή μελέτη των πραγματικών δεδομένων». Εξήγησε, ωστόσο, ότι «με τις συμφωνίες που έχουν γίνει στη Γερμανία ίσως τα €5 εκατομμύρια να πρέπει να διαφοροποιηθούν αυτή τη στιγμή».

Μετά την τοποθέτηση αυτή, η κοινοβουλευτική επιτροπή αποφάσισε ότι θα αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας την περίληψη κονδυλίου ύψους €4 εκατομμυρίων για την κάλυψη των εξόδων ασθενών και συνοδών.

Αρκετά έντονοι ήταν στις τοποθετήσεις τους και οι οργανωμένοι ασθενείς, οι οποίοι ανέφεραν ότι «είναι καθημερινό φαινόμενο γονείς παιδιών ή συγγενείς ενηλίκων ασθενών να απευθύνονται στους διάφορους συνδέσμους προκειμένου να λάβουν οικονομική στήριξη», ενώ η εκπρόσωπος του συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου δαπανήθηκε κονδύλι €500.000 για αυτόν τον σκοπό.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη σε δηλώσεις της ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναλάβει το κράτος, υπό προϋποθέσεις και με κριτήρια, την κάλυψη των εξόδων των συνοδών των ασθενών και, ταυτόχρονα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να αναλάβει τα εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής των παιδιών που χρειάζονται περίθαλψη στο εξωτερικό και των γονιών τους οι οποίοι τα συνοδεύουν.

Τόσο οι βουλευτές, όσο και οι οργανωμένοι ασθενείς τόνισαν ότι τα έξοδα και των ασθενών και των συνοδών τους πρέπει να καλύπτονται σε όλες τις περιπτώσεις και εξέφρασαν την διαφωνία τους με την πρόθεση της Υπουργού να αναλάβει ο ΟΑΥ τα έξοδα μετάβασης στο εξωτερικό μόνο των παιδιών και όχι και των ενηλίκων ασθενών.

Από πλευράς του, ο ΟΑΥ δεν παρουσιάζεται αρνητικός στην κάλυψη των εξόδων, ωστόσο, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του οργανισμού, Μαρία Κυθρεώτου, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση και επεσήμανε πως ο ΟΑΥ πρέπει να διασφαλίσει και τη νομιμότητα της όποιας απόφασης θα λάβει στη συνέχεια.