Η διεξαγωγή του μουσικού φεστιβάλ AfroBanana, και τα όσα προηγήθηκαν μέχρι την επιλογή του τελικού χώρου που θα το φιλοξενήσει, αναδεικνύει βαθύτερες χωροταξικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αντιφάσεις. Από τη μια πλευρά, οι αρμόδιες αρχές και διαμαρτυρόμενοι περίοικοι ωθούν τη διοργάνωση μουσικών φεστιβάλ εκτός περιβαλλοντικά ευαίσθητων και προστατευόμενων περιοχών, ενώ από την άλλη πλευρά οι διοργανωτές ενός μουσικού φεστιβάλ θέτουν οικειοθελώς αυστηρά κριτήρια χωροθέτησης και ουσιώδεις όρους λειτουργίας.

Μέχρι να καταλήξουν οι διοργανωτές στην επιλογή του Δημοτικού Σταδίου Πάνω Λευκάρων εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν, για διαφορετικούς λόγους, άλλoι οκτώ χώροι. Κάποιοι ενώ ήταν περιβαλλοντικά και οικολογικά ανώδυνα απορρίφθηκαν από τις συναρμόδιες κρατικές αρχές και ομάδες διαμαρτυρόμενων περίοικων, ενώ άλλες που προτάθηκαν από τις συναρμόδιες κρατικές αρχές δεν πληρούσαν τις αυστηρές προϋποθέσεις χωροθέτησης που έθεσαν οι διοργανωτές για σκοπούς προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της φύσης. Οι διοργανωτές του μουσικού φεστιβάλ AfroBanana εξέτασαν συνολικά εννιά εναλλακτικές επιλογές και έλαβαν πρωτίστως υπόψη τα περιβαλλοντικά και οικολογικά, καθώς και χωροταξικά και πολεοδομικά δεδομένα κάθε πιθανής περιοχής χωροθέτησης.

Έτσι, κατέληξαν στην απόφαση το φετινό φεστιβάλ AfroBanana να γίνει στο Δημοτικό Στάδιο Πάνω Λευκάρων, μεταξύ 13-16 Ιουλίου 2023. Ο χώρος εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Δημόσιων Υποδομών (Αα1) και ανήκει στην αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης. Εφάπτεται με Πολεοδομικές Ζώνες Κατοικίας (Κα8) και Προστασίας (Δα1). Επιπλέον, ο χώρος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000, καθότι απέχει περίπου 700 μ. από την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) Περιοχή Λευκάρων και περίπου 1,550 μ. από την Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Ποταμός Πεντάσχοινος, ενώ παράλληλα απέχει περίπου 700 μ. από το Κρατικό Δάσος Πάνω Λευκάρων. Ως εκ τούτου, οι πιθανές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον θεωρούνται ασήμαντες.

Πριν από την κατάληξη αυτή, οι διοργανωτές έκαναν πίσω για τη διεξαγωγή του φετινού φεστιβάλ σε ιδιωτικό ευκαλυπτώνα, στην τοποθεσία Αγρίδι της ενορίας Παναγίας Ευαγγελίστριας, στον Δήμο Ιδαλίου της επαρχίας Λευκωσίας. Η τελική απόφαση διεξαγωγής του φετινού φεστιβάλ στο Δημοτικό Στάδιο Πάνω Λευκάρων λήφθηκε μετά από διαμαρτυρίες ομάδας περιοίκων στην τοποθεσία Αγρίδι, παρότι η ομάδα διοργάνωσης έχει την ισχυρή άποψη ότι η περιοχή χωροθέτησης είναι κατάλληλη και η χρήση γης είναι συμβατή.

Οι τέσσερεις αρχικές εναλλακτικές επιλογές χωροθέτησης του μουσικού φεστιβάλ απορρίφθηκαν, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, από τις αρμόδιες αρχές. Ακολούθως, οι τρεις από τις τέσσερεις επιπρόσθετες εναλλακτικές επιλογές απορρίφθηκαν από την ίδια την ομάδα διοργάνωσης, καθότι εμπίπτουν εντός ή πλησίον προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 ή άλλων περιοχών ιδιαίτερης οικολογικής και αρχαιολογικής αξίας.

>Απόρριψη λόγω… παρακείμενων στρατοπέδων

Ως πρώτη επιλογή για την διοργάνωση του μουσικού φεστιβάλ AfroBanana προτάθηκε ιδιόκτητος χώρος στην κοινότητα Κόρνου, όπου στεγάζεται το Εκπαιδευτικό Κέντρο Σώματος Προσκόπων και χρησιμοποιείται ως κατασκηνωτικός χώρος. Ο χώρος βρίσκεται μεταξύ του Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λάρνακας, της Λατομικής Περιοχής Σταυροβουνίου και της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 ΕΖΔ Δάσος Σταυροβουνίου. Εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας (Ζ1), αλλά βρίσκεται σε επαρκή απόσταση προστασίας από την πλησιέστερη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 (περίπου 500 μ. από την ΕΖΔ Δάσος Σταυροβουνίου). Οι πιθανές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον θεωρούνται ασήμαντες.

Η ομάδα διοργάνωσης κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με το Σώμα Προσκόπων Κύπρου για την παραχώρηση του χώρου, ωστόσο η συμφωνία ακυρώθηκε, μετά τη λήψη της αρνητικής απόφασης της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας για παραχώρηση άδειας χρήσης μεγαφώνων. Σε συνάντηση που διεξήχθη μεταξύ Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας με την ομάδα διοργάνωσης έγινε αναφορά σε «λόγους εθνικής ασφάλειας», μετά τη λήψη αρνητικών απόψεων από το Υπουργείο Άμυνας, λόγω γειτνίασης του χώρου με παρακείμενα στρατόπεδα. Ωστόσο, τα παρακείμενα στρατόπεδα βρίσκονται σε απόσταση πέραν των 700 μ. από το συγκεκριμένο ιδιόκτητο χώρο, ο οποίος στεγάζει το Εκπαιδευτικό Κέντρο Σώματος Προσκόπων και χρησιμοποιείται επίσης ως κατασκηνωτικός χώρος. Σημειώνεται ότι το μουσικό φεστιβάλ AfroBanana διεξήχθη τέσσερεις φορές στο παρελθόν, μεταξύ 2014-2017, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Σώματος Προσκόπων, χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.

>Αντιφατικοί ισχυρισμοί Τμήματος Δασών

Μετά το ναυάγιο, η ομάδα διοργάνωσης απέστειλε δύο επιστολές, προς τον Διευθυντή Τμήματος Δασών, ζητώντας την παραχώρηση άδειας διεξαγωγής του φεστιβάλ, προτείνοντας τρεις χώρους που βρίσκονται σε κρατική δασική γη.

α) Δασικός Εκδρομικός Χώρος Κόρνου, ο οποίος εφάπτεται του Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λάρνακας. Ο χώρος βρίσκεται μεταξύ της Κοινότητας Κόρνου, της Λατομικής Περιοχής Σταυροβουνίου και της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 ΕΖΔ Δάσος Σταυροβουνίου. Εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας (Ζ1), αλλά βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την πλησιέστερη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 (περίπου 1,200 μ. από την ΕΖΔ Δάσος Σταυροβουνίου). Οι πιθανές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον θεωρούνται ασήμαντες.

β) Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ) Παιδαγωγικής Ακαδημίας, στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγλαντζιάς. Ο χώρος εμπίπτει σε Πολεοδομικές Ζώνες Δημόσιων Υποδομών (Αα4) και Προστασίας (Δα1). Βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από την πλησιέστερη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 (περίπου 10,500-11,000 μ. από την ΕΖΔ Αλυκός Ποταμός – Άγιος Σωζόμενος). Οι πιθανές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον θεωρούνται ασήμαντες. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο διοργανώνονται αρκετά φεστιβάλ και μαζικές συναυλίες στο γήπεδο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, το οποίο εμπίπτει στο ΕΔΠ.

γ) ΕΔΠ Αθαλάσσας, στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγλαντζιάς. Ο χώρος εμπίπτει σε Πολεοδομικές Ζώνες Δημόσιων Υποδομών (Αα1) και Προστασίας (Δα1). Βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από την πλησιέστερη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 (περίπου 7,500-8,000 μ. από την ΕΖΔ Άλυκος Ποταμός – Άγιος Σωζόμενος). Οι πιθανές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον θεωρούνται ασήμαντες. Σημειώνεται ότι το μουσικό φεστιβάλ AfroBanana διεξήχθη μία φορά στο παρελθόν (2013) στο χώρο εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου και παρακείμενου ευκαλυπτώνα, ο οποίος εμπίπτει στο ΕΔΠ Αθαλάσσας και βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αγλαντζιάς και Γερίου, χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών απάντησε αρνητικά στο αίτημα παραχώρησης άδειας διεξαγωγής του φετινού φεστιβάλ, σε οποιοδήποτε από τους τρεις προτεινόμενους χώρους που βρίσκονται σε κρατική δασική γη.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή του Διευθυντή Τμήματος Δασών, ημερομηνίας 24/5/2023: «Παρόλο που το φεστιβάλ έχει πολιτιστική και περιβαλλοντική πτυχή και διοργανώνεται από ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι πάγια πολιτική του Τμήματος Δασών να μη χορηγεί άδειες για διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εντός των Κρατικών Δασών. Λόγω της περιόδου διεξαγωγής του φεστιβάλ, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συμμετεχόντων και την πραγματοποίηση του σε ανοικτό χώρο, θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για έκρηξη δασικής πυρκαγιάς. Η γενικότερη οχληρία που θα προκληθεί από τη διεξαγωγή του φεστιβάλ δεν συνάδει με τους σκοπούς διαχείρισης των Κρατικών Δασών. Για τους πιο πάνω λόγους, το Τμήμα Δασών δεν μπορεί να σας παραχωρήσει άδεια για τη διεξαγωγή ενός τέτοιου φεστιβάλ εντός Κρατικού Δάσους. Εισήγηση μας είναι όπως επιλέξετε έναν ιδιωτικό οργανωμένο χώρο που να μπορεί να φιλοξενήσει με ασφάλεια μία τέτοιου μεγέθους διοργάνωση».

Οικειοθελής απόρριψη επιλογών για οικολογικούς λόγους

Λόγω της αρνητικής στάσης του διευθυντή του Τμήματος Δασών, η ομάδα διοργάνωσης του μουσικού φεστιβάλ AfroBanana προχώρησε στη διερεύνηση και αξιολόγηση τεσσάρων επιπρόσθετων χώρων που βρίσκονται σε κρατική χαλίτικη γη, γη αρχής τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικά τεμάχια γης (με σειρά προτεραιότητας):

• Δημοτικά Γήπεδα Αγίας Νάπας, σε γη που ανήκει στην αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης κατόπιν σχετικής εισήγησης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας. Παρότι ο χώρος εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Δημόσιων Υποδομών (Αα1), εφάπτεται με Πολεοδομικές Ζώνες Κατοικίας (Κα9α* & Κα11*) και Προστασίας (Δα1 & Δα2). Επιπλέον, εφάπτεται με το ΕΔΠ Κάβο Γκρέκο, καθώς και δύο περιοχές του Δικτύου Natura 2000, ΕΖΔ Κάβο Γκρέκο και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Κάβο Γκρέκο. Οι πιθανές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον θεωρούνται σημαντικές, κυρίως όσον αφορά τους στόχους διατήρησης των φωλεάζοντων ενδημικών ειδών άγριων πτηνών, Σκαλιφούρτα και Τρυπομάζης, τα οποία αποτελούν είδη χαρακτηρισμού της περιοχής ΖΕΠ Κάβο Γκρέκο. Ως εκ τούτου, η ομάδα διοργάνωσης του μουσικού φεστιβάλ AfroBanana απέρριψε αυτήν την επιλογή.

• Νότιο Μεταλλείο Μαθιάτη (Αρχαίο Μεταλλείο Στρογγυλού), σε κρατική χαλίτικη γη με φυσική πευκόφυτη βλάστηση, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαθιάτη. Ο χώρος εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Γεωργικής Χρήσης (Γ3). Βρίσκεται σε επαρκή απόσταση από το Κρατικό Δάσος Αετόμουττη (περίπου 550 μ.) και σε πολύ μεγάλη απόσταση από την πλησιέστερη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 (περίπου 6,500-7,000 μ. από την ΖΕΠ Ποταμός Πεντάσχοινος και περίπου 8,000 μ. από την ΕΖΔ Δάσος Σταυροβουνίου). Ωστόσο, το Νότιο Μεταλλείο Μαθιάτη (Αρχαίο Μεταλλείο Στρογγυλού) αποτελεί χώρο αρχαιολογικής ανασκαφής, περιλαμβάνεται στον Προκαταρκτικό Κατάλογο των υποψήφιων Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και πρέπει να κηρυχθεί σε Αρχαίο Μνημείο Πίνακα Α’. Επιπλέον, αποτελεί χώρο αναπαραγωγής τριών σημαντικών ειδών νυχτερίδων, οι οποίες αποτελούν είδη άγριας πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος και απαιτούν αυστηρή προστασία: Νανορινόλοφος, Τρανορινολόφος και Μυωτίδα του Natterer. Ως εκ τούτου, η ομάδα διοργάνωσης του μουσικού φεστιβάλ AfroBanana απέρριψε και αυτήν την επιλογή.

• Ιδιωτικός ευκαλυπτώνας στην περιοχή Αγρίδι, της ενορίας Παναγίας Ευαγγελίστριας στον Δήμο Ιδαλίου. Παρότι εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιδαλίου, ο χώρος γειτνιάζει (εφάπτεται) με τα διοικητικά όρια και την οικιστική περιοχή της Κοινότητας Ποταμιάς. Συγκεκριμένα, εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Υπαίθρου (Γα4). Εφάπτεται με Πολεοδομικές Ζώνες Προστασίας Υδάτων (Δα1, Ζ3 & Ζ1), όπου βρίσκεται ο Ποταμός Γιαλιάς, καθώς και Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας Αρχαίων Μνημείων (ΔαΑΜ), όπου βρίσκονται 2 Αρχαία Μνημεία Πίνακα Β’ (Εκκλησία του Αγίου Δημητριανού του Αγριδιώτη & Μεσααιωνικός νερόμυλος με δεξαμενή). Επιπλέον, βρίσκεται σε επαρκή απόσταση (περίπου 150 μ.) από Πολεοδομική Ζώνη Κατοικίας (Η2), η οποία εμπίπτει στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Ποταμιάς. Ο χώρος βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από οποιαδήποτε προστατευόμενη περιοχή, η οποία είτε εμπίπτει στο Δίκτυο Natura 2000 (πέραν των 1,250 μ.), είτε αποτελεί Κρατικό Δάσος (πέραν των 2,500 μ.). Οι πιθανές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον θεωρούνται ασήμαντες.

• Εγκαταλελειμμένο τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Σωζόμενος. Λόγω της πρόκλησης τοπικών αντιδράσεων στην περιοχή Αγρίδι, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιδαλίου πρότεινε στην ομάδα διοργάνωσης να διοργανώσει το φεστιβάλ στο χώρο του εγκαταλελειμμένου τουρκοκυπριακού χωριού Άγιος Σωζόμενος, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του Δήμου Ιδαλίου και της Κοινότητας Ποταμιάς. Ο χώρος εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Γεωργικής Χρήσης (Γ3) και βρίσκεται σε μικρή απόσταση (περίπου 600-700 μ.) από Πολεοδομικές Ζώνες Κτηνοτροφικής Χρήσης (Γγ1) και Λατομικής Χρήσης (ΛΖ). Ωστόσο, ο χώρος εμπίπτει εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 ΕΖΔ Αλυκός Ποταμός – Άγιος Σωζόμενος. Οι πιθανές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον θεωρούνται σημαντικές. Οι δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις αφορούν σημαντικά είδη άγριας πανίδας, τα οποία αποτελούν είδη χαρακτηρισμού της ΕΖΔ Αλυκός Ποταμός – Άγιος Σωζόμενος, όπως ο Νανορινολόφος και η Αιγυπτιακή φρουτονυχτερίδα ή Νυχτοπάππαρος. Ως εκ τούτου, η ομάδα διοργάνωσης του μουσικού φεστιβάλ AfroBanana απέρριψε και αυτήν την επιλογή.

… Προστασία μεμονωμένων κατοικιών

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της ομάδας διαμαρτυρόμενων για τις πιθανές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής, η ομάδα διοργάνωσης του μουσικού φεστιβάλ AfroBanana προχώρησε οικειοθελώς και χωρίς οποιαδήποτε νομική υποχρέωση στην ετοιμασία αναφοράς περιβαλλοντικού προελέγχου. Στη συγκεκριμένη αναφορά παρατίθενται όλα τα χωροταξικά, πολεοδομικά, οικολογικά, γεωλογικά, υδρολογικά, πολιτιστικά, αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία της περιοχής Αγρίδι, μεταξύ του Δήμου Ιδαλίου και της Κοινότητας Ποταμιάς.

H ομάδα διοργάνωσης του μουσικού φεστιβάλ AfroBanana ενσωμάτωσε στο σχεδιασμό της ειδικά / στοχευμένα και κατάλληλα / επαρκή μέτρα για την αποτροπή και ελαχιστοποίηση πιθανών επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Η σχετική αναφορά περιβαλλοντικού προελέγχου υποβλήθηκε στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιδαλίου και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ποταμιάς. Παράλληλα, η ομάδα διοργάνωσης του μουσικού φεστιβάλ AfroBanana ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές έκδοσης των αναγκαίων αδειών για το μουσικό φεστιβάλ, όπως αποστείλουν τη σχετική αναφορά περιβαλλοντικού προελέγχου στο Τμήμα Περιβάλλοντος και ζητήσουν τη γνώμη της καθ’ ύλην αρμόδιας Περιβαλλοντικής Αρχής.

Όπως αναφέρεται στη σχετική αναφορά περιβαλλοντικού προελέγχου, η διοργάνωση του φεστιβάλ δεν αναμένεται να επιφέρει οποιεσδήποτε σοβαρές, αρνητικές, μακροπρόθεσμες ή/και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής. Οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον αξιολογούνται ως ασήμαντες, διαχειρίσιμες, προσωρινές / παροδικές / βραχυπρόθεσμες και αναστρέψιμες.

Σημειώνεται ότι στα τεμάχια περιμετρικά του χώρου διοργάνωσης του μουσικού φεστιβάλ – τα οποία εμπίπτουν εντός τόσο της Πολεοδομικής Ζώνης Υπαίθρου (Γα4), όσο και της Πολεοδομικής Ζώνης Προστασίας (Δα1) – χωροθετούνται μεμονωμένες κατοικίες με κολυμβητικές δεξαμενές, κτηνοτροφικά υποστατικά και γεωργικές αποθήκες. Οι αναφορές της ομάδας διαμαρτυρόμενων σε ενδεχόμενη πρόκληση «περιβαλλοντικής ζημιάς» και «εθνικής καταστροφής», λόγω της διοργάνωσης ενός ολιγοήμερου μουσικού φεστιβάλ στη συγκεκριμένη περιοχή της υπαίθρου – χωρίς να σχεδιάζεται οποιαδήποτε υλοτομική, χωματουργική ή/και οικοδομική εργασία στους χώρους διοργάνωσης ή/και στάθμευσης του φεστιβάλ, αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη επέμβαση, δραστηριότητα ή/και κατασκευή εντός των καθορισμένων Πολεοδομικών Ζωνών Προστασίας των Υδάτων (Δα1, Ζ3 και Ζ1), Αρχαίων Μνημείων (ΔαΑΜ) ή/και Κατοικίας / Οικιστικής Χρήσης (Η2) – χαρακτηρίζονται από τους διοργανωτές ως «άστοχες, αβάσιμες και παραπλανητικές».

Την ίδια στιγμή, η ομάδα διοργανωτών θεωρεί ότι θα πρέπει να προβληματίσει την ομάδα διαμαρτυρόμενων η ανέγερση μεμονωμένων κατοικιών με κολυμβητικές δεξαμενές, κτηνοτροφικών υποστατικών και γεωργικών αποθηκών στα όρια ή ακόμη και εντός της Πολεοδομικής Ζώνης Προστασίας (Δα1) και της εγγραμμένης όχθης του Ποταμού Γιαλιά.

Μη κερδοσκοπική πολιτιστική η εκδήλωση

Σε σχέση με την αρνητική απάντηση του Διευθυντή Τμήματος Δασών, οι διοργανωτές του φεστιβάλ αναφέρουν:

• Όσον αφορά τη διοργάνωση μίας επιχειρηματικής δραστηριότητας, το μουσικό φεστιβάλ AfroBanana σαφώς έχει πολιτιστική και περιβαλλοντική πτυχή, όπως σημειώνει εξάλλου ο ίδιος ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Alternative Brains Rule», ο οποίος αποτελεί εγγεγραμμένη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Το μουσικό φεστιβάλ AfroBanana εντάσσεται στο πρόγραμμα «Κύπρια» του Υφυπουργείου Πολιτισμού, επιχορηγείται δε από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το Πρόγραμμα Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Σημειώνουμε ότι για τα τρία αυτά προγράμματα επιχορηγήσεων, η προϋπόθεση είναι ότι το μουσικό φεστιβάλ δεν αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν επιτρέπεται η υπερκάλυψη των εξόδων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιπλέον έσοδο αποτελεί μείωση της χορηγίας που λαμβάνεται.

• Όσον αφορά τον δυνητικό κίνδυνο πρόκλησης δασικής πυρκαγιάς, ο Δασικός Εκδρομικός Χώρος Κόρνου, καθώς και τα ΕΔΠ Παιδαγωγικής Ακαδημίας και Αθαλάσσας, διαθέτουν όλες τις αναγκαίες δημόσιες υποδομές (όπως τραπέζια, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, χώροι υγιεινής, χώροι τοποθέτησης ψησταριών και ετοιμασίας φαγητού, πόσιμο νερό, πυροσβεστικά σημεία, κ.α.). Σημειώνεται ότι στο μουσικό φεστιβάλ AfroBanana δεν επιτρέπονται δραστηριότητες που δύναται να προκαλέσουν φωτιά / πυρκαγιά / έκρηξη, όπως άναμμα φωτιάς, χρήση ψησταριών και ρίψη βεγγαλικών. Παράλληλα, ετοιμάζεται και εγκρίνεται Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας, καθώς και Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών, στα πλαίσια έγκρισης των οποίων γίνονται διαβουλεύσεις και ζητούνται οι απόψεις του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για θέματα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης. Γι’ αυτό, εξάλλου, δεν προέκυψε οποιοσδήποτε κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς τα τελευταία 10 χρόνια διοργάνωσης του μουσικού φεστιβάλ AfroBanana.

