Η τρίτη καταγγελία για κατ’ ισχυρισμό κακοποίηση βρέφους από παιδοκόμο που το φρόντιζε, ανάγκασε την Αστυνομία να ξανανοίξει τους φακέλους και των τριών περιπτώσεων, για νέες εξετάσεις.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας έδωσε οδηγίες στο ΤΑΕ Λευκωσίας για επεναξέταση όλων των περιπτώσεων, ώστε να φανεί αν υπάρχουν κενά να συμπληρωθούν, ή αν ενδείκνυται να γίνει κάτι άλλο. Και οι τρεις περιπτώσεις είχαν διερευνηθεί αλλά ελλείψει στοιχείων δεν έγινε οτιδήποτε.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», πρόκειται για δύσκολες περιπτώσεις γιατί αφορά σε βρέφη που δεν είναι σε θέση να δώσουν τη δική τους εκδοχή και επειδή τα σημάδια που έφεραν δεν μπορούσαν κατά την ιατρική εξέταση να προσδιοριστεί επ’ ακριβώς πως έγιναν.

Ήδη οι φάκελοι και των τριών υποθέσεων μελετούνται εξ υπαρχής ώστε να αποφασιστεί κατά πόσον πρέπει να γίνουν άλλες ενέργειες προς εξακρίβωση της αιτίας για τα κτυπήματα και τα σημάδια που έφεραν τα βρέφη. Είναι γι’ αυτό που θα ξαναπροσεγγιστούν οι γιατροί που το εξέτασαν ή ιατρικό προσωπικό συγκεκριμένης ειδικότητας, για να προσδιορίσουν την αιτία των σημαδιών των παιδιών.

Όπως μας δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, ενώπιον της Αστυνομίας υπάρχουν ανοικτές τρεις υποθέσεις, που αφορούν σε ισχυρισμούς για κακοποίηση βρεφών από παιδοκόμο.

 Ο ίδιος πρόσθεσε πως τώρα αποφασίστηκε να συσταθεί μία ανακριτική ομάδα, «για να δουν όλα τα περιστατικά από την αρχή, να προσεγγιστούν ξανά οι γονείς, όπως στην πρώτη περίπτωση που δεν ήθελαν να δώσουν κατάθεση, αλλά και να προσεγγιστούν κι άλλα πρόσωπα που δεν έχουν αναφέρει οτιδήποτε είτε στην Αστυνομία, είτε στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας».

Ο κ. Ανδρέου υπέδειξε ότι υπάρχουν και κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες ως προς τη διερεύνηση τέτοιων καταγγελιών, αφού πρόσθεσε, πρόκειται για βρέφη, που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και να δώσουν λεπτομέρειες για εκείνα που έχουν συμβεί. «Δεν υπάρχει οποιαδήποτε μαρτυρία πέραν από της ίδιας της παιδοκόμου. Επίσης, οι μαρτυρίες που προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε, για να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε οποιαδήποτε υπόθεση, εναπόκεινται στους γιατρούς».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας επεσήμανε ότι τα δύο βρέφη έχουν εξεταστεί από κυβερνητικούς ιατρούς. Υπάρχουν σημάδια και αυτό που πρέπει να δούμε ως Αστυνομία είναι αν προκλήθηκαν κακόβουλα, αν χτυπήθηκαν τα βρέφη, αν προκλήθηκαν τα χτυπήματα από αμέλεια της παιδοκόμου ή αν είναι ένα τυχαίο γεγονός που δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, θα ερευνηθεί κατά πόσο ασκούσε το επάγγελμα με άδεια. Όμως θα πρέπει να το τεκμηριώσουμε, επειδή πρόκειται για ποινική υπόθεση και αν εξασφαλίσουμε μαρτυρία, πρέπει να είναι τέτοια που να γίνει αποδεκτή ενώπιον Δικαστηρίου».

Η έρευνα που γίνεται είναι να απαντηθούν τα ερωτήματα κατά πόσον πρόκειται για κακοποίηση ή για κάτι άλλο, παρατήρησε ο αξιωματικός της Αστυνομίας. Η πρώτη υπόθεση αναφέρθηκε στην Αστυνομία τον Ιούνιο του 2022.

Σύμφωνα με τη μητέρα όταν πήγε να παραλάβει το 7μηνο βρέφος της διαπίστωσε ότι έφερε ελαφρύ μαύρισμα στο άνω χείλος, στο αριστερό βλέφαρο και στο δεξιό πηγούνι. Η βρεφοκόμος ισχυρίστηκε ότι το παιδί είχε κοιμηθεί με την πιπίλα και τραυματίστηκε καθώς στριφογύριζε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι γονείς του παιδιού δεν ήθελαν να προβούν σε καταγγελία και η υπόθεση έκλεισε.

Η δεύτερη περίπτωση καταγγέλθηκε τον Οκτώβριο του 2022, με τη μητέρα 19μηνου βρέφους να καταγγέλλει ότι το παιδί της έφερε ερυθρότητες στο κεφάλι και στο αριστερό μάγουλο καθώς και κτύπημα στα χείλη. Για το περιστατικό αυτό η βρεφοκόμος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι το παιδάκι έπεσε από το καρεκλάκι.

Το πρόσφατο περιστατικό, το οποίο έφερε στο φως ο “Π”, ήταν τον Οκτώβριο του 2023 και αφορά 6μηνο βρέφος, το οποίο είχε χτυπήματα στο κεφάλι, νοσηλεύτηκε για κάποιες μέρες στο Μακάρειο νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή πήρε εξιτήριο το παιδί και είναι καλή η κατάστασή του.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Αστυνομία μετά το δεύτερο περιστατικό, απέστειλε επιστολή στη διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Υπηρεσίας το τμήμα της οποίας είναι υπεύθυνο για όσους παρέχουν φροντίδα παιδιών κατ’ οίκον για το κατά πόσον η συγκεκριμένο βρεφοκόμος είχε άδεια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, η βρεφοκόμος είχα υποβάλει αίτηση από το 2022 αλλά φαίνεται πως δεν της είχε παραχωρηθεί.

Για το ζήτημα, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, έχει ζητήσει έκθεση γεγονότων, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.