Για οπισθοδρομική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη φοίτηση συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας παιδιών σε ιδιωτικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων, κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ), σχετικά με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί νομοθετικά γύρω από την επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης προς τα κάτω, ώστε να καλύπτονται και τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών. 

Με ανακοίνωσή του ο ΣΙΠΕΚ στέκεται στο όλο ζήτημα, τονίζοντας πως έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση και αναστάτωση σε χιλιάδες γονείς, τα παιδιά των οποίων φοιτούν σε ιδιωτικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Αφού χαιρετίζει την αναπομπή του «περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) Τροποποιητικού Νόμου του 2022», σημειώνοντας πως «με αυτόν επιβαλλόταν όπως τα παιδιά άνω των τεσσάρων ετών θα έπρεπε υποχρεωτικά να φοιτήσουν σε δημόσια νηπιαγωγεία στερώντας το δικαίωμα των γονέων να επιλέξουν τον ιδιωτικό σταθμό ή νηπιαγωγείο που επιθυμούν και που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των παιδιών αλλά και των ίδιων των γονέων καλύτερα (ποιότητα εκπαίδευσης, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, κλπ.)», ο ΣΙΠΕΚ αναφέρει ότι σε καμία άλλη βαθμίδα υποχρεωτικής εκπαίδευσης και για καμία ηλικιακή ομάδα δεν απαγορεύεται η φοίτηση παιδιών στον ιδιωτικό τομέα. 

«Σε κανένα δημοκρατικό κράτος και σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης δεν απαγορεύεται διά νόμου η φοίτηση παιδιών ή έστω κάποιων από αυτά σε ιδιωτικά σχολεία. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει αποδεκτό ότι στην Κύπρο, όπως σε όλα τα ανεπτυγμένα και δημοκρατικά κράτη, η προσχολική εκπαίδευση προσφέρεται από δημόσιους αλλά και από ιδιωτικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία που θα πρέπει να λειτουργούν επί ίσοις όροις. Οι ιδιωτικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που συνεχώς αναβαθμίζονται καθώς και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ειδικά στις περιόδους των διακοπών», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΙΠΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παράλληλα, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «η τυχόν εφαρμογή του καθόλα αντισυνταγματικού Νόμου που ψηφίστηκε από την Βουλή, θα δημιουργήσει σοβαρά πρακτικά προβλήματα στους γονείς που δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν θέση στα παιδιά τους στα δημόσια νηπιαγωγεία. Επιπρόσθετα, θα επιβαρύνει το κράτος με έξοδα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα κληθεί να καταβάλει ο φορολογούμενος πολίτης, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την οικονομία, τα οποία τα Κράτος μπορεί να διαθέσει για στήριξη των ευάλωτων ομάδων των συμπολιτών μας καθώς και για αναπτυξιακούς σκοπούς».  

Επιπλέον, ο ΣΙΠΕΚ καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως «αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην ακυρώσουν τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο όφελος των παιδιών προσχολικής ηλικίας», ενώ παράλληλα καλεί τους γονείς να εγγράψουν κανονικά τα παιδιά τους στον ιδιωτικό σταθμό/νηπιαγωγείο που φοιτούν ή που έχουν επιλέξει για να φοιτήσουν για τη σχολική χρονιά 2023-2024 προκειμένου να εξασφαλίσουν την θέση τους. 

Υπενθυμίζεται ότι το σκηνικό γύρω από την Προδημοτική Εκπαίδευση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει καθώς εκκρεμεί προς το παρόν το πώς θα προχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχετικά με τον Νόμο. Δηλαδή, κατά πόσον θα τον υπογράψει μετά την απόρριψη της αναπομπής του από την Ολομέλεια της Βουλής, ή εάν θα απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.