Εξελίξεις σε δύο μέτωπα στην υπόθεση του Ακάμα αναμένονται κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος όπου για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ζήτημα της βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα θα βρεθούν στον ίδιο χώρο και αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις τους. Σήμερα εξάλλου στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) συζητείται το αίτημα του εργολάβου για έγκριση σχετικής παράτασης της σύμβασης, έχοντας ως δεδομένο ότι τα έργα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν έγκαιρα, δηλαδή στις 27/12/2023. Σημειώνεται πως πρόκειται για το δεύτερο αίτημα για ολιγοήμερη παράταση. Την πρώτη φορά η ΚΕΑΑ αποφάσισε την έγκριση 16 εργάσιμων ημερών. Το έργο έπρεπε να περατωθεί στις 3/12/2023.

Παρότι οι εργασίες συνεχίζονται, οι πιο πάνω εξελίξεις έρχονται σε μια χρονική στιγμή που με προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητήθηκε πάγωμα των εργασιών και εξέταση όλων των ζητημάτων που τίθενται, ώστε να διαφανεί κατά πόσο τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια των έργων που υλοποιούνται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα συνάδουν και ευθυγραμμίζονται με τους νομικά δεσμευτικούς και ουσιώδεις όρους της περιβαλλοντικής έγκρισης.

Μέχρι στιγμής, έξι από τα συνολικά επτά μέλη της Ad-hoc Επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) έχουν τοποθετηθεί γραπτώς και αναφέρουν ότι υφίσταται σαφής παράβαση νομικά δεσμευτικών όρων της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, ημερομηνίας 18/06/2021, της Γνωμάτευσης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ημερομηνίας 20/09/2021, για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα, καθώς και της Αιτιολογημένης Διαπίστωσης για τη Φάση Α’ της βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, ημερομηνίας 02/12/2021. Μόνο το Τμήμα Δασών δεν είδε, δεν άκουσε και δεν κατάλαβε τίποτα.

Με νέα επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ημερομηνίας 20/11/2023, ο Σύνδεσμος Προστασίας Άγριας Ζωής και η Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών διαπιστώνουν παράβαση μεγάλου αριθμού νομικά δεσμευτικών όρων της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, και καλούν τους αρμόδιους να προβούν σε διορθωτικά μέτρα και δράσεις αποκατάστασης. Μεταξύ άλλων ζητούν την άμεση λήψη και εφαρμογή διορθωτικών και διαχειριστικών μέτρων, όπου επιβάλλεται, το αμέσως προσεχές διάστημα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2023, οπότε ολοκληρώνεται η σύμβαση για τη Φάση Α’ της βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα.

Περαιτέρω, ζητούν την άμεση απαγόρευση της έναρξης νέων έργων σε περιοχές του ΕΔΠ Ακάμα που δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή μεταξύ του φαραγγιού του Άβακα και της βουνοκορφής της Λίπατης, όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η εκτέλεση κατασκευαστικών εργασιών κατά μήκος του Δρόμου 4Β: Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη. Περαιτέρω, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν τερματισμό της σύμβασης για τη Φάση Α’ της βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα, με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες. Θεωρούν ότι δεν πρέπει να εγκριθεί οποιαδήποτε πρόταση για παράταση της σχετικής σύμβασης, ενώ παράλληλα αντιλαμβανόμαστε ότι προκύπτουν επίσης αρκετά άλλα σοβαρά ζητήματα όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους όρους εντολής και τη τήρηση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων της ίδιας της σύμβασης.

Επιπλέον, ζητούν την άμεση εκπόνηση ειδικής μελέτης αποκατάστασης από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και έναρξη εφαρμογής μέτρων αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου μέχρι τα τέλη της ερχόμενης άνοιξης (τέλη Μαΐου 2024). Παράλληλα ζητούν πλήρη επαναξιολόγηση και αναθεώρηση όλου του υπόλοιπου σχεδιασμού του κύριου οδικού δικτύου και των κόμβων διαχείρισης επισκεπτών, με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες και με πλήρη διαφάνεια.