Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση

Κυρία Παττίχη διάβασα το άρθρο σας για την Ύπνωση και είδα ότι βοηθά στο σταμάτημα του καπνίσματος. Θα μπορούσατε να μου πείτε λίγο παραπάνω γι’ αυτό; Καπνίζω περίπου 1.5 πακέτο την μέρα και δοκίμασα από μόνος μου να το σταματήσω αλλά δεν τα κατάφερα. Έχει 25 χρόνια που καπνίζω.

ΠΑ

Απάντηση

Αγαπητέ ΠΑ

Σ’ ευχαριστώ για την ερώτησή σου.

Η ύπνωση ή υπνοθεραπεία (όταν χρησιμοποιούμε την ύπνωση ως θεραπευτικό μέσο) είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την διακοπή του καπνίσματος. Το δικό μου ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται γύρω στο 90%!

Η δική μου διαδικασία για το σταμάτημα του καπνίσματος είναι 2 συνεδρίες.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος που υπόσχονται απελευθέρωση από τα δεσμά του εθισμού στη νικοτίνη. Από  θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης ( Nicotine Replacement Therapy-NRT) που παρέχει νικοτίνη  με τη μορφή επιθεμάτων, σπρέι, χαπιών, τσιχλών,  σε συνεδρίες συμβουλευτικής, βελονισμό, ηλεκτρονικό τσιγάρο, μέχρι φαρμακευτικής αγωγής με όλες τις πιθανές επιβλαβής παρενέργειες! Μεταξύ αυτών των επιλογών βρίσκεται ο υπνωτισμός, μια συναρπαστική, αποτελεσματική και αβλαβής μέθοδος που έχει κερδίσει την προσοχή για την αποτελεσματικότητά της στη βοήθεια των ατόμων να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ωστόσο, αληθεύει πραγματικά ότι κρύβει το κλειδί για την απελευθέρωση από τον εθισμό στη νικοτίνη; Ας εξερευνήσουμε τον κόσμο του υπνωτισμού και να δούμε την αποτελεσματικότητά του ως εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος.

Αυτό είναι το λινκ για το άρθρο μου, που θα σας λύσει όσες απορίες μπορεί να έχετε για την ύπνωση:

Η μεγαλύτερη διαφορά της υπνοθεραπείας είναι ότι το άτομο στο τέλος της συνεδρίας γίνεται ΜΗ καπνιστής, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο που το άτομο γίνεται ΠΡΩΗΝ καπνιστής. Είναι και ο λόγος που αυτή η μέθοδος είναι η πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμα. Όταν λέμε ΜΗ καπνιστής εννοούμε ότι το άτομο πάει πίσω στην στάση ζωής που είχε την ημέρα πριν καπνίσει το πρώτο του τσιγάρο, που το κάπνισμα δεν ήταν καθόλου θέμα στη ζωή του. Ο ΠΡΩΗΝ καπνιστής συνεχίζει να σκέφτεται το κάπνισμα και του αρέσει να συχνάζει σε χώρους όπου άλλοι καπνίζουν, για να συνεχίσει να ‘παίρνει τη δόση του’!

Το κάπνισμα, για πολλά άτομα, δεν είναι απλώς μια φυσική και σωματική εξάρτηση στην νικοτίνη, αλλά επίσης μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση ψυχολογικών και συναισθηματικών συσχετίσεων και συνηθειών. Οι παραδοσιακές μέθοδοι διακοπής εστιάζονται πρωτίστως στις φυσικές πτυχές του εθισμού, παραβλέποντας τα ψυχολογικά και συναισθηματικά στοιχεία που συμβάλλουν στη διατήρηση των συνήθειών του καπνίσματος. Με την υπνοθεραπεία διερευνούμε τις αιτίες που το άτομο καπνίζει και αλλάζουμε τους προγραμματισμούς στο υποσυνείδητο για να βοηθήσουμε το άτομο να γίνει ΜΗ καπνιστής. Επίσης ‘σπάζουμε’ όλους τους μηχανισμούς και τα ερεθίσματα που συμβάλλουν στη διατήρηση του καπνίσματος. Ένα παράδειγμα είναι καφές – τσιγάρο, ένα άλλο μετά το φαγητό – τσιγάρο.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ύπνωσης για τη διακοπή του καπνίσματος, το άτομο καθοδηγείται μέσα από εικόνες, μεταφορές και εισηγήσεις, να ενισχύσει την επιθυμία του να σταματήσει το κάπνισμα, να ελαχιστοποιηθούν οι επιθυμίες και να καλλιεργήσει νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης του στρες. Πρωτίστως καλλιεργούμε τη ιδέα της ελευθερίας από την εξάρτηση και της αγάπης που θα δώσει προς το εαυτό του το άτομο και τους οικείους του.

Επιπλέον, ο υπνωτισμός προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση για τη διακοπή του καπνίσματος, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τα συμπτώματα του εθισμού και της συνήθειας, αλλά και τα ψυχολογικά και συναισθηματικά στοιχεία που ενισχύουν τις συνήθειες του καπνίσματος, όπως επίσης την εξάλειψη των στερητικών συμπτωμάτων και της πιθανής αύξησης του βάρους.

Η αύξηση βάρους είναι η πρώτη δικαιολογία που ακούω, προ πάντων από γυναίκες, γιατί δεν σταματούν το κάπνισμα, οπότε κατά την διάρκεια της συνεδρίας, εισάγουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις γι’ αυτό το θέμα.

Όλοι μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα με την θέληση τους ή με τις υπόλοιπες μεθόδους που προαναφέραμε. Οι περισσότεροι όμως, περίπου το 95%, ξαναρχίζουν ύστερα από κάποιο διάστημα, γιατί δεν άλλαξαν τους προγραμματισμούς που τους κάνουν να καπνίζουν. Παραμένουν πρώην καπνιστές αντί ΜΗ καπνιστές. Και με την πρώτη ‘κρίση’ στη ζωή τους παν πίσω στο κάπνισμα. Ακούω πολύ συχνά από τους πελάτες μου ότι κατάφεραν να σταματήσουν από μόνοι τους (με την θέληση τους) και όταν συνέβηκε κάτι στη ζωή τους ξανάρχισαν το κάπνισμα!

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ύπνωση, όπως κάθε θεραπευτική παρέμβαση, δεν είναι μια μαγική σφαίρα. Η επιτυχία με την ύπνωση για τη διακοπή του καπνίσματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας του ατόμου να σταματήσει, του επιπέδου δέσμευσής του στη διαδικασία και της δεξιότητας και εμπειρίας του υπνωτιστή. Αν το άτομο δεν είναι έτοιμο να σταματήσει, τότε αδυνατίζει την επιτυχία του.

Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε συνήθειες και εξαρτήσεις, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Η Άννη Παττίχη είναι Προπονήτρια Ζωής, με ΜΑ στην Κλινική Ψυχολογία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια, θεραπεύτρια Τεχνικών Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) & Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Βοηθά άτομα είτε σε ατομικές συνεδρίες ή σε ομάδες να βρουν τη δική τους πηγή σοφίας για να πάρουν πλήρη έλεγχο της ζωής τους.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi