Μπορεί τα δημόσια έργα ν’ αργούν ακόμη στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων στη Λάρνακα, ωστόσο, τα πλάνα των πλείστων ιδιωτικών εταιρειών που κατέχουν μεγάλα παραθαλάσσια φιλέτα είναι σε προχωρημένο στάδιο, με τις πρώτες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ να βρίσκονται προ των πυλών. Εάν πάρουν το πράσινο φως από τα αρμόδια κρατικά τμήματα, μάλιστα, οι πρώτες δύο μεγάλες αναπτύξεις θ’ αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του 2024. Πρόκειται για μέρος του έργου Larnaka-Land of Tomorrow της Πετρολίνα και δύο πύργους της εταιρείας Solvin Λτδ, κοντά στον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας.

Την εικόνα της νέας Λάρνακας θα τη διαμορφώσουν εν πολλοίς πέντε εταιρείες, που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος της ιδιωτικής γης στο μήκους τριών χιλιομέτρων παραλιακό μέτωπο που απελευθερώθηκε. Πέραν των δύο που προαναφέρθηκαν, οι υπόλοιπες είναι η ΕΚΟ Κύπρου, η Synergas και η Intergaz. Ο «Φ» μίλησε και με τις πέντε εταιρείες, που αποκάλυψαν τα πλάνα τους για τα τεμάχια γης που κατέχουν. 

Όμιλος Πετρολίνα: Συζητά με επενδυτές για την πρώτη ανάπτυξη

Η πιο φιλόδοξη ανάπτυξη στην περιοχή, που εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το €1 δισ., είναι του Ομίλου Πετρολίνα, που κατέχει τη μεγαλύτερη έκταση. Το Larnaka-Land of Tomorrow θα αναπτυχθεί σε έκταση 400.000 τ.μ.. Πρόκειται για μια μικτή πράσινη ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περίπου 8.000 οικιστικές μονάδες, γραφεία, καταστήματα και χώρους εστίασης.

Ο διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ντίνος Λευκαρίτης, ανέφερε πως η πρώτη ανάπτυξη για το έργο θα γίνει πιθανότατα στην πλευρά της θάλασσας σε τεμάχιο 60.000 τ.μ., από το οποίο απομακρύνθηκε η μεγάλη πετρελαιοδεξαμενή της εταιρείας. «Στις 2 Αυγούστου καταθέσαμε στον Δήμο Λάρνακας το master plan για πολεοδομική άδεια. Περιμένουμε πως θα μας ζητηθούν διευκρινίσεις και πλέον θα περιμένουμε πότε θα μας δώσουν την άδεια για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Εμείς, παράλληλα, συζητούμε με κάποιους επενδυτές και θεωρώ πως μόλις έχουμε την άδεια, θα ξεκινήσει ένα μέρος της ανάπτυξης, πιθανόν εντός του 2024».

Η εταιρεία, εν τω μεταξύ, έχει ολοκληρώσει και την αποξήλωση των εγκαταστάσεων υγραερίου. Ήδη η μεγάλη σφαίρα έχει κατεδαφιστεί και παρέμειναν, σύμφωνα με τον κ. Λευκαρίτη, κάποια υπόστεγα. «Σ’ ό,τι αφορά στον καθαρισμό του εδάφους υπάρχουν περιοχές που είναι ήδη καθαρές και καταθέτουμε έγγραφα στο Τμήμα Περιβάλλοντος για να κάνουν ελέγχους. Υπάρχουν όμως και περιοχές που θα χρειαστούμε περίπου ένα χρόνο για να πούμε πως καθάρισαν».

ΕΚΟ Κύπρου: Πλάνα για κατοικίες και εμπορικά έργα

Ο δεύτερος μεγάλος παίκτης στην περιοχή είναι η ΕΚΟ Κύπρου, που κατέχει τεμάχιο 55.000 τ.μ., δίπλα στο λιμάνι Λάρνακας. Η εταιρεία πετρελαιοειδών έχει ήδη καταθέσει master plan στον Δήμο Λάρνακας για την εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας. Ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΟ Κύπρου, Γιώργος Γρηγοράς, έδωσε, για πρώτη φορά, λεπτομέρειες για τα πλάνα της εταιρείας. «Η αξιοποίηση προβλέπει σημεία ενδιαφέροντος σε πολλαπλά σημεία, καθώς περιλαμβάνει στον σχεδιασμό της όχι μόνο κατοικίες, αλλά και εμπορικά έργα τουριστικού κι επαγγελματικού ενδιαφέροντος με λιτή, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακή σχεδιαστική προσέγγιση». Υπογράμμισε ακόμη πως η εταιρεία φροντίζει να συμμετέχει ενεργά στη νέα μέρα που διαμορφώνεται για το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας. «Προχωρήσαμε σ’ ένα ακόμη ουσιαστικότερο βήμα και έχουμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο master plan, μη δεσμευτικού χαρακτήρα, για το πώς μπορεί η έκταση αυτή ν’ αποτελεί πόλο έλξης κοινωνικού, τουριστικού και εμπορικού ενδιαφέροντος. Στο master plan αποτυπώνεται το πλήρες όραμα της πρότασης, με κεντρική φιλοσοφία τις λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές, την ένταξη στοιχείων πρασίνου και κυρίως τη σύνδεση του έργου, τόσο με το μεγάλης έκτασης παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, όσο και με τον νεοσύστατο λιμένα και το οδικό δίκτυο».

Η ΕΚΟ Κύπρου ολοκλήρωσε πρώτη την αποξήλωση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και αποδέσμευσε, ήδη, την εγκατάσταση υγραερίου. «Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2023 και ολοκληρωθήκαν -σε χρόνο ρεκόρ για ένα τέτοιο έργο- τον Απρίλιο του ίδιου έτους», σημείωσε ο κ. Γρηγοράς, υποδεικνύοντας πως η εταιρεία είναι η μοναδική που έχει εξασφαλίσει άδεια από το Τμήμα Περιβάλλοντος για απορρύπανση του εδάφους. «Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα με εκτιμώμενο ορίζοντα ολοκλήρωσης το ένα έτος», πρόσθεσε.

Solvin Λτδ: Επένδυση που ξεπερνά τα €50 εκατ. 

Δύο πύργους 67,6 μέτρων σε έκταση 27.224 τ.μ. κοντά στον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας θέλει ν’ ανεγείρει η Solvin Λτδ, εταιρεία ξένων συμφερόντων, που έκανε κι άλλες επενδύσεις στη χώρα μας. Η ανάπτυξη χωροθετήθηκε σε τεμάχια που αγόρασε από ιδιώτες η εταιρεία, που δεν έχουν σχέση με τη δραστηριότητα των εταιρειών πετρελαιοειδών.

Η επένδυση, όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας, ο διευθυντής της Solvin, Πόλυς Κουρουσίδης, θα ξεπεράσει τα €50 εκατ. και περιλαμβάνει 15 ορόφους με 114 διαμερίσματα, δύο επίπεδα για χώρους στάθμευσης και ισόγειο χώρο με εστιατόρια. «Έχουμε υποβάλει όλες τις περιβαλλοντικές μελέτες και περιμένουμε την έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Εμείς υπολογίζαμε πως θα ξεκινούσαμε φέτος, αλλά υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση αδειών. Μόλις εξασφαλιστούν οι άδειες θα ξεκινήσουμε και θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτό θα γίνει εντός του 2024».

Μέρος του τεμαχίου της εταιρείας έχει διαβρωθεί από τη θάλασσα και θα γίνουν, με έξοδα της εταιρείας, όπως σημείωσε ο κ. Κουρουσίδης, έργα για ανάκτησή του. «Στο σημείο της ανάκτησης θα γίνει παραλία. Η εταιρεία έχει ευαισθησία σε θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον και θ’ ακολουθήσουμε τις υποδείξεις του Τμήματος Περιβάλλοντος. Δεν ζητήσαμε καμία παρέκκλιση από το Σχέδιο Περιοχής».

Synergas: Θέλει ανάπτυξη προσιτή στους Λαρνακείς 

Σε συζητήσεις με άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών βρίσκεται η Synergas, που είναι Συνεργατική εταιρεία, για την ανάπτυξη της γης που κατέχει, που έχει έκταση 18.000 τ.μ. «Εμείς αυτό που θέλουμε ως εταιρεία είναι ν’ αποφύγουμε τα λάθη που έγιναν αλλού. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε μια ανάπτυξη, που θα είναι προσιτή στους δημότες της Λάρνακας και στον κόσμο που θα επισκέπτεται την περιοχή», ανέφερε ο διευθυντής της εταιρείας, Νίκος Σουτζιής.

Αυτήν την περίοδο γίνεται η αποξήλωση της μεγάλης σφαίρας υγραερίου της εταιρείας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου. «Εμείς δεν θα χρειαστεί να κάνουμε καθαρισμό του εδάφους, έχουν ήδη γίνει μελέτες από εμπειρογνώμονες και έδειξαν πως η γη είναι καθαρή», σημείωσε ο κ. Σουτζιής.

Intergaz: Σε συζητήσεις για την ανάπτυξη

Πυρετώδεις είναι και οι διαβουλεύσεις των μετόχων της εταιρείας υγραερίου Intergaz, που ανήκει σε Κύπριους που διαμένουν στο Λονδίνο, για την αξιοποίηση γης έκτασης 15.000 τ.μ. Ο διευθυντής της Intergaz, Ανδρέας Χατζησέργης, ανέφερε πως οι ιδιοκτήτες είναι σε επικοινωνία τόσο με τις γειτονικές εταιρείες, όσο και με άλλους φορείς και επαγγελματίες ανάπτυξης γης. «Για τον λόγο αυτό η εταιρεία μας προχώρησε σε αγορά κτηρίου στην περιοχή Αραδίππου για μελλοντική μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων του ομίλου της, που σήμερα στεγάζονται στο παραλιακό μέτωπο μαζί με τις εγκαταστάσεις υγραερίου».

Η εταιρεία αναμένει την άδεια για αποξήλωση των εγκαταστάσεων υγραερίου από το Τμήμα Περιβάλλοντος, που θα διαρκέσει, σύμφωνα με τον κ. Χατζησέργη, δύο με τρεις μήνες. «Η εταιρεία μας έχει προχωρήσει σε αξιολόγηση της ρύπανσης του εδάφους, με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητους επαγγελματίες από το εξωτερικό, τα αποτελέσματα τις οποίας καταδεικνύουν ότι το τεμάχιο μας είναι καθαρό. Ωστόσο, στην άδεια που αναμένουμε από το Τμήμα Περιβάλλοντος θα περιλαμβάνονται σχετικοί όροι για την αποξήλωση και το βαθμό απολύμανσης του εδάφους, οι οποίοι θα καθορίσουν τις ενέργειες της εταιρείας μας στο θέμα αυτό».