Με έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της Αστυνομίας θα διεξαχθούν οι επόμενες κρίσιμες αγωνιστικές ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων, οι οποίες ουσιαστικά θα θεωρηθούν ως υψηλής επικινδυνότητας. 

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορούσε τη λήψη μέτρων κατά της βίας στους αθλητικούς χώρους. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, αποφασίστηκε η συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, που θα περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης όλων των αρμόδιων Αρχών για πάταξη του χουλιγκανισμού, χωρίς να εκλείπουν διαφωνίες και διιστάμενες απόψεις κυρίως σε ότι αφορά στο ρόλο της Αστυνομίας για εφαρμογή των μέτρων. Επίσης, συμφωνήθηκε ότι εντός ενός μηνός όλοι θα καταθέσουν και γραπτώς τις απόψεις, θέσεις και εισηγήσεις τους για αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Αρχηγός της Αστυνομίας, οι πρόεδροι του ΚΟΑ, της ΚΟΠ και της ΚΟΚ, καθώς και εκπρόσωποι της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων, του ΠΑΣΠ και ο διευθυντής του ΓΣΠ.

Η υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως ήταν επιτακτική ανάγκη να ανοίξει αυτός ο διάλογος, μετά τα λυπηρά επεισόδια της Κυριακής, αλλά το σημαντικό είναι να καταλήξουμε σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Υπήρχαν έντονες απόψεις, κάποια σημεία που ήταν διιστάμενες, αλλά η φιλοσοφία είναι λίγα λόγια, πολλά έργα και παρακολούθηση σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλη μια σύλληψη για τα επεισόδια στο «Ελευθερία»

Από πλευράς του, ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέφερε ότι η έρευνα του Υπαρχηγού για τα επεισόδια της Κυριακής βρίσκεται σε τελικό στάδιο και θα είναι έτοιμη μέχρι την Τετάρτη. Ερωτηθείς για την αντιοχλαγωγική ομάδα, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου ανέφερε πως η Αστυνομία είναι ευέλικτη στη δημιουργία των ομάδων αυτών. Αντιοχλαγωγικές ομάδες υπάρχουν, είπε, που δεν έχουν ως πρωτεύοντα ρόλο τους αυτό το θέμα, το σκεπτικό είναι να γίνει κατορθωτό να δημιουργηθούν ομάδες που θα έχουν αποκλειστικό καθήκον αυτό, θα εκπαιδεύονται συνεχώς και θα μένουν απερίσπαστοι σε αυτό το καθήκον, πρόσθεσε.

Δύο νέες συλλήψεις, καταζητούνται άλλοι δύο

Στο μεταξύ, σε δύο νέες συλλήψεις προχώρησε χθες η Αστυνομία, σχετικά με τα επεισόδια, που σημειώθηκαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία». Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, οι νέες συλλήψεις αφορούν 25χρονο και 31χρονο, κατοίκους Λεμεσού, εναντίον των οποίων εκκρεμούσαν δικαστικά εντάλματα σύλληψης, για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Την ίδια στιγμή η Αστυνομία εξακολουθεί να καταζητεί άλλα δύο πρόσωπα, εναντίον των οποίων εκκρεμούν δικαστικά εντάλματα σύλληψης, σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Προσωποκράτηση τριών υπόπτων για τα επεισόδια

Διάταγμα προσωποκράτησης εξέδωσε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε βάρος τριών προσώπων που είναι ύποπτα για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή (26/3) έξω από την κλειστή αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία», στον αγώνα καλαθόσφαιρας μεταξύ Απόλλωνα και Ανόρθωσης. Η Αστυνομία είχε αιτηθεί την προσωποκράτηση των υπόπτων για περίοδο οκτώ ημερών, ωστόσο μετά από ενστάσεις των δικηγόρων τους το Δικαστήριο εξέδωσε σχετικό διάταγμα πέντε ημερών για τον 1ο ύποπτο και τεσσάρων για τον 2ο και τον 3ο. Η Αστυνομία οδηγήθηκε στους προαναφερθέντες, εξετάζοντας οπτικό υλικό από τα τέσσερα κλειστά κυκλώματα (CCTV). Ο 1ος ύποπτος, σύμφωνα με το ΤΑΕ Λευκωσίας, φαίνεται να έχει ενεργό ρόλο στον εμπρησμό στα γραφεία του σταθμού λεωφορείων που βρίσκονται απέναντι από την κλειστή αίθουσα και καταστράφηκαν ολοσχερώς (οι ζημιές εκτιμήθηκαν στα 120.000 ευρώ). Είναι ύποπτος για οκτώ αδικήματα. Για τους άλλους δυο πιστεύεται πως έριξαν φλεγόμενα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο χώρο στάθμευσης του γηπέδου. Εναντίον τους ερευνώνται πέντε αδικήματα.