Για μια τρυπημένη μπάλα έγιναν τα προχθεσινά αιματηρά επεισόδια στο Πουρνάρα μεταξύ Αφρικανών και Σύρων μεταναστών. Η Αστυνομία προχώρησε σε 33 συλλήψεις, 26 Νιγηριανών και εφτά Σύρων. Οι πρώτοι θα απελαθούν στις χώρες τους και ήδη έχουν εκδοθεί εντάλματα κράτησης και απέλασης και οι Σύροι θα οδηγηθούν στο Δικαστήριο ως κατηγορούμενοι για τις συμπλοκές.

Από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε ότι είμαστε αυστηροί με όσους δεν σέβονται τη φιλοξενία που παρέχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ πρόσθεσε ότι από προχθές που ξέσπασαν τα επεισόδια έδωσε οδηγίες όπως εξεταστεί άμεσα η αίτηση ασύλου όλων των συλληφθέντων και απορριφθεί, ακόμα κι αν δικαιούνται άσυλο, για τον λόγο ότι είχαν εμπλακεί σε επεισόδια.

Για τον σκοπό αυτό έχουν μεταφερθεί επιπλέον εξεταστές αιτήσεων ασύλου στο Πουρνάρα, με οδηγίες όπως μέχρι το απόγευμα χθες να ολοκληρωθεί η εξέταση ασύλου και όσοι εμπλέκονται να μεταφερθούν εκτός Πουρνάρα. Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, θα μεταφερθούν πιθανότατα στη Μεννόγεια, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απέλασής τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου, τα 33 πρόσωπα που συνελήφθησαν μετά από σχετικές μαρτυρίες είναι αντιμέτωπα με υποθέσεις οχλαγωγίας και συμπλοκής. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν οκτώ πρόσωπα, τα οποία αφού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις έλαβαν εξιτήριο. Σε δήλωσή του χθες ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, ξεκαθάρισε επίσης ότι μέσα στους υπόπτους για τα επεισόδια δεν περιλαμβάνονται άτομα συριακής καταγωγής.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές τσακώθηκαν για μια μπάλα ποδοσφαίρου που είχε τρυπήσει το μεσημέρι κατά τη διάρκεια παιχνιδιού. Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί πετροβολισμός και η κατάσταση να εκτροχιαστεί.

Επίσης, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Διαχειρίστριας Εταιρείας του «Πουρνάρα» Στέφανος Σπανέας, σε κάποια στιγμή οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές (Αφρικανοί και Σύροι) τσακώθηκαν για μια μπάλα ποδοσφαίρου που είχε τρυπήσει κατά τη διάρκεια παιχνιδιού. Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί πετροβολισμός και η κατάσταση να εκτροχιαστεί. «Υπάρχουν σημεία με πέτρες, χώμα και χαλίκια στο Κέντρο και από εκεί τα χρησιμοποίησαν σαν όπλα. Σε κάποια στιγμή σημειώθηκε μια μεγάλη ένταση, λειτούργησε η λογική της μάζας. Από τη μια, ήταν οι Αφρικανοί που είναι μειοψηφία αυτή τη στιγμή στο Κέντρο που έχει τώρα 1095 άτομα. Υπήρξε αύξηση τον τελευταίο καιρό, από μια άλλη ομάδα εισροών.»

Στο μεταξύ, σε ανάρτηση της η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου ανέφερε πως, «μετά τα επεισόδια μεταξύ ασυνόδευτων ανηλίκων στην Πάφο συγκάλεσα ευρεία σύσκεψη». Όπως έγραψε στη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως «οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα επεισόδια θα καλύπτονται πλέον από τους ενέχοντες στα επεισόδια και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες μετακινήσεις ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη επεισοδίων».