Φωτιές άναψε η αποκάλυψη των επιστολών που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας για το θέμα της ίδρυσης ή όχι Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου.

Λάδι στη φωτιά όμως έριξε με δηλώσεις του ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την στάση του Υπουργείου του (για μη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα αλλά για λειτουργία διεύθυνσης στο υπουργείο Υγείας) υποστήριξε ότι αυτό γίνεται για «να μην υπάρχει σπατάλη πόρων».

Λογικές περασμένων δεκαετιών «ενστερνίζεται το υπουργείο Οικονομικών», σχολίασαν οι οργανωμένοι ασθενείς και, για άλλη μια φορά, εξαπέλυσαν επίθεση χαρακτηρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ίδρυσης Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, «άκρως απογοητευτικό».

Το σκηνικό, μετά το δημοσίευμα του «Φ», πήρε φωτιά και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει και συνέχεια, καθώς το θέμα της ίδρυσης Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου είχε απασχολήσει και τον περασμένο Νοέμβριο την επικαιρότητα όταν οργανωμένοι ασθενείς και κόμματα αντέδρασαν έντονα στην μη συμπερίληψη σχετικού κονδυλίου στον προϋπολογισμό του 2024. Ήταν άλλωστε και ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου είχε προχωρήσει σε διάσκεψη τύπου καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση για πρακτικές που στραγγαλίζουν την Υγεία.

«Όταν προειδοποιούσαμε τον Δεκέμβριο για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Υγεία από το υπουργείο Οικονομικών ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για “αρρωστημένη φαντασία και κακεντρέχειες”. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι το υπουργείο Οικονομικών και τώρα αξιολογεί και ακυρώνει απόφαση του υπουργείου Υγείας αλλά και του Υπουργικού Συμβουλίου και πληροφορούμαστε ότι δεν αποδέχεται την ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου αλλά τη δημιουργία Διεύθυνσης στο υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζουμε ότι και στην περίπτωση των ασθενοφόρων, το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε την ίδρυση Εθνικής Αρχής και στο παρασκήνιο ήθελε να προωθήσει την ένταξη της σημερινής υπηρεσίας ασθενοφόρων στο υπουργείο Υγείας», ανέφερε χθες στον «Φ», το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΣΑΚ, Μίλτος Μιλτιάδους.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το σοβαρότατο ζήτημα της ίδρυσης Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου είναι άκρως απογοητευτικός. Η λογική την οποία ενστερνίζεται το υπουργείο Οικονομικών, είναι λογική περασμένων δεκαετιών, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τα όσα υπόσχεται η κυβέρνηση για τον τομέα της υγείας», πρόσθεσε και συνεχίζοντας είπε: «Όπως φαίνεται δεν γίνεται κατανοητή η ανάγκη για λειτουργία συγκεκριμένων ανεξάρτητων φορέων οι οποίοι θα διαχειρίζονται με επιστημονικό τρόπο τα θέματα που αφορούν την Υγεία των πολιτών χωρίς να έχουν τα βαρίδια της δημόσιας υπηρεσίας και τις όποιες εξαρτήσεις από το δημόσιο. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» και «να θυμηθεί τις υποσχέσεις που είχε δώσει στους οργανωμένους ασθενείς».

Ο υπουργός Οικονομικών παρά το γεγονός ότι στην επιστολή του προς τον Μιχάλη Δαμιανό ανέφερε κατά λέξη «παρ’ όλο που η ανάληψη του συντονισμού των θεμάτων για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Κύπρο σε κεντρικό επίπεδο κρίνεται σωστή, δεν φαίνεται να δικαιολογείται η σύσταση νέου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου για την ανάληψη του πιο πάνω ρόλου», στις χθεσινές του δηλώσεις υποστήριξε πως:

«Μέσα στις επιστολές που έχουν διαρρεύσει δεν γίνεται πουθενά αναφορά ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί την ίδρυση Ινστιτούτου Καρκίνου» και διευκρίνισε ότι «θα ήταν καλύτερα το Ινστιτούτο για τον καρκίνο να είναι σε μια από τις διευθύνσεις, να γίνει μια νέα διεύθυνση στο υπουργείο Υγείας ώστε να υπάρχει κεντρικός συντονισμός και να υπάρχει συντονισμός όλων των φορέων που ασχολούνται με τον καρκίνο για να υπάρχει μια συντονισμένη πολιτική για τον καρκίνο, αυτής της κατάρας που πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτή είναι η θέση για να μην υπάρχει σπατάλη πόρων σε παρά πολλά ιδρύματα ασυντόνιστα και να μην υπάρχει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε».