Εκτεθειμένοι από τις κρατικές πολιτικές είναι οι νέοι γονείς της Κύπρου, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία μια στις έξι εργαζόμενες μητέρες επιστρέφει στη δουλειά της πριν το τέλος της άδειας μητρότητας, ενώ παράλληλα δύο στους τρεις πατεράδες δεν κάνουν χρήση της άδειας πατρότητας.

Πρόκειται για στοιχεία έρευνας που εκπονήθηκε από την Υπηρεσία Μελετών της Βουλής μετά από αίτημα του ΑΚΕΛ, τα οποία παρουσίασε το εν λόγω κόμμα σε διάσκεψη Τύπου, εγκαινιάζοντας την εκστρατεία “Νέοι γονείς σε πρώτο πλάνο”.

Η Κύπρος, όπως αναφέρθηκε, φαίνεται ότι απέχει πολύ από το επίπεδο των κοινωνικών παροχών και μέτρων σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη, ιδίως ως προς τη γονική άδεια, αλλά και το ύψος των αντίστοιχων επιδομάτων.

Μόλις το 20% των παιδιών κάτω των τριών ετών συμμετείχαν στην προδημοτική εκπαίδευση και φροντίδα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό της ΕΕ είναι 35%. Επιπλέον, το 30% των γονιών στην Κύπρο για μια περίοδο αρκετών χρόνων αναγκάζεται να διακόπτει την εργασία του για να μείνει στο σπίτι και να φροντίσει τα παιδιά.

Ως αντιστάθμισμα το ΑΚΕΛ παρουσίασε μια σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων:

-Την επέκταση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 26 εβδομάδες, όπως συστήνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

-Να αναθεωρηθεί η γονική άδεια ώστε να λαμβάνεται από τους εργαζόμενους γονείς μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας, αντί το όγδοο που ισχύει σήμερα.

–Συμπλήρωση του επιδόματος μητρότητας/πατρότητας/γονικής άδειας που είναι σήμερα στο 72% του μισθού.

-Πλήρης επιδότηση θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης για το πρώτο παιδί για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Επιχορήγηση του veracity test, το οποίο ανιχνεύει γενετικά σύνδρομα, κοστίζει €600 και προσφέρεται μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

-Αναβάθμιση του προγράμματος “προίκα του μωρού”, οποίο προβλέπεται να μειωθεί κατά €1 εκατ.

Οι προτάσεις συμπεριλαμβάνουν διάφορες ομάδες γονέων, όπως με αναπηρία, μονογονιοί, πολύτεκνοι και άλλοι, καθώς και άλλα μέτρα.