Στα χέρια των στελεχών της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού βρίσκεται από την Πέμπτη το πόρισμα της έρευνας για την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ).

Τα ευρήματα του ερευνώντα λειτουργού, σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, αφορούν τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) στην Μάλτα και άλλα ζητήματα.

Οι ίδιες πληροφορίες για τα ευρήματα αναφέρουν πως αυτά είναι πολύ σημαντικά και ότι θα προκαλέσουν αίσθηση.

Το πόρισμα θα τεθεί προς εξέταση στη συνεδρίαση των στελεχών της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού την προσεχή Πέμπτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του σώματος. Κατά την πάγια τακτική της Επιτροπής θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση.

Το θέμα με το εύρος της κυπριακής αποστολής στους ΑΜΚΕ το καλοκαίρι είχε συζητηθεί εκτενώς στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών την περασμένη Τετάρτη.

Μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΚΟΕ, άφησαν αιχμές κατά του πρόεδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργου Χρυσοστόμου, έκαναν λόγο για αδιαφάνεια, αποφάσεις ερήμην υπόλοιπων διοικητικών στελεχών, ενώ -το πιο σοβαρό είναι ότι- έκαναν καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕ, Ανδρέας Γεωργίου, είχε αναφέρει πως ταξιδιωτικό εισιτήριο για τη Μάλτα (δεν αφορούσε τους ΑΜΚΕ του περασμένου καλοκαιριού) αγοράστηκε από λειτουργό της Ολυμπιακής Επιτροπής έναντι 1.090 ευρώ, ενώ υπήρχε εισιτήριο που κόστιζε μόλις 275 ευρώ.

Πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον οι προαναφερθείσες καταγγελίες που έγιναν στη Βουλή, εξετάστηκαν από τον ερευνώντα λειτουργό της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού.

Σε ανακοίνωση της ΚΟΕ, πάντως, επιχειρείται να διαψευστούν όλα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή διαψεύδει τα όσα ανυπόστατα αναφέρθησαν στις 25.10.23 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, από τρία (3) μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, αναφορικά με την συμμετοχή της Κύπρου στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που έγιναν στην Μάλτα. Δυστυχώς, τα εν λόγω μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, για προσωπικούς λόγους, διασπείρουν εργολαβικά αναληθείς, ανακριβείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς, δημιουργώντας προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, εις βάρος των αθλητών, των Ομοσπονδιών και του κυπριακού αθλητισμού γενικότερα».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι την 1η Νοεμβρίου οπότε θα συζητηθεί πάλι το θέμα στη Βουλή, η ΚΟΕ θα απαντήσει με στοιχεία.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι «τα έξοδα της συζύγου του νομικού συμβούλου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Μάλτα, δεν καταβλήθηκαν από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε επιστολή μας προς το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από τον ίδιο τον νομικό σύμβουλό προσωπικά. Δυστυχώς, τα τρία (3) μέλη της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής που παρευρέθηκαν στην συνεδρία της εν λόγω Επιτροπής, ενώ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν προέβησαν σε καμία απολύτως ενέργεια προς αποκατάσταση της αλήθειας».