Στα 58 θα ανέλθουν φέτος τα σχολεία που θα λειτουργήσουν ως θερινά, καλύπτοντας όλες τις επαρχίες. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι από αυτά, τα 37 είναι Δημοτικά και τα 21 Νηπιαγωγεία, με τη λειτουργία τους να αρχίζει στις 26 Ιουνίου και να ολοκληρώνεται στις 28 Ιουλίου. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, το αρμόδιο Υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας, έχει προβεί σε επέκταση του προγράμματος των Θερινών Δημοτικών Σχολείων (ΘΔΣ), τόσο σε αριθμό μονάδων όσο και στο ωράριο λειτουργίας τους με επιμήκυνση του ωραρίου μέχρι τις 16:00. Επιπλέον, για τρίτη σχολική χρονιά φέτος, κατά τη λειτουργία των θερινών σχολείων, θα συνεχιστεί η προσφορά του προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. Στο πιο πάνω πρόγραμμα, θα μπορούν και φέτος να συμμετάσχουν και παιδιά προσφύγων από την Ουκρανία.

Τα Θερινά Δημοτικά Σχολεία είναι δωρεάν προς όλα τα παιδιά, με τους γονείς να συνεισφέρουν οικονομικά μόνο για την κάλυψη του κόστους σίτισης των παιδιών που επέλεξαν να φοιτήσουν στην απογευματινή ζώνη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εν λόγω σχολείων περιλαμβάνει δημιουργικές δραστηριότητες, όπως: εικαστική έκφραση, μουσική, θέατρο, φυσική αγωγή, αγωγή ζωής με θέματα συνυφασμένα με την καλοκαιρινή περίοδο, παιγνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, κουκλοθέατρο, φιλαναγνωσία/βιβλιοθήκη, κ.ά. και σε αυτά θα απασχοληθούν εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης. Για τις ανάγκες των παιδιών της Ειδικής Εκπαίδευσης θα απασχοληθεί και αριθμός σχολικών συνοδών/βοηθών.