• Όσον αφορά την πρόκληση οχληρίας, ο Δασικός Εκδρομικός Χώρος Κόρνου εφάπτεται με τον Αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας, συνεπώς τα επίπεδα περιβαλλοντικού θορύβου από τα διερχόμενα οχήματα είναι ήδη ιδιαίτερα υψηλά. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης και της φωτορύπανσης από τον παρακείμενο αυτοκινητόδρομο είναι κατά πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες, συγκριτικά με τα επίπεδα ενός ολιγοήμερου μουσικού φεστιβάλ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα ΕΔΠ Παιδαγωγικής Ακαδημίας και Αθαλάσσας βρίσκονται σε αστική (δομημένη / κατοικημένη) περιοχή της πρωτεύουσας, εφάπτονται με δημόσιο οδικό δίκτυο και διαθέτουν όλες τις αναγκαίες υποδομές για τη διεξαγωγή ενός φεστιβάλ και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

• Όσον αφορά την πολιτική του Τμήματος Δασών, με βάση την οποία δεν παραχωρούνται άδειες για τη διεξαγωγή μουσικών φεστιβάλ σε κρατικά δάση, σημειώνεται ότι το μουσικό φεστιβάλ AfroBanana διεξήχθη και στο παρελθόν στο ΕΔΠ Αθαλάσσας χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Επιπλέον, κάθε χρόνο διοργανώνονται αρκετά φεστιβάλ και μαζικές συναυλίες στο γήπεδο του ΕΔΠ Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Επίσης, διοργανώνεται κάθε χρόνο από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, με την άδεια του Τμήματος Δασών, ετήσιο φεστιβάλ και μουσική συναυλία στον Δασικό Εκδρομικό Χώρο Ξυλιάτου, ο οποίος βρίσκεται στο Κύριο Κρατικό Δάσος Αδελφοί και εμπίπτει εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 ΕΖΔ Μαδαρή – Παπούτσα και της Κοντινής Ζώνης Προστασίας του Ταμιευτήρα Ύδρευσης (Φράγματος Πόσιμου Νερού) Ξυλιάτου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Με το γκολφ, όλα καλά;

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών αναφέρει ότι δεν θεωρεί σωστό να εγκρίνει τη διοργάνωση ενός πολιτιστικού φεστιβάλ για μερικές ημέρες σε κρατική δασική γη. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών θεωρεί σωστό να εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο την έγκριση μακροχρόνιας εκμίσθωσης κρατικής δασικής γης, σε ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες, για την κατασκευή μεγάλης κλίμακας έργων. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 26/1/2023 – η οποία λήφθηκε μόλις τέσσερεις μήνες πριν την αρνητική απάντηση του Διευθυντή Τμήματος Δασών προς την ομάδα διοργάνωσης του μουσικού φεστιβάλ AfroBanana – για την παραχώρηση κρατικής δασικής γης, για περίοδο 83 (33+25+25) ετών, στα Κρατικά Δάση Άγιοι Σαράντα, Μάνα του Νερού και Αρκακούθκια, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Παραλιμνίου, συνολικής έκτασης περίπου 784.347 τ.μ., για σκοπούς κατασκευής και λειτουργίας γηπέδου γκολφ στην επαρχία Αμμοχώστου. Είναι πραγματικά άξιον απορίας πως γίνεται να απορρίπτεται μία δραστηριότητα, όπως ένα ολιγοήμερο μουσικό φεστιβάλ, με ασήμαντες, διαχειρίσιμες, προσωρινές και αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά την ίδια στιγμή να εγκρίνεται ένα έργο με σοβαρές, αρνητικές, μακροπρόθεσμες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως η κατασκευή και λειτουργία γηπέδου γκολφ σε κρατική δασική γη, συνολικής έκτασης περίπου 785 δεκαρίων.