Μπορεί η υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου, να κατάφερε να ενώσει την ελεύθερη Αμμόχωστο, που τον στήριξε συντριπτικά, δεν είχε ωστόσο αντίστοιχη διείσδυση ανάμεσα στους πρόσφυγες Αμμοχωστιανούς στις υπόλοιπες επαρχίες, η πλειοψηφία των οποίων στήριξε άλλους ιεράρχες. Ο αποκλεισμός του ιεράρχη από το Τριπρόσωπο, που θεωρείτο βέβαιη από το επιτελείο του, δεν προκάλεσε απλώς απογοήτευση αλλά και οργή ανάμεσα στους κατοίκους ειδικά του Παραλιμνίου, που φιλοξενεί την προσωρινή έδρα της Ιεράς Μητρόπολης. 

Φίλοι και υποστηρικτές του ιεράρχη, που συνεχίζει να κρατά πολύ χαμηλούς τόνους, μέσω σωρείας αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνουν λόγο για «προδοσία» των Αμμοχωστιανών, που γύρισαν την πλάτη στον Μητροπολίτη Βασίλειο. 

«Από σήμερα η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου μετονομάζεται απλά σε Κωνσταντία», ανέφερε σε οργίλη ανάρτησή του ο δήμαρχος Παραλιμνίου, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία για τις ψήφους των Αμμοχωστιανών στις υπόλοιπες επαρχίες. Όπως είπε, ο Κωνσταντίας Βασίλειος χρειαζόταν ακόμη 6 χιλιάδες ψήφους για να μπει στο τριπρόσωπο. Ωστόσο στη Λεμεσό από τους 28.000 Αμμοχωστιανούς τον ψήφισαν μόλις 2.500, στη Λάρνακα από τις 33.000 μόλις 3.000 και στη Λευκωσία από τις 18.000 μόλις 2.000. «Πανιερώτατε, πάρτε τη Μητρόπολη Αμμοχώστου στη Λεμεσό, στη Λάρνακα, στη Λευκωσία για να μην ενοχλούνται από την παρουσία της στο Παραλίμνι. Μας απαγόρευσαν να χρησιμοποιούμε το όνομα Αμμόχωστος χωρίς την άδεια τους. Υποκλινόμαστε στους αφέντες μας. Θα υπακούσουμε στις εντολές τους», ανέφερε δηκτικά ο Θεόδωρος Πυρίλλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βολές Πυρίλλη σε Αμμοχωστιανούς για αρχιεπισκοπικές

Για «Ιούδειο φίλημα» έκανε λόγο ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Αυγουστίνος Καρράς. Με μια μακροσκελή ανάρτηση ανέφερε πως η Αμμόχωστος, ως η δεύτερη μεγαλύτερη κάλπη της Κύπρου με 120.000 ψηφοφόρους, θα έπρεπε να αναδείξει πρώτο τον Μητροπολίτη Βασίλειο. «Υπήρξαν όμως, “εγγύς” και “μακράν” και κάποιοι σφοδροί πολέμιοί μας, κάποιοι που μας κτύπησαν πισώπλατα και κάποιοι που μας έδωσαν Ιούδειο φίλημα… Δεν πειράζει, ας είναι καλά από τον Θεό! Εξάλλου μας βοήθησαν να δούμε καθαρά και να «κοσκινίσουμε» τους φίλους μας, εκείνους που μας αγαπούν αληθινά», ανέφερε, προσθέτοντας πως ο Μητροπολίτης, αναδείχθηκε «Πατριάρχης στην προσωρινή του έδρα», αφού στηρίχθηκε σχεδόν από το 80% της ελεύθερης Αμμοχώστου. 

Πάντως, ο ίδιος ο Μητροπολίτης Βασίλειος, στην πρώτη του τοποθέτηση την Κυριακή, είπε πως είναι ιερή και σεβαστή η ψήφος του λαού. Η δική του ψήφος ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, εξάλλου, παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή ως επτασφράγιστο μυστικό, με τις πληροφορίες από το επιτελείο του να αναφέρουν πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη για κανένα.