Κάποιοι υπόσχονται σε αλλοδαπούς ότι θα κανονίσουν να εκδοθεί άδεια παραμονής τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν οι ενδιαφερόμενοι τους ακουμπήσουν €2.000 ή €3.000.

Τα πιο πάνω προκύπτουν από όσα ανέφερε, σε αδρές γραμμές, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά πόσον εμπλέκονται και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) σε υποθέσεις που αφορούν το μεταναστευτικό.

Αρχικά ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε σε εμπλοκή δικηγόρων, γνωστοποιώντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών υπέβαλε καταγγελίες στο πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου, σχετικά με την εμπλοκή δικηγορικών γραφείων στο θέμα της μετανάστευσης. «Οι καταγγελίες υπεβλήθησαν εδώ και περίπου τέσσερις μήνες και αναμένω με αγωνία τι επιτέλους θα γίνει και ποια θα είναι τα αποτελέσματα», είπε ο υπουργός.

Παρενέβη η κ. Χρ. Ερωτοκρίτου, καλώντας τον υπουργό να απαντήσει αν στη διαδικασία «διευκόλυνσης» των αλλοδαπών να παραμείνουν στην Κύπρο, εμπλέκονται και ΜΚΟ. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ετέθησαν ενώπιον του καταγγελίες.

Με παίρνουν δημοσιογράφοι και αναφέρουν, ότι αλλοδαποί τους ενημέρωσαν ότι προσεγγίστηκαν από τον τάδε, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι με €2.000 ή €3.000 (αναλόγως) θα τους εξασφαλίσει άδεια παραμονής. Μάλιστα ,αφορούν και αιτήσεις οι οποίες δεν υπήρχε περίπτωση να εγκριθούν, όπως ανέφερε ο κ Ιωάννου.

Αυτό που τους λέω, συνέχισε, είναι «κάντε καταγγελία και θα εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή. Χωρίς καταγγελία δεν γίνεται τίποτε».

Δυστυχώς, κατά τον κ. Ιωάννου, δεν υπάρχουν καταγγελίες επειδή και οι ίδιοι οι αιτητές φοβούνται ότι οι αιτήσεις τους θα απορριφθούν. Ακόμη και αν δικαιούνται, φοβούνται ότι με κάποιο τρόπο δεν θα προχωρήσει το αίτημα τους ή ότι δεν θα αποδειχθεί η υπόθεση εναντίον του καταγγελλόμενου, ανέφερε ο υπουργός.

Τους διαμηνύω να υποβάλουν καταγγελία και ότι θα τους χειριστούμε όπως χειριζόμαστε όλες τις άλλες αιτήσεις, αλλά αυτό προς το παρόν δεν λειτουργεί, είπε.

Σε παρατήρηση του βουλευτή Σταύρου Παπαδούρη, πως ίσως αυτοί που επιστρέφουν οικειοθελώς στις χώρες τους θα μπορούσαν να δώσουν κατάθεση, ο υπουργός ανέφερε ότι η έγνοια αυτής της κατηγορίας ανθρώπων είναι να πάρουν τα €1.500 που τους προσφέρονται για να φύγουν οικειοθελώς. Την ίδια ώρα, αν κριθεί ότι θα ήταν υποβοηθητική η μαρτυρία τους, συνεπάγεται και παραμονή τους στην Κύπρο μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, συμπλήρωσε.