Καταπέλτη προς όλους όσοι κατά καιρούς αμφισβήτησαν φανερά ή συγκεκαλυμμένα το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια με τα ασφαλτικά εργοστάσια οι κάτοικοι της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι, αποτελούν τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης που αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ». Η μελέτη, την οποία διενήργησε διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου για λογαριασμό του Δήμου Ιδαλίου, είναι αρκούντως διαφωτιστική, καθώς κωδικοποιεί τις βασικές παραμέτρους που επιδρούν αρνητικά στα φαινόμενα επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας, ενώ τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους οι μονάδες ασφαλτικού σκυροδέματος δεν δύνανται να επαναλειτουργήσουν στην ευρύτερη περιοχή της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η επίμαχη τοποθεσία μελέτης παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κυρίως ως προς την τοπογραφία και κατ’ επέκταση την τοπική μετεωρολογία. Από τη χαρτογράφηση της περιοχής προκύπτει ότι η οικιστική ζώνη της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται κατάντη των καταβατικών ανέμων της οροσειράς του Τροόδους. Η έρευνα παρουσιάζει επίσης οπτικοποίηση των ανεμολογικών συνθηκών επί του εδάφους της περιοχής μελέτης, που επηρεάζουν σημαντικά τη μεταφορά βιομηχανικών ρύπων και οσμών σε διάφορες περιοχές της Ενορίας.

Συγκεκριμένα, η αποτύπωση καταδεικνύει ότι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες η οικιστική ζώνη δύναται να επηρεαστεί σημαντικά από τη βιομηχανική περιοχή Τσερίου, ενώ κατά τις μεσημβρινές ώρες από τη βιομηχανική περιοχή Γερίου. Παρουσιάζεται επίσης η συγκεκριμένη τοπογραφία σε συνδυασμό με τους δυτικούς και νοτιοδυτικούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή κατά τις πρωινές ώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ροή του αέρα να «καναλιάζεται», να ενισχύεται και να έχει κατεύθυνση ακριβώς πάνω από την περιοχή της οικιστικής ζώνης της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ειδικότερα παρουσιάζονται σχεδιαγράμματα που απεικονίζουν την κατεύθυνση των ανέμων, επεξηγώντας και τεκμηριώνοντας τις παρατηρήσεις των κατοίκων της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη νέα Κυβέρνηση η μπάλα για τα ασφαλτικά εργοστάσια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οχληρά βιομηχανική ζώνη Τσερίου από τα δυτικά, βόρεια, και νότια περιβάλλεται από γεωλογικά υψώματα, σε αντίθεση με την ανατολική πλευρά που είναι πεδιάδα. Η οικιστική περιοχή της Νέας Λήδρας έχει υψόμετρο 263μ., η οχληρά βιομηχανική ζώνη Τσερίου – που είναι η ζώνη ασφαλτικού σκυροδέματος – και η υπόλοιπη οικιστική ζώνη της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης έχουν υψόμετρο 238μ. και η οχληρά βιομηχανική ζώνη Γερίου – επίσης ζώνη ασφαλτικού σκυροδέματος – στα βορειοανατολικά της οικιστικής περιοχής έχει υψόμετρο 196μ. Κοντολογίς μεγάλο εύρος της οικιστικής περιοχής βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερο υψόμετρο από τα φουγάρα των ασφαλτικών μονάδων.

Δέον να τονιστεί ότι από τη μελέτη προέκυψαν 342 δυνητικά οχληρές δραστηριότητες περιμετρικά της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι από το σύνολο των 1.824 επιχειρήσεων του Μητρώου για επιχειρήσεις από γειτνιάζουσες περιοχές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πιο πάνω συνθήκες σε συνδυασμό με δυνητικά υψηλές εκπομπές βιομηχανικών ρύπων, κάτω από το ύψος της θερμοκρασιακής αναστροφής που εμφανίζεται επίσης τις πρωινές ώρες (φαινόμενο καπνισμού), οδηγεί στη συχνή εμφάνιση υψηλών συγκεντρώσεων οσμών/ρύπων στο έδαφος. Με άλλα λόγια, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και ανέμων τα φαινόμενα εντείνονται, αφού οι εκπομπές των εν λόγω μονάδων εγκλωβίζονται στις κοιλότητες της οικιστικής περιοχής και καταλήγουν στις οικίες των κατοίκων.

Η θέση του Δήμου Ιδαλίου

Ο Δήμος Ιδαλίου θεωρεί πως τα προαναφερόμενα συμπεράσματα, που αποτελούν και τη σύνοψη των αποτελεσμάτων της επιστημονικής μελέτης, δίνουν σαφή απάντηση στο ερώτημα γιατί είναι απαγορευτική η επαναλειτουργία των ασφαλτικών εργοστασίων στην περιοχή. Εκτίμηση του Δήμου Ιδαλίου αποτελεί επίσης το γεγονός ότι «βάσει των επιστημονικών δεδομένων, που δεν δύνανται να αμφισβητηθούν, η πολιτεία καθώς και τα αρμόδια τμήματα θα παρανομούν στο ενδεχόμενο παραμονής ή λειτουργίας των συγκεκριμένων ασφαλτικών μονάδων στο Δάλι, εφόσον θα καταρρίπτονται οι βασικές περιβαλλοντικές αρχές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον».

Ως εκ τούτου ο Δήμος Ιδαλίου καλεί τα Τμήματα Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, καθώς και τα συναρμόδια Υπουργεία, να συνυπολογίσουν ρητά όλες τις παραμέτρους σε οποιονδήποτε μελλοντικό σχεδιασμό ή αξιολόγηση, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν.

* Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου με τεχνογνωσία σε επιστημονικό, νομικό και επιδημιολογικό επίπεδο με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρίνα Νεοφύτου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Συγγραφείς της τελικής έκθεσης ήταν οι Αντρέας Ελευθερίου, Παναγιώτης Κουής, Ορέστης Μάτσας, Πέτρος Μουζουρίδης, Mαρίνα Νεοφύτου και Ιωάννα Χατζηγιάννη. Αναθέτουσα Αρχή ήταν ο Δήμος Ιδαλίου.

Παρέμβαση

Μίλησε η επιστήμη για το Δάλι

Η ανεξάρτητη μελέτη από ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη χαρτογράφηση της περιοχής, επιβεβαιώνει όλα τα περιβαλλοντικά δεδομένα που συνηγορούσαν στα φαινόμενα αποπνικτικής ατμόσφαιρας στην περιοχή. Όλα τα περιβαλλοντικά δεδομένα – εγγύτητα, κατεύθυνση ανέμων, υψόμετρα, σωρευτικότητα οχληρών βιομηχανιών στην περιοχή – συνηγορούν υπέρ της οριστικής απαγόρευσης επαναλειτουργίας των ασφαλτικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή Ιδαλίου. Τυχόν απόφαση για επαναλειτουργία των εν λόγω μονάδων θα αποτελέσει ένα καταστροφικό πισωγύρισμα με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Το έργο το ξαναείδαμε. Δεν είναι δυνατόν να συζητείται επανάληψη ενός νέου «Άστρασολ». Οι κάτοικοι της Ενορίας έχουν δικαίωμα σε καθαρό αέρα.