Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του καθεστώτος λειτουργίας του θεσμού του προσωπικού γιατρού στο ΓεΣΥ. Κόμματα, γιατροί και ΟΑΥ συμφωνούν.

Τίθεται, όμως, θέμα διόρθωσης κάποιων στρεβλώσεων που σήμερα παρατηρούνται και είναι αποτέλεσμα, υποχωρήσεων, παραχωρήσεων ή λύσεων ανάγκης που είχαν δοθεί στην προ ΓεΣΥ εποχή, όταν οι γιατροί της Κύπρου παρουσιάζονταν απρόθυμοι να ενταχθούν στο σύστημα.

Λήξασα πρέπει να θεωρείται και η όποια συζήτηση αφορά το ύψος των αποζημιώσεων των προσωπικών γιατρών αφού χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, ο ΟΑΥ, με την παράθεση δεδομένων αλλά και οι ίδιοι οι γιατροί του ΓεΣΥ με επιχειρήματα αλλά και αποκάλυψη προσωπικών τους δεδομένων, αντέκρουσαν τα όσα κατά καιρούς ακούγονται και αφορούν τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούνται οι ασθενείς.

«Μερικά λεπτά πριν έρθω στη Βουλή πήρα μήνυμα από μητέρα παιδιού που έχω στον κατάλογο μου, η οποία μου είπε ότι βρίσκεται έξω από ιατρείο ειδικού γιατρού, με τον οποίο είχε διευθετήσει ραντεβού χθες, και έπρεπε εγώ να εκδώσω παραπεμπτικό. Αν δεν το έκανα εγώ θα ήμουν ο κακός γιατρός», είπε ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας, προσωπικός γιατρός του ΓεΣΥ, Μιχάλης Αναστασιάδης. Συνεχίζοντας, μάλιστα, ανέφερε: «Για τον μέσο όρο δικαιούχων στον κατάλογο των προσωπικών γιατρών, εγώ είμαι ένας σχετικά προβεβλημένος γιατρός. Ως προσωπικός γιατρός, έχω 825 παιδιά στον κατάλογο μου και εργάζομαι 24 ώρες το 24ωρο για να εξασφαλίσω το εισόδημα μου από το οποίο μερικές δεκάδες χιλιάδες επιστρέφονται στο κράτος ως φόρος».

Τα περί τεράστιων αποζημιώσεων σχολίασε και ο εκπρόσωπος της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου, λέγοντας ότι «οι γιατροί που λαμβάνουν τα μεγάλα ποσά, είναι γιατροί οι οποίοι λειτουργούν από κοινού πολυϊατρεία. Συμμετέχουν σε γέννες, νοσηλεύουν παιδιά και μπράβο τους που το κάνουν. Άρα, αυτούς τους γιατρούς που δουλεύουν συνεχώς δεν πρέπει να τους τιμωρούμε». Από την άλλη, είπε, «ακούμε για κάποιους γιατρούς που έχουν 2.500 δικαιούχους στον κατάλογο τους. Αυτοί που έχουν 2.500 είναι επειδή το αξίζουν και τους προτιμά ο κόσμος». Υπενθυμίζεται ότι ο μέσος όρος δικαιούχων στον κατάλογο των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ είναι οι 1.264 (με οροφή τις 2.500).

Ιδιαίτερα σημαντική η τοποθέτηση του προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Προσωπικών και Οικογενειακών Ιατρών, Ανδρέα Πολυνείκη, ο οποίος, τόνισε ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού λειτουργεί ως ο «φύλακας» ολόκληρου του συστήματος. «Να πούμε ότι το ΓεΣΥ βασίστηκε πάνω στον θεσμό του προσωπικού γιατρού ως ο “φύλακας” του συστήματος και του πολίτη. Ένας γιατρός που αμείβεται ανά επίσκεψη θα διαχειριστεί πολύ διαφορετικά τον ασθενή του από έναν γιατρό ο οποίος αμείβεται κατά κεφαλήν. Είναι ασφάλεια και για τον δικαιούχο η κατά κεφαλήν αμοιβή».

Από πλευράς ΟΑΥ, επεξηγήθηκε ότι οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ εδώ και καιρό άρχισαν να αποζημιώνονται κατά 80% στη βάση του αριθμού των δικαιούχων τους και κατά 20% στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης με προγραμματισμό για να φθάσουν τα ποσοστά αυτά σε αναλογία 70% – 30%. Αρκετή συζήτηση έγινε γύρω από τους 86 προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ, οι οποίοι διαθέτουν διπλή ειδικότητα και έχουν στους καταλόγους τους εγγεγραμμένους και παιδιά και ενήλικες. Το συγκεκριμένο φαινόμενο καταγράφηκε ως στρέβλωση η οποία πρέπει να διορθωθεί.

Ως δεύτερη στρέβλωση καταγράφηκε το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει πως προσωπικοί γιατροί μπορούν να είναι και γιατροί που διαθέτουν άλλες ειδικότητες πέραν της παθολογίας και της γενικής ιατρικής. Αυτό όπως αναφέρθηκε προστέθηκε στον νόμο προ της εφαρμογής του ΓεΣΥ, αφού υπήρχε ανησυχία ότι δεν θα εντασσόταν στο σύστημα ικανοποιητικός αριθμός προσωπικών γιατρών.

Αποτέλεσμα της συζήτησης, ήταν να καταλήξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε συμφωνία ότι ο ΟΑΥ θα ετοιμάσει κατάλογο με τις στρεβλώσεις που έχουν εντοπιστεί και το θέμα θα επανέλθει στη Βουλή για να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές, είτε μέσω κανονισμών από πλευράς του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, είτε μέσω τροποποίησης της νομοθεσίας, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο.

Ο ΟΑΥ δεσμεύτηκε, εξάλλου, να καταθέσει στη Βουλή και λεπτομερή αναφορά για τα δεδομένα που αφορούν τόσο τις αποζημιώσεις όσο και τον αριθμό των δικαιούχων που έχουν στους καταλόγους τους οι προσωπικοί γιατροί. Απαντήσεις θα δώσει γραπτώς ο ΟΑΥ και σε όλα τα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Στο περιθώριο της συζήτησης, από πλευράς ΑΚΕΛ τέθηκε θέμα για τους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι ζουν μόνιμα στην Κύπρο και με την αφυπηρέτηση τους δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ. Ο ΟΑΥ επιφυλάχθηκε να απαντήσει γραπτώς στο συγκεκριμένο ζήτημα.