Το ενδιαφέρον της για διεξαγωγή του φετινού φεστιβάλ AfroBanana σε ιδιωτικό ευκαλυπτώνα, στην τοποθεσία Αγρίδι, μεταξύ του Δήμου Ιδαλίου και της Κοινότητας Ποταμιάς της επαρχίας Λευκωσίας, αποσύρει η ομάδα διοργάνωσής του.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση αναφέρεται:

«Λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα του φεστιβάλ, θεωρούμε αναγκαίο το φεστιβάλ να καλωσορίζεται από την κοινότητα που το φιλοξενεί. Έτσι, ακόμη και εάν η περιοχή χωροθέτησης είναι κατάλληλη και η χρήση γης είναι συμβατή, η ομάδα διοργάνωσης αποσύρει το ενδιαφέρον της για διεξαγωγή του φετινού φεστιβάλ στο συγκεκριμένο χώρο και επιλέγει να μεταφερθεί, όχι μόνο σε μία περιβαλλοντικά κατάλληλη περιοχή με συμβατή χρήση γης, αλλά και σ’ έναν χώρο όπου η κοινότητα που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ θα το αγκαλιάσει.

Επιδιώκοντας έναν πολιτισμένο και δημοκρατικό διάλογο, όσον αφορά την τελική επιλογή του καταλληλότερου χώρου διοργάνωσης του μουσικού φεστιβάλ AfroBanana, η ομάδα διοργάνωσης δίνει ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε μία σειρά από ζητήματα και ερωτήματα που τίθενται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες. Σημειώνεται ότι η ομάδα διοργάνωσης, αφού εξέτασε συνολικά οκτώ (8) εναλλακτικές επιλογές και έλαβε πρωτίστως υπόψη τα περιβαλλοντικά / οικολογικά και χωροταξικά / πολεοδομικά δεδομένα κάθε πιθανής περιοχής χωροθέτησης, επέλεξε την τοποθεσία Αγρίδι της ενορίας Παναγίας Ευαγγελίστριας, στον Δήμο Ιδαλίου της επαρχίας Λευκωσίας, ως την καταλληλότερη περιοχή χωροθέτησης του φετινού φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13-16 Ιουλίου 2023.

Ειδικότερα, οι τέσσερεις (4) αρχικές εναλλακτικές επιλογές χωροθέτησης του μουσικού φεστιβάλ απορρίφθηκαν, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, από τις αρμόδιες αρχές. Ακολούθως, οι τρεις (3) από τις τέσσερεις (4) επιπρόσθετες εναλλακτικές επιλογές απορρίφθηκαν από την ίδια την ομάδα διοργάνωσης, καθότι εμπίπτουν εντός ή πλησίον προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 ή άλλων περιοχών ιδιαίτερης οικολογικής και αρχαιολογικής αξίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιλέχθηκε ο χώρος ιδιωτικού ευκαλυπτώνα στην τοποθεσία Αγρίδι, μεταξύ του Δήμου Ιδαλίου και της Κοινότητας Ποταμιάς, ο οποίος δεν φιλοξενεί οποιοδήποτε τύπο φυσικού ή ημιφυσικού οικοτόπου κοινοτικού ενδιαφέροντος, αλλά ούτε και οποιοδήποτε είδος άγριας χλωρίδας, πανίδας και πτηνοπανίδας που απαιτεί αυστηρή προστασία, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Το μουσικό φεστιβάλ AfroBanana είχε να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα φέτος. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βρέθηκε να κατηγορείται και από πάνω για «διεξαγωγή επιχειρηματικής δραστηριότητας» και «έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας».

Παρόλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει, το μουσικό φεστιβάλ AfroBanana εξακολουθεί να λειτουργεί με γνώμονα τόσο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της φύσης, όσο και τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης και τη διασφάλιση της συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας. Ακόμη και εάν εξακολουθούμε να θεωρούμε ανυπόστατους τους ισχυρισμούς που προβάλλονται και αναιτιολόγητες τις αντιδράσεις που προκαλούνται, όσον αφορά τη διεξαγωγή του φετινού φεστιβάλ σε ιδιωτικό ευκαλυπτώνα, στην τοποθεσία Αγρίδι, μεταξύ του Δήμου Ιδαλίου και της Κοινότητας Ποταμιάς.

Το μουσικό φεστιβάλ AfroBanana αποδεικνύει στην πράξη ότι θέτει αυστηρά κριτήρια χωροθέτησης και εφαρμόζει ουσιώδεις όρους διοργάνωσης, στα πλαίσια μίας συνειδητής και υπεύθυνης κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το φεστιβάλ μας συνεργάζεται με περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στο φεστιβάλ, διεξάγοντας ενημερωτικά εργαστήρια για το κοινό. Το μουσικό φεστιβάλ AfroBanana σαφώς έχει οικολογική και κοινωνική άποψη, πέραν της πολιτιστικής.

Γι’ αυτό θέτουμε τη διαφύλαξη της κοινής μας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο επίκεντρο των επιλογών μας, υιοθετώντας αυστηρά περιβαλλοντικά και οικολογικά κριτήρια επιλογής, ελέγχοντας το ισχύον χωροταξικό και πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής, αλλά και εφαρμόζοντας τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές για την καλύτερη δυνατή χωροθέτηση και διοργάνωση του μουσικού φεστιβάλ AfroBanana».