Η εταιρεία Cyfield, ανάδοχος του έργου για τη βελτίωση μέρους του οδικού δικτύου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο σταματά από σήμερα τις εργασίες.

Ο ιδρυτής του ομίλου Κυριάκος Χρυσοχός ανακοίνωσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος ότι παγώνει από σήμερα τις εργασίες και πρόσθεσε: «Δηλώνουμε υπεύθυνα την πρόθεση μας να συνεργαστούμε με όλους ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να ολοκληρωθεί το έργο χωρίς να έχουμε οικονομικές απαιτήσεις».

Η απόφαση του εργολάβου χαιρετίστηκε από τα μέλη της Επιτροπής και άλλους παρευρισκόμενους και παρέχει τη δυνατότητα να ληφθούν τα όποια διορθωτικά μέτρα απαιτούνται.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο αρμόδιος Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος αφού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε σαφής οδηγίες για πάγωμα εργασιών, μετά τις εικόνες που αντίκρισε στον Ακάμα, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διοικητική έρευνα που άρχισε τη Δευτέρα και η οποία θα περατωθεί την προσεχή Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος προσωπικά έχει προβληματιστεί και δεν είναι ευχαριστημένος από όσα είδε και άκουσε. Πρόσθεσε ότι θα γίνει επαναξιολόγηση του συγκεκριμένου έργου και των υπολοίπων στην ευαίσθητη περιοχή ώστε να γίνει μια ήπιας μορφής διαδρομή.

Άδειασμα του Τμήματος Δασών από περιβαλλοντικές οργανώσεις

Εκ μέρους των προσκεκλημένων περιβαλλοντικών οργανώσεων ο Κλείτος Παπαστυλιανού προέβη σε τρεις καθοριστικές διευκρινήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος σε σχέση με το έργο βελτίωσης μέρους του κύριου οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Πρώτον, η τελευταία συνεδρία της συμβουλευτικής επιτροπής διαχείρισης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2020, ενώ η πρώτη συνεδρία της ad hoc επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2021. Πώς γίνεται, διερωτήθηκε, να υποστηρίζεται από το Τμήμα Δασών ότι αποφασίστηκαν τα έργα πριν ακόμα και από την έναρξη της διαδικασίας Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

Δεύτερον, ο μελετητής του έργου ανέφερε ότι τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια φέρουν ημερομηνία 15/6/2021. Ο κ. Παπαστυλιανού υπογράμμισε ότι η έκθεση ΕΟΑ εκδόθηκε στις 18/6/2021, η γνωμάτευση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκδόθηκε στις 20/9/2021 και η αιτιολογημένη διαπίστωση εκδόθηκε στις 2/12/2021. Ως εκ τούτου, τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια προηγήθηκαν της περιβαλλοντικής έγκρισης, και δεν ευθυγραμμίζονται με τους νομικά δεσμευτικούς και ουσιώδεις όρους της περιβαλλοντικής έγκρισης.

Τρίτον, όσον αφορά τον ισχυρισμό του Τμήματος Δασών, διάβασε την εξής πρόταση από έγγραφο ημερομηνίας 19/2/2021 το οποίο υποβλήθηκε από το ίδιο το Τμήμα Δασών στην συνεδρίας της ad hoc Επιτροπής για την ΕΟΑ που έγινε στις 4/3/2021, που απαντά σε ισχυρισμό του μελετητή για την εκπόνηση των τελικών κατασκευαστικών σχεδίων κατά το στάδιο περιβαλλοντικής εκτίμησης: «Όχι, τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια θα ετοιμαστούν μετά την εξέταση των μελετών για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων».