«Σενάριο αυξημένης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού», βλέπει ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης πίσω από τις εικόνες με τους πανηγυρισμούς των περίπου 20.000 φιλάθλων της Ομόνοιας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μιλώντας στον Active, ο κ. Κωστρίκης έκανε λόγο για την «τέλεια καταιγίδα μετάδοσης» και ευχήθηκε να μην έχουμε χαλάσει ό,τι με κόπο χτίσαμε τους τελευταίους μήνες.

Σχολιάζοντας τις χθεσινοβραδινές εικόνες που προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ, ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε ότι οι οπαδοί σποραδικά μόνο φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ τους. «Είμαι σίγουρος πως ούτε το σωματείο το ενέκρινε αυτό ούτε οι σχετικές άδειες που δόθηκαν προέβλεπαν τέτοιο σενάριο», είπε ο Δρ Κωστρίκης, επισημαίνοντας πως αν υπήρχαν μολυσμένα άτομα στον ιό, αυτός μπορεί να μεταδόθηκε εύκολα, αφού, όπως εξήγησε, οι οπαδοί ήταν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και ζητωκραύγαζαν.

«Γίνεται μία τρομερή προσπάθεια να προστατεύσουμε τη χώρα μας αφενός με την επιτάχυνση του εμβολιασμού και αφετέρου με τα μέτρα που κατά καιρούς προβλέπουν τα διατάγματα της κυβέρνησης», ανέφερε ο Δρ Κωστρίκης, τονίζοντας πως εικόνες σαν αυτές που είδαμε ψες αποτελούν πισογύρισμα στις προσπάθειες όλων των Κυπρίων.

«Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται, προκειμένου να δαμάσουμε τον ιό», επεσήμανε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, τονίζοντας πως αυτού του είδους οι εκδηλώσεις πρέπει σίγουρα να αποφεύγονται. «Δεν μπορούμε από τη μια να χτίζουμε και από την άλλη να χαλούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκείνα τα επίπεδα εμβολιασμού που θα μας επιτρέψουν αυτού του είδους τις εκδηλώσεις.

Ερωτηθείς για το υπέρογκο κόστος και τον μεγάλο αριθμό των rapid test, ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει την οικονομική πτυχή του θέματος, ωστόσο όπως είπε πρέπει να υπάρχει αυξημένος αριθμός στοχευμένων τεστ.

Κληθείς τέλος να αξιολογήσει την υφιστάμενη εικόνα, ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε ότι πάμε πολύ καλά, γεγονός που απέδωσε στο γεγονός ότι αυξάνεται ο ρυθμός του εμβολιασμού και στο ότι φαίνεται να μην υπάρχουν πλέον σημαντικές εστίες αρνητών του εμβολιασμού.