Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διενήργησε με τη συνοδεία διευθυντή ελέγχου, επιτόπια επίσκεψη στον Ακάμα, στις 8/11/2023, κατά την οποία διαπίστωσε ιδίοις όμμασι διαπλάτυνση δρόμων από 8 μέχρι 10 και 12 μέτρα εκεί όπου έπρεπε να ήταν 5-7 μέτρα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος, ανέφερε επίσης ότι διαπίστωσε και τη διάνοιξη νέου δρόμου μεταξύ νότιου και βόρειου κόλπου της Λάρας.

Όσον αφορά τον μελετητή και ιδιοκτήτη του γραφείου μελετών ανέφερε ότι αυτός ίδρυσε πριν πολλά χρόνια γραφείο μελετών, το 2013 ενέγραψε εταιρεία, το 2016 όταν διορίστηκε Δημοτικός Μηχανικός ενέγραψε όλες τις μετοχές της εταιρείας σε τρίτο πρόσωπο και το 2023 όταν παραιτήθηκε από το Δήμο έγινε ξανά διευθυντής και μοναδικός μέτοχος. Όσον αφορά τον επιβλέποντα μηχανικό που εργοδοτείται από την ίδια εταιρεία, ανέφερε ότι πρόκειται για πρώην ανώτερο μηχανικό της επαρχιακής διοίκησης Πάφου, ιδιοκτήτη στιαδιού που έλαβε άδεια από την ίδια την επαρχιακή διοίκηση Πάφου ενώ αργότερα επέκτεινε παράνομα την εξοχική κατοικία.

Σε σχέση με τη διοικητική έρευνα που διεξάγει το Υπουργείο Γεωργίας, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης την καλωσόρισε και ανέφερε ότι είναι ευπρόσδεκτη, πλην όμως, το Υπουργείο πρέπει να την αναθέσει σε άλλο λειτουργό, καθότι ο λειτουργός στον οποίο ανατέθηκαν τα καθήκοντα διερεύνησης βρίσκεται σε απόσπαση από το Τμήμα Δασών στο Υπουργείο Γεωργίας, η ελεγχόμενη οντότητα είναι το Τμήμα Δασών όπως και οι ελεγχόμενοι λειτουργοί είναι προϊστάμενοί του στο Τμήμα από όπου έχει αποσπαστεί.

Όσον αφορά τον διευθυντή του έργου και ανώτερο συντηρητή δασών του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι τίθενται ερωτηματικά για την καταλληλότητα του. «Εάν ο υπεύθυνος του έργου θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς, τίθεται ζήτημα κατά πόσο είναι κατάλληλος να διεκπεραιώσει το έργο που του έχει ανατεθεί».

Νωρίτερα, τα έξι από τα επτά μέλη της ad hoc Επιτροπής για την ΕΟΑ, περιλαμβανομένων τόσο των συναρμόδιων αρχών (Τμήμα Περιβάλλοντος, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών) όσο και των ειδικευμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην ad hoc Επιτροπή, αναγνώρισαν την παράβαση αρκετών και σημαντικών νομικά δεσμευτικών, ουσιωδών και ειδικών όρων της περιβαλλοντικής έγκρισης. Αντίθετα, το Τμήμα Δασών υπογράμμισε ότι «ακολουθήσαμε όλες τις διαδικασίες, τηρούμε τα σχέδια όπως έχουν κατατεθεί με ευλάβεια στους όρους της δέουσας».