Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παιδιών που δήλωσαν ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους περισσότερους τομείς της ζωής τους λόγω της πανδημίας της COVID-19, καταγράφει η Κύπρος.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα της διεθνούς έρευνας Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και παρέχει διεθνή συγκριτικά στοιχεία σχετικά με την υγεία, την ποιότητα ζωής, το κοινωνικό περιβάλλον και τις συμπεριφορές υγείας παιδιών σχολικής ηλικίας και στην οποία συμμετέχουν περίπου 50 χώρες.

Στο συγκεκριμένο σημείο η Κύπρος κατατάσσεται δεύτερη μετά από το Καζακστάν, τρίτη η Ουγγαρία, τέταρτη η Πολωνία και πέμπτη η Ελλάδα.

Αν και τα διεθνή αποτελέσματα της έρευνας HBSC 2021/22 αναμένεται να δημοσιευτούν σε τέσσερις θεματικές από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν στην πανδημία της COVID-19 και τις επιπτώσεις που είχε στην υγεία και στην ευεξία των παιδιών και συνοψίστηκαν ως ακολούθως:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το νέο σύμπτωμα της Covid που παρατηρείται σε παιδιά

-Οι σχέσεις με την οικογένεια και τους/τις φίλους/φίλες βελτιώθηκαν.
-Η ψυχική υγεία, η σωματική δραστηριότητα και οι σχολικές επιδόσεις επηρεάστηκαν αρνητικά.
-Τα κορίτσια, οι μεγαλύτεροι/μεγαλύτερες σε ηλικία έφηβοι/έφηβες και όσοι/όσες προέρχονται από λιγότερο εύπορες οικογένειες έχουν βιώσει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις.
-Οι εμπειρίες των εφήβων ήταν ποικίλες και περίπλοκες.

Επιπλέον, στην αναφέρονται τα εξής:

-Οι έφηβοι/έφηβες που ανάφεραν θετικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 έχουν λάβει υποστήριξη από την οικογένεια, τους εκπαιδευτικούς, τους συμμαθητές/συμμαθήτριες και τους/τις συνομηλίκους/συνομήλικές τους.
-Η δύναμη της υποστήριξης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να υποτιμηθεί, είτε αυτή προέρχεται από την οικογένεια, τους/τις φίλους/φίλες, τους/τις εκπαιδευτικούς είτε τους/τις συνομηλίκους/συνομήλικες. Η κοινωνική υποστήριξη, επομένως, αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» σε δύσκολους καιρούς καθώς ενισχύει την ανθεκτικότητα, απαλύνει τα βάρη και προάγει την ευεξία.
-Οι έφηβοι/έφηβες έχουν νιώσει το αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας. Χαρακτηριστικά, το 30% των εφήβων αναφέρουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.
-Η ψυχική υγεία των εφήβων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 επηρέασε τη σχολική τους επίδοση και τις οικογενειακές τους σχέσεις.
Σχεδόν το 50% των εφήβων παρουσίασαν αυξημένα αισθήματα σχολικής πίεσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
-Το 16% των εφήβων ανέφερε χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τρόποι υποστήριξηςτων παιδιών

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της Κύπρου, πέραν των αρνητικών επιπτώσεων, φαίνεται ότι οι απαντήσεις των μαθητών ακολουθούν την τάση των μαθητών 22 χωρών. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι η Κύπρος ανήκει στις χώρες (μαζί με την Ελλάδα, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ουγγαρία) όπου μικρό ποσοστό εφήβων – σε ποσοστό της τάξης του 19% – ανάφερε θετική επίδραση της πανδημίας στους περισσότερους τομείς της ζωής του σε σύγκριση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι στις εν λόγω εκθέσεις προτείνονται και συγκεκριμένοι τρόποι υποστήριξης των παιδιών που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία.

Αυτοί είναι: α) Η ενίσχυση των μέτρων προαγωγής της ψυχικής υγείας, β) η στήριξη κοριτσιών και μεγαλύτερων σε ηλικία παιδιών, γ) η προτεραιότητα στη διά ζώσης εκπαίδευση και μάθηση και δ) η αντιμετώπιση της εισοδηματικής ανισότητας που έχει δημιουργηθεί.