Από το 2019 ήταν γνωστά τα προβλήματα στην οροφή της αποθήκης φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με σημείωμα το οποίο ετοίμασαν τότε, κατόπιν ελέγχου, οι φαρμακευτικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

Διαβάζοντας το εν λόγω σημείωμα στην επιτροπή Υγείας της Βουλής η διευθύντρια φαρμακευτικών υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η οροφή του υποστατικού παρουσίαζε ρωγμές και προβλήματα «τα οποία ήταν τέτοια που θα επέτρεπαν την είσοδο νερού της βροχής εντός της αποθήκης».

Στο σημείωμα γίνεται επίσης αναφορά σε έλλειψη συστήματος θερμομέτρησης, ακαταστασία, απροστάτευτους χώρους, εισόδους από τις οποίες υπήρχε ανεξέλεγκτη πρόσβαση κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι στην αποθήκη φαρμάκων του υπουργείου Υγείας φυλάσσονται εξειδικευμένα φάρμακα για λογαριασμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αλλά και σκευάσματα που χορηγούνται στους ασθενείς μέσω των διαδικασιών της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων.

Χιλιάδες συσκευασίες φαρμάκων που βρίσκονταν στην αποθήκη καταστράφηκαν μετά την θεομηνία που έπληξε τη Λευκωσία στις 18 Μαρτίου. Από το 2019, είπε η κ. Παναγιωτοπούλου, δεν διενεργήθηκε άλλος έλεγχος αφού δεν υπήρξε πρόσκληση από την αρμόδια Αρχή (Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών). Ωστόσο όπως πρόσθεσε, «Αν πηγαίναμε αργότερα και δεν είχαν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις μας θα έπρεπε να καλέσουμε την Αστυνομία και να κλείσουμε τις αποθήκες κάτι το οποίο δεν γινόταν, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας και τόσων αναγκών που υπήρχαν».

Η διευθύντρια των φαρμακευτικών υπηρεσιών, υπέδειξε παράλληλα ότι κατά τα διάρκεια της πανδημίας «ουκ ολίγοι υπουργοί Υγείας πέρασαν από τις αποθήκες και έκαναν διασκέψεις για να παρουσιάσουν τα εμβόλια»