Για πολλούς, η μέρα δεν ξεκινάει αν δεν πιουν την πρώτη γουλιά καφέ. Οι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να μην είναι και τόσο καλή ιδέα. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, άδειο στομάχι θεωρείται αυτό που χαρακτηρίζεται από έλλειψη τροφής για τουλάχιστον 2 ώρες.

Έτσι, αν το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις ανοίγετε τα μάτια σας είναι να πίνετε καφέ, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε, καθώς αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας:

1. Αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Σύμφωνα με μελέτη του Ιουνίου 2020 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, η κατανάλωση καφέ πριν από το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τα σταθερά επίπεδα σακχάρου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

2. Μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ο καφές μπορεί να αυξήσει την οξύτητα του στομάχου, με πιθανό αποτέλεσμα την πρόκληση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, επισημαίνει ο Marvin Singh, MD, διευθυντής γαστρεντερολογίας στο UC Irvine. Η φυσική οξύτητα του ροφήματος μπορεί να ερεθίσει την επένδυση του στομάχου, ενισχύοντας την οξύτητα και οδηγώντας σε δυσφορία. «Αν και τα πεπτικά ένζυμα και τα γαστρικά υγρά απελευθερώνονται ανεξάρτητα από το τι καταναλώνετε, τα τρόφιμα ή ποτά που είναι όξινα από τη φύση τους – όπως ο καφές – μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι», λέει ο Dr. Singh. «Μακροπρόθεσμα, η χρόνια παλινδρόμηση οξέος από τον καφέ θα μπορούσε να βλάψει την επένδυση του στομάχου και να οδηγήσει σε φλεγμονή του οισοφάγου», λέει ο Dr. Singh, κάτι που με τη σειρά του ενισχύει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.

Εκτός από καούρα, η υψηλή οξύτητα του καφέ μπορεί επίσης να σας προκαλέσει ναυτία.

3. Ενισχύει την αίσθηση νευρικότητας

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, ειδικά αν καταναλωθεί με άδειο στομάχι. Η επίδραση αυτή είναι πιο έντονη σε άτομα με βραδύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένο άγχος και δυσφορία. Η κατανάλωση ενός σνακ ή ενός γεύματος μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της νευρικότητας, όπως και η επιλογή μιας χαμηλότερης δόσης καφεΐνης.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα

Ο δρ. Singh προτείνει διάφορες στρατηγικές για τη μείωση αυτών των αρνητικών επιπτώσεων, όπως η ανάμειξη του κανονικού καφέ με ποικιλίες χωρίς καφεΐνη και ο περιορισμός της ημερήσιας πρόσληψης καφεΐνης.

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του καφέ χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, καλό είναι να τον καταναλώνετε μετά από ένα γεύμα. Αυτό συμβάλλει στον μετριασμό του κινδύνου εμφάνισης αιχμών σακχάρου στο αίμα και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Θα έχετε μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση καφέ το πρωί, αν περιμένετε λίγη ώρα, μέχρι τα επίπεδα κορτιζόλης αρχίσουν να εξασθενούν. Από την άλλη, θα πρέπει να αποφύγετε τον καφέ μετά τις 2 μ.μ. «Η κατανάλωσή του αργά το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο», λέει ο δρ. Singh.

Όσοι είναι ευαίσθητοι στην κατανάλωση καφεΐνης, μπορεί να ωφεληθούν εάν αντικαταστήσουν τον πρωινό καφέ με νερό ή πράσινο τσάι. Αυτά τα ροφήματα είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το στομάχι και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ενυδάτωσης.

Πόσο κακό είναι πραγματικά να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι;

«Αν δεν αντιμετωπίζετε κανένα σύμπτωμα, τότε θα έλεγα ότι είναι εντάξει», λέει ο δρ. Singh. «Αλλά αν υποψιάζεστε ότι προκαλεί κάποιο πρόβλημα, τότε θα έδινα προσοχή σε αυτό».

Συμπερασματικά, ενώ ο καφές είναι μια αγαπημένη πρωινή ιεροτελεστία για πολλούς, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες που καθιστούν την κατανάλωσή του ασφαλή. Εάν αντιμετωπίζετε ανεπιθύμητες ενέργειες από την κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι, σκεφτείτε να προσαρμόσετε τον τρόπο και τον χρόνο κατανάλωσής του. Να θυμάστε ότι το να ακούτε το σώμα σας και να κάνετε προσαρμογές με βάση τις ανάγκες του μπορεί να σας βοηθήσει να απολαμβάνετε την πρωινή κούπα καφέ σας, χωρίς να διαταράσσετε την υγεία σας.

ygeiamou.gr