Τουρκοκύπριος με αμερικανική υπηκοότητα στρίμωξε την Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεώνοντάς την όχι μόνο να του επιστρέψει την περιουσία του στη Λεμεσό, αλλά να τον αποζημιώσει επιπλέον με €345.000 για τη χρήση της. Του διαχωρίζουμε και δωρεάν τα ακίνητά του.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε από το 2013 και ολοκληρώνεται τώρα με την κατάθεση στη Βουλή συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους €345.000 τα οποία αποφάσισε το Δικαστήριο με τη σύμφωνο γνώμη και της Δημοκρατίας, η οποία αξιοποιούσε παράτυπα την περιουσία του Τουρκοκύπριου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Ορχάν Χουσεΐν Ντερβίς ουδέποτε υπήρξε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού είχε εγκαταλείψει το νησί πριν την ανακήρυξη του κυπριακού κράτους. Είχε καταχωρήσει αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και του υπουργού Εσωτερικών ως Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών.

Το Δικαστήριο προχώρησε στην εξ συμφώνου (μεταξύ ενάγοντα και εναγόμενων) έκδοση διαταγμάτων τα οποία προβλέπουν την αποδέσμευση της περιουσίας του Ορχάν Χουσεΐν Ντερβίς από τη διαχείριση του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών και την απόδοση της σ’ αυτόν.

Το Δικαστήριο εξέδωσε, επίσης, διάταγμα που αφορά την καταβολή αποζημίωσης προς στον κ. Ντερβίς, του ποσού των €310.000 με νόμιμο τόκο προς 2% ετησίως επ’ αυτού από τις 22/06/2022 μέχρι εξοφλήσεως, καθώς και την πληρωμή των εξόδων της αγωγής τα οποία υπολογίστηκαν σε €20.110.

Για την απόφαση που αφορά την εξ συμφώνου διευθέτηση της υπόθεσης με τους πιο πάνω όρους, ο Κηδεμόνας Τ/κ Περιουσιών είχε λάβει υπόψη τις απόψεις του Γενικού Εισαγγελέα και ειδικότερα το γεγονός ότι ο ενάγοντας ουδέποτε πολιτογραφήθηκε ως Κύπριος πολίτης. Με βάση το πιο πάνω γεγονός, η περιουσία του κ. Ορχάν Χουσεΐν Ντερβίς, η οποία βρίσκεται στην Λεμεσό, δεν εμπίπτει στον όρο «τουρκοκυπριακή περιουσία» όπως αυτός αποδίδεται στον περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμο του 1991 (139/1991) και ως εκ τούτου δεν τυγχάνουν εφαρμογής οι πρόνοιες του.

Όσον αφορά τον καθορισμό της συμφωνηθείσας αποζημίωσης, λήφθηκαν υπόψιν οι εκτιμήσεις της ενοικιαστικής αξίας του ακινήτου που διενήργησε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, καθώς και τα εισπραττόμενα ενοίκια που καταβάλλονταν από μισθωτές της περιουσίας προς το Ταμείο του Κηδεμόνα, για την περίοδο που η περιουσία τελούσε υπό κηδεμονία.

Με βάση τα πιο πάνω και για την κάλυψη της ανάγκης καταβολής της αποζημίωσης που συμφωνήθηκε στο Δικαστήριο ύψους €318.700, τα οποία περιλαμβάνουν το ποσό της αποζημίωσης €310.000, τους τόκους €6.200 μέχρι σήμερα, το ποσό των €104 για τα έξοδα εκδόσεως της απόφασης και το ποσό των €2.380 ως εκτιμητικά έξοδα και επιπλέον €20.110 για δικηγορικά έξοδα και €10.000 για άλλες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν, είναι αναγκαία η υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το έτος 2023, ύψους €345.000.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του που πραγματοποιήθηκε στις 8/6/2023, ενέκρινε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Ταμείου Τ/Κ Περιουσιών για το έτος 2023 και εξουσιοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών να τον καταθέσει με την μορφή νομοσχεδίου, στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφισή του.

Τι προνοεί η απόφαση

Ο υπουργός Εσωτερικών, κατέθεσε στη Βουλή εισηγητική έκθεση, με τίτλο «Ο Περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Ταμείου Τ/κ Περιουσιών του 2023, Νόμος του 2023» για ψήφιση, σύμφωνα με το άρθρο 11 των περί Τ/κ Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμων αρ. 139 του 1991 έως 5(Ι)/2023. Όπως ήδη γράφτηκε, ζητείται αποδέσμευση €345.000 τα οποία θα δοθούν στους διαχειριστές της περιουσίας του Τ/κ.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου, περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

>> Αναγνωριστική απόφαση ότι τα 5/12 μερίδια που ανήκουν στον ενάγοντα στην τοποθεσία Κιοσέ Ογλέυ, ενορία Αγίας Τριάς, Δήμος Λεμεσού, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και άλλα θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Ν. 139/91. Αυτά (τα 5/12) αποδεσμεύονται από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και αποδίδονται στον ενάγοντα.
>> Αναγνωριστική απόφαση ότι τα 5/12 μερίδια που ανήκουν στον ενάγοντα στην τοποθεσία Νέα Οδός, ενορία Τζαμί Τζεντίτ, Δήμος Λεμεσού, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και άλλα θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Ν. 139/91, αποδεσμεύονται από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και αποδίδονται στον ενάγοντα.
>> Αναγνωριστική δήλωση του Δικαστηρίου ότι ο ενάγοντας έχει το δικαίωμα διαχείρισης και/ή εκμετάλλευσης και/ή πώλησης και/ή διάθεσης σε οιονδήποτε τρίτο πρόσωπο των 5/12 μεριδίων του επί του ακινήτου Αρ. Εγγραφής 10/77745, αρ. τεμαχίου 278, Τμήμα 01, Φύλλο/Σχέδιο 59/020201, στην τοποθεσία Νέα Οδός, ενορία Τζαμί Τζεντίτ, Δήμος Λεμεσού, Επαρχία Λεμεσού.