Ενώπιον των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κατερίνας Σταματίου, Χάρη Μαλαχτού και Ιωάννη Ιωαννίδη παρουσιάστηκε χθες το πρωί ο Κούρδος Κενάν Αγιάς, στην εκδίκαση της έφεσής του σχετικά με την πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοσή του στη Γερμανία. Ο Αγιάς, που διανύει την έβδομη μέρα επ’ αόριστον απεργίας πείνας, αναμένει την τελική απόφαση σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα των γερμανικών αρχών, για το οποίο συνελήφθη στις 15 Μαρτίου στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Έξω από το Ανώτατο συγκεντρώθηκαν Κούρδοι και Κύπριοι αλληλέγγυοι στον Κενάν Αγιάς, που φώναξαν συνθήματα για την ελευθερία του.

Η διαδικασία διήρκεσε περίπου δύο ώρες και περιελάμβανε τις αγορεύσεις των δύο μερών. Για τον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα αγόρευσε ο συνήγορος υπεράσπισής του Ευστάθιος Ευσταθίου, ενώ για τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, ο κ. Βασίλης Μπίσας. Θέση της Νομικής Υπηρεσίας παραμένει η ατεκμηρίωτη αναγνώριση της «τρομοκρατικής δράσης» του Κενάν Αγιάς, με δικαιολογία μόνο τα γερμανικά εντάλματα που αναφέρουν συμμετοχή του στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Ενώπιον των δικαστών του Ανωτάτου, ο κ. Μπίσας προέβαλε τους όρους της πρωτόδικης απόφασης σχετικά με ζητούμενες εγγυήσεις από τη Γερμανία για αποφυγή έκδοσής του στην Τουρκία, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει δέσμευση από τις γερμανικές Αρχές.

Στη δική του αγόρευση, ο Ευστάθιος Ευσταθίου κατέθεσε τους λόγους για τους οποίους το Ανώτατο Δικαστήριο δεν πρέπει να εκτελέσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ώστε να μην εκδώσει τον Κενάν Αγιάς με βάση τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Σημείωσε ότι ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας δεν έτυχε δίκαιης δίκης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε σε οξύμωρο σχήμα αναφορικά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αναγνωρίζεται ως «τρομοκρατική οργάνωση» στον γερμανικό ποινικό κώδικα αλλά όχι στον κυπριακό και αυτό θα πρέπει να τύχει ξεκαθαρίσματος. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να προστατεύεται ως πολιτικός πρόσφυγας και να εκδίδεται ως δήθεν «τρομοκράτης». Πρέπει επιτέλους η Κυπριακή Δημοκρατία να αποφασίσει αν το PKK είναι ή όχι τρομοκρατική οργάνωση, ασχέτως ευρωπαϊκών λιστών, για να μην παρατηρείται αυτή η ασυνεννοησία, είπε ο κ. Ευσταθίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέμπτη μέρα σε απεργία πείνας ο Κενάν Αγιάς

Εντός του Δικαστηρίου, ο κ. Ευσταθίου τόνισε ότι ουδόλως απασχόλησε το Επαρχιακό Δικαστήριο το γεγονός ότι ο εφεσείων είναι πρόσωπο στο οποίο παραχωρήθηκε καθεστώς ασύλου και ικανοποιήθηκε με την απόφαση των γερμανικών Αρχών ότι ο εκζητούμενος είναι μέλος του PKK, κάτι που δεν έχει αποδειχθεί, καθώς δεν είχε ενώπιόν του ούτε ζήτησε λεπτομερέστερη και ικανοποιητική περιγραφή των αποδιδόμενων πράξεων του Κενάν Αγιάς. 

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιφυλάχθηκε, παρόλο που στις 16 Μαΐου λήγει η διορία 60 ημερών από τη σύλληψή του, που είχε δοθεί από τις γερμανικές Αρχές για να εγκριθεί η έκδοσή του. 

Σε απομόνωση για έβδομη μέρα ο Κενάν Αγιάς

Ο ίδιος ο Κενάν Αγιάς, όπως ενημέρωσε ο δικηγόρος του, διανύει την έβδομη μέρα της επ’ αόριστον απεργίας πείνας που ξεκίνησε στις 4 Μαΐου, παραμένει σε καθεστώς απομόνωσης και δεν του αναγνωρίζονται τα νόμιμα δικαιώματά του από τις Αρχές των Κεντρικών Φυλακών. Η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως δεν είχε αποτελέσματα και τόσο η υπουργός Δικαιοσύνης όσο και η διεύθυνση των Φυλακών δεν έλαβαν αποφάσεις για την αδικία που βιώνει ο 49χρονος Κούρδος αγωνιστής. Παρόλα αυτά, το ηθικό του Κενάν Αγιάς, που επιμένει ότι το ζήτημά του δεν είναι προσωπικό, παραμένει ακμαίο. Εξέτισε, υπενθυμίζουμε, ποινή δωδεκαετούς φυλάκισης στην Τουρκία.